Het internationale architectuurplatform ArchDaily reikt voor de dertiende keer zijn Building of the Year Awards uit. Architectuurliefhebbers van over de hele wereld kunnen stemmen voor hun favoriete gebouw uit vijf finalisten per categorie, en dat nog tot donderdagmiddag 17 februari. Bij de finalisten is ook een project van Belgische makelij. Wijndomein Valke Vleug van Vincent Van Duysen Architects maakt kans op de hoofdprijs in de categorie 'Industrial Architecture'.
ArchDaily bereikt maandelijks maar liefst 22 miljoen bezoekers. Een finaleplek veroveren bij de Building of the Year Awards kan dus tellen. Of Vincent Van Duysen Architects ook de hoofdprijs binnenrijft, weten we op 17 februari. Een handje helpen kan door op het project te stemmen via deze link.
Wijndomein Valke Vleug in Puurs is een project dat zijn individualiteit te danken heeft aan zijn locatie en architectuur. Temidden van het Vlaamse platteland maakten voormalige aspergevelden plaats voor een hedonistisch landgoed met een wijngaard van 17.000 wijnranken. De architectuur van Vincent Van Duysen Architects leest als een eerbetoon aan de traditie van Vlaamse hoeve, archetypisch in vorm en functioneel in setting. De horizontale schuur, kenmerkend voor traditionele boederijen, is nu gecombineerd met een kleine maar verticale woning vormgegeven als torenvolume. Samen creëren ze een nieuwe hiërarchie en gaan ze in dialoog met de sterke horizontale lijnen in het open landschap.
De schuur en de toren zijn de protagonisten van de plek en definiëren, samen met vier massieve betonnen volumes, de centrale binnenkoer, het hart van het wijndomein, waar alle activiteit van Valke Veug plaatsvindt.
De kleur van de bodem, de 'terroir', inspireerde de kleurtint van de functionele zachte verharding en zet zich voort in de betonnen fundering, vloeren en muren. Zo lijkt het architecturale volume onderdeel te zijn van het aardse karakter van de bodem. Het zorgt tevens voor continuïteit tussen binnen- en buitenruimtes met alleen de zwarte met metaal beklede houten dakstructuur erboven. Hetzelfde zwartgekleurde hout van de duurzame Europese lariks is gebruikt voor de luiken van de schuur en de bekleding van het torenvolume. De kleur contrasteert met de groene, weelderige omgeving en verleent het project zijn scherpe, edgy, hedendaagse karakter. Lees hier meer over het project.