De Europese federatie voor ETICS (EAE) maakte recent de genomineerden voor de EAE Award 2023-2024 bekend. Na een succesvolle editie in 2021 organiseert EAE voor de tweede keer de EAE Awards. De prijsuitreiking lauwert innovatieve projecten met ETICS-systemen en gaat door in Brussel op 22 mei 2024. 14 projecten wisten zich te onderscheiden en haalden de shortlist, drie van de genomineerde projecten maken gebruik van Willco Products systemen.
Twee jaar geleden riep de federatie de Europese wedstrijd in het leven om innovatieve toepassingen, zowel technisch, esthetisch als op het vlak van duurzaamheid, van ETICS-systemen in de kijker te zetten en aan te tonen dat het realiseren van energie-efficiëntie gebouwen hand in hand kan gaan met uitzonderlijke architectuur. De bekroonde projecten worden gebruikt om de voordelen van ETICS-systemen, vooral die op het gebied van energie-efficiëntie, verder te promoten in Europa.
Een internationale jury stelde op basis van 53 inzendingen uit 14 verschillende landen een shortlist van 14 projecten samen. België en Duitsland tellen elk drie genomineerden. Spanje, Verenigd Koninkrijk en Oostenrijkelk twee. Slovenië en Italië haalden elk met één project een nominatie binnen. Opvallend: de drie Belgische nominaties maken allemaal gebruik van Willco Products systemen.
Villa Kameleon is een nieuw gebouwd verzorgingshuis met permanente woonruimte voor 9 volwassenen met een beperking. Het ontwerp komt van de hand van architectenbureau Felt Architecture & Design. Toen een grootvader op zoek ging naar een warm en comfortabele thuis voor zijn kleindochter, liet hij een toegankelijk en modern gebouw ontwerpen waar zorg en levenskwaliteit centraal stonden. Villa Kameleon werd gebouwd op een boogscheut van het landgoed Monnikenheide-Spektrum - vzw Emmaüs in een bosrijke omgeving in de groene zone rond Antwerpen.
Het zeshoekig gebouw biedt plaats aan negen volwassen bewoners die er onder begeleiding wonen. Ze hebben elk een moderne privéstudio van 30 m² en delen een grote gemeenschappelijke eet- en leefruimte. Wonen gaat boven zorg en daardoor lijkt Villa Kameleon in niets op een klassiek zorgcentrum. Weg met lange gangen of rechthoekige kamers! Elke kamer ligt in een van de zes hoeken van het gebouw, zodat elke bewoner twee verschillende uitzichten heeft op het omringende landschap. Dankzij het centrale dakraam geniet het hele gebouw van veel natuurlijk licht. Door de zeshoekige vorm van het gebouw lijkt het bewust kleiner dan het is. Door de ligging op een open plek in de bosrijke omgeving camoufleert Villa Kameleon zich bijna als het gelijknamige dier. Groene keramische tegels in 3 tinten worden afgewisseld met een heldere, fijnkorrelige sierpleister.
Het gevelisolatiesysteem bestaat uit WILLCO Neopor Isolatieplaten (0,032 W/(mK)). De eindlaag van 3 gevels bestaat uit WILLCO Silicoonharssierpleister (korrel 1 mm). Deze sierpleister heeft een siliconenhars-bindmiddel waardoor die elastisch is. Dit, in combinatie met een hoge dampdoorlaatbaarheid én de juiste technologie, is de ideale combinatie voor langdurig propere gevels en een duurzaam resultaat van de crepi. De eindlaag voor de andere 3 gevels bestaat uit 3 groene tinten keramische tegels (Rairies ‘Email Couleur’ 16x16cm) van Heylen.
Detail: geen van de tegels is gesneden, de afmetingen van de gevels en het schrijnwerk zijn zodanig dat er alleen volle tegels zijn gebruikt! Bovendien is het opvallend dat dezelfde keramische tegels werden gebruikt in het interieur als een terugkerend accent in het hele gebouw.
