WIN een boek: Philippe van Gelooven brengt Brussel in beeld vanop de fiets

De Hasseltse architectuurfotograaf Philippe van Gelooven plaatst Brussel in een ander perspectief in zijn nieuwe boek. Voor 'Exploring Brussels' architecture by bike in 144 min' ging hij op een verrassende ontdekkingstocht door onze hoofdstad met de fiets. 

"Want Brussel, is onze stad, maar het is ook de stad van vele anderen, van Europa, de stad van ontelbare leefgemeenschappen, de stad met 182 nationaliteiten! Voorwaar ….de meest kosmopolitische stad van dit continent", aldus Philippe van Gelooven. "Wie Brussel écht verkent, krijgt een venster op de wereld. De stad opent haar hart in het kleine detail, in de toevallige ontdekking, in het dwarse karakter. Een beetje zoals mijn boek: grijs vanbuiten, kleurrijk en divers vanbinnen."

Van Gelooven leerde Brussel kennen en appreciëren door zijn werk. Volgens de fotograaf slaagt Brussel erin om verleden, heden en toekomst te verbinden. Om te behouden wat mooi is en te zorgen voor aangename rustpunten waar je kan genieten van al de schoonheid die Brussel te bieden heeft.


Enkele blikvangers:

Espace Jacqmotte, een opmerkelijk project op het gebied van stadsrenovatie, gelegen aan de Hoogstraat, de Blaesstraat en de Sint- Ghisleinstraat (De Marollen). Dit, op het eerste zicht, onopvallend project toont aan dat één gericht ontwerp een hele buurt kan opwaarderen voor zijn bewoners en zijn bedrijven. Maar het legt zich evengoed toe op de sfeer en de bewoners van dit stukje Brussel, dat altijd een plaats van onthaal en samenleven is geweest en dat daarmee symbool staat voor de geest van openheid die de Europese hoofdstad kenmerkt.

Wanneer je Brussel veel te snel buiten rijdt via de Belliardstraat zal je het missen, het Huis van de Europese geschiedenis. We leren het heden te begrijpen door naar het verleden te kijken, we leren Europa begrijpen door zijn geschiedenis te bestuderen. Een geheel van eenheid in zijn diversiteit (zoals een nieuw samengesteld gezin waarvan ook ik deel uitmaak). Zo probeert Philippe van Gelooven al jaren aan de hand van tentoonstellingen over ‘architectuur in de Euregio’ van in Hasselt tot in Damascus (2003) duidelijk te maken dat diversiteit kan werken. "Al hebben ze in Syrië niet geluisterd", aldus van Gelooven. Het Huis van de Europese geschiedenis integreert zich letterlijk in het park door zijn reflectie in het water waardoor natuur en architectuur één worden. Het park wordt bijna koninklijk door de grafische mystieke soberheid van het gebouw.

Van Gelooven probeert soms letterlijk afstand te nemen van ons vastgeroest denken door op afstand de skylines van Brussel te bekijken en te mijmeren over het probleem van de dag. Door het Rogierplein over te steken kunnen we de heksenketel van de Nieuwstraat verlaten en komen we weer tot rust in de Botanische tuin, dat wederom Europa ademt door zijn verscheidenheid aan stijlen (Franse, Engelse en Italiaanse tuinen). De orangerie met zijn centrale rotonde en koepeldak, die bovenaan de tuin ligt, komt mooi tot zijn recht door de in de achtergrond liggende reflecterende torens van geometrische vormen van ‘little Manhattan’.

Het Europees Parlement heeft eerder al gebouwen in Brussel genoemd naar pioniers van de Europese eenmaking. Zo zijn er gebouwen genoemd naar de Belgische ex-premier Paul-Henri Spaak en de Italiaanse voortrekker Altiero Spinelli. Het Wilfried Martens-gebouw, dat door zijn kleurscala wederom de aandacht legt op diversiteit, is het meest recente.

 

WIN WIN WIN!

Architectura.be mag drie exemplaren weggeven van het nieuwste boek van Philippe van Gelooven. Wil je kans maken op een boek? Stuur dan als de bliksem het antwoord, en uw adresgegevens, op de volgende wedstrijdvraag naar info@architectura.be: welk gebouw prijkt op de laatste foto in de fotoreeks hier bovenaan het artikel? Voor wie niet tot de gelukkige winnaars behoort, is het boek te verkrijgen in de Standaard Boekhandels in de regio Brussel aan 25 euro. 

Met speciale dank aan Jaspers-Eyers om het project te steunen. 

Bron: Philippe van Gelooven
Deel dit artikel:
Onze partners