Marc Dubois bracht recent het boek ‘Gaston Eysselinck (1907-1953) – in de voetsporen van Le Corbusier’ uit. Het beperkt oeuvre van de Gentse architect, die zich liet inspireren door de Europese avant-garde, de Russische architectuur en het werk van Le Corbusier, behoort tot de meest boeiende getuigenissen van het Nieuwe Bouwen in de 20ste eeuw in België. Architectura.be geeft vijf exemplaren van het boek weg!
Eysselinck is nog geen 25 wanneer hij in Gent zijn woning met atelier ontwerpt en laat optrekken. Het gebouw geldt als een van de beste werken van het Nieuwe Bouwen in de 20ste eeuw in België, waarbij het grondplan steeds belangrijker wordt en de gevels het resultaat zijn van de inwendige ordening. Eysselinck krijgt zo al snel het label van “hartstochtelijke functionalist”. Ook zijn meubilair ontwerpt hij zelf, waaronder de bekende serie stalen buismeubelen. Eysselinck gelooft in de maakbaarheid van een betere toekomst met behulp van architectuur. De beheersing van de chaos door een rationele ordening is één van de grote ambities die hij nastreeft.
In de jaren 30 herdenkt hij de traditionele stedelijke rijwoning en plaatst hij de keuken aan de straatzijde. In 1937 krijgt Eysselinck de Van de Ven prijs, de belangrijkste architectuuronderscheiding in België. Na 1945 gaat alle energie naar het ontwerp en de bouw van het Postgebouw in Oostende (1945-1952), een magistraal meesterwerk, een zoektocht naar een nieuwe zeggingskracht en een uitgesproken materialiteit, een gebouw dat de architectuur herpositioneerde.
In december 1953 stapt Eysselinck uit het leven, getekend door tegenslagen op professioneel en privévlak.
In het Nederlands en Engels
‘Gaston Eysselinck (1907-1953) – in de voetsporen van Le Corbusier’, prachtig vormgegeven door Thomas Soete, toont onder meer nooit eerder gepubliceerde tekeningen en foto’s. Fotograaf Filip Dujardin maakte schitterend opnames van De Grote Post en Eysselincks voormalige woning in Gent. Het boek wordt uitgegeven in het Nederlands én het Engels door Uitgeverij Snoeck uit Gent, kost 36 euro en is te koop in de beter boekhandel.
Architectura.be geeft vijf Engelstalige exemplaren van het boek weg. Interesse? Stuur dan als de bliksem een mailtje naar info@architectura.be met je adres en antwoord op volgende wedstrijdvraag: hoeveel pagina’s telt het boek exact? Een tip: snuister eens op de website van Uitgeverij Snoeck. De wedstrijd loopt tot 26 maart. Een onschuldige hand pikt de winnaars eruit. Die worden per e-mail op de hoogte gebracht.