Project ‘Menslievendheid’ is een sociaal huisvestingsproject in de Menslievendheidsstraat in de Brusselse Marollenwijk. Volgens de architecten stelde de BGHM (Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij) de vraag naar de realisatie van betaalbare en kwalitatieve appartementen in het hartje van Brussel. Er werd een prefab houtconstructie als bouwprincipegekozen, om de impact op het milieu te beperken. De bruto oppervlakte bedroeg 2059 m².
Het gebouw telt acht niveaus met 15 diverse woonunits en is opgebouwd met een massieve sokkel en een lichte demonteerbare houtconstructie erbovenop. De opbouw van de prefab houtconstructie is sterk geoptimaliseerd naar de levenscyclus van alle gebruikte materialen, alsook naar hun demonteerbaar en herbruikbaar karakter. Circa 75% van de gebouwde constructie is in houtbouw.
Het gevelisolatiesysteem bestaat uit WILLCO Neopor Isolatieplaten (0,032 W/(mK)). Er werden brandregels in minerale wol (0,035 W/(mK)) gebruikt boven de ramen. De eindlaag bestaat uit WILLCO Premium sierpleister (korrel 1,5 mm). Door de unieke hydrofobe eigenschappen in de sierpleister, droogt de gevel veel sneller op. Het parelende effect zorgt ervoor dat de blootstelling aan nat en vocht minimaal is, wat resulteert in het langer proper blijven van de gevel.
Arthur Van Cauwenberghe (architect bij Abscis Architecten): 'Alle materialen en technieken voor dit project werden gekozen in functie van de levenscyclus van het gebouw en zijn gepland om nadien te worden hergebruikt. Ook de lange levensduur van ETICS past perfect in dit concept.' Al tijdens de ontwerpfase werd rekening gehouden met circulariteit. Het hele gebouw werd tot in detail uitgewerkt in BIM, zodat er altijd een digitale tweeling van beschikbaar is.
De studie voor het project vond plaats van 2016 tot 2019, de realisatie van 2021 tot 2022. Project 'Menslievendheid' heeft een bijzonder lage energievraag door de hoge isolatiegraad, het compacte volume, de externe zonwering enzovoort. Het gebouw is geclassificeerd als passiefgebouw.
De eengezinswoning naar de hand van INZICHT architecten werd gebouwd van januari 2020 tot augustus 2022 met een totale woonoppervlakte van 420 m². Het heeft een energievraag van slechts 38kWh/jaar. In principe is het zelfvoorzienend dankzij een combinatie van PV-panelen, warmtepompen, ventilatie, passieve en actieve koeling. De structuur van het gebouw bestaat uit een combinatie van traditionele betonblokken op de begane grond en dwars gelamineerd hout (CLT) op de eerste verdieping. Het is ontworpen voor maximaal hergebruik van regenwater; grondwater wordt grondig gefilterd zodat het ook kan worden gebruikt.
Het moderne ontwerp is duidelijk. Het gebruik van ETICS maakt precieze kubusvormen en rechthoekige oppervlakken zonder onderbrekingen en een gladde en strakke afwerklaag mogelijk. Om dit uiterlijk mogelijk te maken en te ondersteunen, zijn twee details te vermelden: onzichtbare dakranden werden mogelijk gemaakt door een WILLCO ProAttika®Profiel. Dit profiel wordt onzichtbaar na de verwerking. Het profiel maakt het mogelijk om met de afwerkingslaag van een ETICS-systeem, zijnde een sierpleister, tot boven aan de rand van het gevelvlak af te werken. Doordat de afwerkingslaag volledig doorloopt, creëert men de look van een dakrandloze gevel. Dit effect zorgt voor een strakke en exclusieve afwerking van de woning! Bovendien werd voor een dunner dakpakket vacuümisolatie gebruikt in combinatie met hoogwaardig EPS aan de plafonds.
Deze drie genomineerde projecten belichamen niet alleen de innovatie en technische excellentie van ETICS-systemen, maar tonen ook aan hoe energie-efficiëntie en uitzonderlijke architectuur hand in hand kunnen gaan.