Windvaste zonwering Fixscreen van RENSON voorkomt oververhitting in woontoren

In een woontoren in Groningen werd RENSON Fixscreen zonwering geïnstalleerd om oververhitting in het gebouw te voorkomen. De binnentemperatuur kan nu efficiënt geregeld worden door 326 windvaste screens met een ingenieus automatisch besturingssysteem op basis van zon- en windsensoren.
In de woontoren Orion op de wijk Paddepoel in Groningen werd RENSON Fixscreen zonwering geïnstalleerd om oververhitting in het gebouw te voorkomen. De Haan-Westerhoff, specialist in zonwering, kozijnen en vliesgevels, zorgt nu voor een aangename temperatuur in de appartementen van woontoren Orion dankzij 326 windvaste screens type Fixscreen van RENSON uit Waregem. De Haan-Westerhoff installeerde ook een ingenieus automatisch besturingssysteem op basis van zon- en windsensoren, waardoor de screens zo efficiënt mogelijk functioneren.





In de woontoren ‘Orion’, een appartementsgebouw met 17 verdiepingen wooneenheden, zijn heel wat grote glaspartijen geïntegreerd. Bij veel zonneschijn warmen de individuele appartementen en het gebouw in zijn geheel al snel op. Daarom werd beslist om de ramen van de verschillende appartementen met een zonweringsysteem uit te rusten. Buitenzonwering houdt de zonnestralen tegen, vooraleer ze het glas bereiken. De firma De Haan-Westerhoff kreeg de opdracht om een geschikte oplossing uit te werken en koos voor windvaste screens type RENSON Fixscreen in combinatie met een ingenieus automatisch besturingssysteem. 

“Zon- en windsensoren op de oost-, zuid- en westgevel bepalen per gevel wanneer alle screens neergelaten en opgerold worden,” zegt Hendrik Dijkstra van De Haan-Westerhoff. “Ons besturingssysteem laat elke bewoner toe, om de screens ook apart te bedienen, maar bij een te hoge windbelasting worden alle screens automatisch opgerold.”


Fixscreen van RENSON: verticale doekzonwering

De Fixscreen van RENSON is de eerste verticale zonwering, die werkelijk windvast is en insecten buiten houdt. Deze verticale doekzonwering is uitgerust met een ingenieus geleidingssysteem met ritsprincipe. Daardoor zit het doek strak en windvast in elke positie en behoren klapperende en stukgescheurde screens tot het verleden. Bovendien zorgt een ballastlat met afdichtingsrubber voor een perfecte aansluiting met de dorpel, waardoor de gebruiker intensief kan ventileren, zonder dat insecten het gebouw binnendringen. 




Het Fixscreen-gamma omvat verschillende types. Er is de Fixscreen 85 voor toepassingen met een breedte tot 2500 mm en een hoogte tot 1600 mm (tot 4 m²), de Fixscreen 100 EVO voor afmetingen tot 4000 x 2700 mm (B x H) of 3000 x 3500 mm (B x H) en de Fixscreen 150 voor glaspartijen met unieke afmetingen tot 22 m².

Aan de buitenzijde filteren glasvezel- of Soltis-doeken met een zeer hoge zonweringcoëfficiënt warmte en binnenvallend licht. Het systeem kan ook met insectengaas geleverd worden. Bovendien kan de nieuwe Fixscreen 100EVO ook met volledig verduisterende Soltis B92 doeken voor buitentoepassingen besteld worden (Light Block). Deze screen met verduisterende doeken is geschikt voor breedtes tussen 1000 en 2000 mm en hoogtes tot 2700 mm.

De nieuwe Fixscreen 100EVO steunt op een gepatenteerde elektrische aansluiting (Connect & Go technologie) en garandeert op die manier een gemakkelijke montage en demontage van de doekrol en een eenvoudige vervanging van het doek of de motor. Bovendien bevatten de zijgeleiders nu ook een kabelkanaal, waardoor de elektrische kabel volledig weggewerkt kan worden. Nieuwe aluminium zijconsoles vervangen de kunststof zijconsoles en zorgen naast een nog grotere stabiliteit ook voor een esthetische meerwaarde, aangezien ze samen met de profielen gelakt kunnen worden. De Fixscreen 100EVO is ook geschikt voor de nieuwe montagesituatie 7, waarbij de doekrol naar onderen wordt uitgenomen. Bij deze montagesituatie wordt de screen in de spouw gemonteerd. Dit is een ideale oplossing voor passief- en laagenergiegebouwen.


Zonwering reageert op zonlicht en windsterkte

De Haan-Westerhoff installeerde een ingenieus systeem voor de besturing van de screens. Dankzij dit systeem worden de Fixscreens het meest efficiënt gebruikt. In de woontoren kunnen de screens zowel centraal automatisch als individueel, door bediening in elk appartement bediend worden.

De centrale bediening zorgt ervoor, dat de zonwering automatisch reageert op de weersomstandigheden om zo de hele toren te beschermen tegen opwarming, zelfs als de bewoners niet thuis zijn. De centrale bediening wordt gestuurd door zon- en windsensoren op het gebouw. Als de zon 2 minuten op de gevel schijnt, gaan de screens op die gevel automatisch naar beneden. Bovendien zijn er aparte sensoren voor de oost-, zuid- en westgevel. Als de zon alleen op bijvoorbeeld de oostgevel schijnt, zullen alleen maar de screens op die gevel naar beneden gaan. Als de zon gedurende 30 minuten niet meer op de gevel schijnt, dan laten de sensoren de Fixscreens automatisch opnieuw omhoog gaan. 




De screens reageren echter niet alleen op het zonlicht, maar ook op de windsterkte. Daarvoor werd woontoren Orion in 2 windzones verdeeld, want de windbelasting is hoger op hoger gelegen gedeelten. Tot en met de 4de verdieping geldt een maximale windbelasting van 8 bft. Bij grotere windsnelheden gaan de screens na 8 seconden omhoog. Vanaf de 5de etage ligt die grens op 7 bft. Na een te hoge windbelasting worden de screens slechts na 15 minuten weer vrijgegeven.

Elke bewoner kan zijn screens ook zelf bedienen door de screen in een tussenstand te zetten. Als de bewoner de screens niet volledig naar boven of naar beneden zet, zal de ‘automaat’ ze niet meer automatisch sturen bij zonneïnstraling. Bij een te hoge windbelasting gaan de screen wel automatisch naar omhoog. Deze bediening functioneert dagelijks van 5.00 ’s morgens tot 22.30 ’s avonds. Na 22.30 worden de screens sowieso naar boven gehaald.





 
Deel dit artikel:
Onze partners