Van de fluïde stad tot (binnenlandse) migratie, het veranderende klimaat en de erfenis van het koloniale verleden in Oostende. Tijdens het internationale colloquium op 15 oktober zet het Festival van de architectuur (F/a) je aan het denken over architectuur in transit. Experten en ervaringsdeskundigen uit binnen- en buitenland inspireren, discussiëren en reflecteren tijdens lezingen, panelgesprekken, sitebezoeken en workshops. Architectura.be mag twee tickets wegschenken aan haar lezers.
Reserveer je plaats op het colloquium en stel vervolgens je eigen programma samen. De dag start met een keynote-lezing, maar verder bepaal jij zelf hoe je programma eruitziet. Het volledige programma kan je hier bekijken. Om je op weg te helpen, lichten we hieronder alvast een aantal sessies voor je uit.
Keynote: Eva Pfannes (DE) - OOZE
“At Ooze we cannot not think in cycles”
Met Rotterdam als thuisbasis, zwermt OOZE uit naar de rest van Europa, India en Brazilië. De rode draad in hun praktijk is het onderzoek naar hoe we onze levens, steden en landschappen op de natuur kunnen afstemmen. Uit Between the Waters blijkt hun bijzondere aandacht voor water. In deze buurttuin zetten de architecten het duurzame waterbevoorradingssysteem op een voetstuk. Op de Architectuurbiënnale van Venetië vielen ze op met Future Island, hun onderzoek naar de evolutie van het landschap onder de klimaatverandering. Omwille van haar expertise in stedelijke, participatieve en klimaatbestendige strategieën nodigen we Eva Pfannes uit om het colloquium te openen. Deze lezing wil je niet missen.
Vernieuwing van de historische havenbuurt: wie staat er aan het roer?
In steeds meer steden trekt de havenindustrie weg. Dat biedt buitengewone kansen op het vlak van stadsontwikkeling. Helaas zien we te vaak dat de nieuwe invulling van de historische havenbuurt enkel door economische doeleinden wordt gedreven en een sociale component ontbreekt. Ook in Oostende trekt de visserij weg. De luxeappartementen naast oude vissersloodsen op Oosteroever kunnen die transitie niet beter verbeelden. We nodigen Charles Holland (VK) en Tim Devos (BE) uit omwille van hun expertise over deze processen in een nationale en internationale context.
Architectuur herstelt: Oostende en haar koloniale erfenis
Grote delen van Oostende zijn nauw verweven met de Belgische kolonisatie in Congo. De stad floreerde onder koning Leopold II met middelen uit Congo. Die erfenis is vandaag nog steeds zichtbaar, en niet alleen in beeldbepalende monumenten: ook het stratenpatroon van Oostende is beladen met de ambities van Leopold II. Tijdens het colloquium introduceren we daarom de gebouwde omgeving in het debat rond dekolonisatie en herstel.
Nishat Awan (VK), Liliane Umubyeyi (B), Joachim Ben Yakoub (B) en Johan Lagae (B) treden met elkaar in gesprek over dit delicate maar uiterst waardevolle thema.
De levensduur van architectuur: een bezoek aan het veranderde Mu.ZEE
De levensduur van gebouwen overleeft vaak hun oorspronkelijke functie. In tijden waarin duurzaamheid een modewoord is geworden, ligt de sleutel in het hergebruik van gebouwen en hun materialen. Dat vraagt om een specifieke expertise, zeker in een erfgoed-context. Al jaren onderzoekt het Brusselse collectief Rotor onze materiële omgeving, met een focus op circulariteit. Recent namen ze Mu.ZEE onder handen. Dit museum voor moderne en hedendaagse kunst in Oostende huist in het warenhuis dat Gaston Eysselinck in de jaren 1950 ontwierp voor de Socialistische Coöperatieve. In minder dan vier maanden herstelden ze het gebouw in zijn eer, in nauwe samenwerking met de directie en museummedewerkers. Omwille van de korte tijdspanne kozen ze een nieuwe benadering: selectieve ontmanteling. Tijdens het colloquium brengen we een bezoek aan het hernieuwde museum, gevolgd door een nagesprek tussen Lionel Devlieger (Rotor) en Dominique Savelkoul (Mu.ZEE).
WIN WIN WIN!
Architectura.be mag, als mediapartner van het Festival van de architectuur (F/a), twee tickets wegschenken voor het colloquium. Om te winnen hoef je niet meer te doen dan het antwoord op deze vraag, vergezeld van uw contactgegevens, te sturen naar info@architectura.be; wat is de naam van de architectuurpraktijk die Teddy Cruz en Fonna Forman samen oprichtten in San Diego, in de Verenigde Staten? Een tip: je kan het antwoord terugvinden op de website van het colloquium. Tijdens het colloqium gaan ze in gesprek over hoe het sociale weefsel van een stad mee gevormd wordt door de interactie tussen haar voortdurend veranderende bevolkingsgroepen.