Op 27 oktober organiseert Orfeo Producties een klassiek concert van het Kamerkoor Maastricht in het Forum Julianum in Tongeren (The Nomad Concept). Het optreden is onderdeel van de concertreeks ‘Klassiek & Architectuur’, oftewel: smaakvolle klassieke concerten te midden van een architecturale parel. Architectura.be mag vijf duotickets weggeven voor dit optreden. Interesse? Lees dan dit artikel. En vooral de prijsvraag onderaan.
Met Klassiek & Architectuur brengen Orfeo Producties en het Vlaams Architectuurinstituut twee hedendaagse kunstbelevingen samen. Vier bijzondere gebouwen of sites met een vernieuwende architecturale waarde worden in de kijker gezet en vormen het decor voor een hedendaags klassiek concert.
Dynamische vogel
Ditmaal viel de keuze op het Forum Julianum in Tongeren. Letterlijk balancerend tussen kunst, design en architectuur, op zoek naar de grenzen van materialen, statisch ontwerp en adequate vormen, strekt deze zeilsculptuur zijn enorme vleugels uit als een dynamische vogel of draak boven de binnenplaats van het voormalige klooster in Tongeren.
Een grote vrije overspanning van 37 op 37 meter wordt ondersteund door 3 vliegende masten van elk 17 meter hoog, balancerend op roestvrijstalen draden. Geen mast raakt de grond, om de vrije ruimte op de binnenplaats te behouden. Een 'snavel' springt naar de vijver en eenzame boom op de binnenplaats. Vanwege het dramatische sculpturale effect van dit membraan noemt de architect zijn realisatie ‘zeilsculptuur’. Onder de grijze en vaak donkere hemel van de lage landen als België, moet de architectuur zo doorzichtig mogelijk zijn.
De architect: Amandus VanQuaille van The Nomad Concept
De architectuurvisie van The Nomad Concept is ontstaan vanuit een jarenlang onderzoek van de bestaande nomadische cultuur in de Himalaya. Het oeroude gedachtengoed van nomadische architectuur wordt geherinterpreteerd binnen het hedendaags westers leefpatroon. Mensen willen vandaag meer mobiel en gevarieerd wonen of werken, terwijl de architectuur van de 21ste eeuw zich hieraan niet heeft aangepast. Onze steden zijn de facto geen vaste woonplaatsen meer, maar hubs waar mensen tijdelijk verblijf en plezier zoeken. De architectuur en stedenbouw zou zich beter aan de mensen moeten aanpassen en hun verlangens van mobiliteit en bewegingsvrijheid moeten ondersteunen. Om 15 uur zal Amandus VanQuaille licht toe hoe het idee ontstond voor Klassiek & Architectuur.
Er is niet alleen muziek: naast het concert is er ook een tentoonstelling, die gratis te bezoeken is. De tentoonstelling gaat over deze zeilstructuur, met onder meer een maquette, ontwerptekeningen, foto’s en een video over de installatie van de structuur.
Klik hier voor meer info en het volledige programma.
Tickets winnen?
Wij geven vijf duotickets weg voor het concert. Daarvoor moet je alleen het antwoord insturen op volgende prijsvraag: Welke architect komt in het volgende klassiek concert in de reeks ‘Klassiek en Architectuur’ aan bod?
Tip: het antwoord is makkelijk te vinden op de website van Orfeo Producties.
Mail je antwoord door naar info@architectura.be om kans te maken op tickets.