Willco Products wint met Villa Kameleon tweede Europese EAE Award

Voor de tweede keer op rij wint Willco Products een prestigieuze Europese Award. Het project Villa Kameleon uit Zoersel werd bekroond door EAE (Europese federatie van ETICS) in de categorie ‘New construction, Public building - Healthcare’. Deze Europese wedstrijd, die drie jaar geleden in het leven werd geroepen, zet innovatieve toepassingen van ETICS-systemen in de kijker. De focus ligt op technische, esthetische en duurzame aspecten, en toont aan dat energie-efficiënte gebouwen samengaan met uitzonderlijke architectuur.

Mooi project met een aangrijpend verhaal

Villa Kameleon is een nieuw gebouwd verzorgingshuis met permanente woonruimte voor negen volwassenen met een beperking. Toen een grootvader op zoek was naar een warme en comfortabele thuis voor zijn kleindochter, liet hij een toegankelijk en modern gebouw ontwerpen waar zorg en levenskwaliteit centraal staan. Het verzorgingshuis werd gebouwd nabij het landgoed Monnikenheide-Spektrum - vzw Emmaüs, in een bosrijke omgeving rondom Antwerpen.

Het zeshoekige gebouw biedt plaats aan negen volwassen bewoners, elk met een moderne privéstudio van 30 m². Ze delen een grote gemeenschappelijke eet- en leefruimte. Door de ligging op een open plek in de bosrijke omgeving camoufleert Villa Kameleon zich bijna, net als het gelijknamige dier. De buitengevel bestaat uit groene keramische tegels in drie tinten, afgewisseld met een heldere, fijnkorrelige sierpleister. Opmerkelijk is dat geen enkele tegel gesneden is; de gevels en het schrijnwerk zijn zo ontworpen dat alleen volle tegels gebruikt zijn. Bovendien zijn dezelfde keramische tegels ook in het interieur gebruikt als een terugkerend accent.

Prijsuitreiking in hartje Brussel

Op woensdag 22 mei 2024 vond de prijsuitreiking plaats in de Europese wijk in Brussel, in het Thon Hotel EU. Onder luid applaus nam architect Marie Lafosse van FELT architecture & design uit Gent de award in ontvangst. “Deze award zal een speciaal plekje krijgen bij ons op kantoor,” zei ze trots. Ook uitvoerder Conings NV uit Maasmechelen was zeer tevreden met de prijs.

Deel dit artikel:
Onze partners