De winnaars van de Interieur Awards 2016 in de categorie Spaces zijn bekend gemaakt. Van de vijf winnende ontwerpen zijn er drie van Belgische makelij. De winnaars werden gekozen uit 80 ontwerpen uit 20 verschillende landen. De ontwerpen van de winnaars zullen worden uitgevoerd op de Biënnale Interieur 2016 die loopt van 14 tot 23 oktober in Kortrijk.
Design en food
Voor de tweede editie van de format van de Spaces categorie van de Interieur Awards lag de focus op een ontwerp voor een bar met een sterke connectie tussen het design- en foodconcept. De vijf projecten die er bovenuit staken waren Terra, een concept van Carolien Pasmans, Bram Aerts en Claudio Saccuci van Trans Architectuur en Stedenbouw in Gent, Le Banquet Gaulois, een concept van Matteo Ghidoni en Jean-Benoît Vétillard uit Milaan, We are family, een concept van Pauline Deltour, Anne-Laure Gautier en Gwenaëlle Girard van En Bande Organisée uit Parijs, Bar Nose, een concept van Mayu Takasugi uit Tokio en Johannes Berry uit Zuid-Afrika en Made/Found een concept van Jon Kleinhample en Maša Lončarič van Klein Agency in Antwerpen. Deze vijf ontwerpen zullen worden uitgevoerd op de Biënnale Interieur 2016 die loopt van 14 tot 23 oktober in Kortrijk.
Terra
Het project Terra van Carolien Pasmans, Bram Aerts en Claudio Saccuci van Trans Architectuur en Stedenbouw in Gent verraste de jury met een uitgepuurd ontwerp voor een bar dat werd opgebouwd uit betonblokken met centraal een veld waarop verschillende soorten paddestoelen groeien. Dat veld symboliseert het samenkomen van natuur en voedsel. Op het menu dat werd samengesteld door chef Andrea Lazazzera staan paddestoelen en traditioneel blond bier centraal.
Le Banquet Gaulois
Le Banquet Gaulois van Matteo Ghidoni en Jean-Benoît Vétillard uit Milaan serveert een collectieve maaltijd met een ritueel karakter. Het ontwerp is een opstelling met vrijstaande, kleurrijke keukenelementen. Een rond zitelement vormt een grens tussen de keuken en de gasten van het Banquet.
We Are Family
In contrast met de overvloed aan kleuren van Le Banquet Gaulois koos de jury ook voor het zwarte concept We Are Family van Pauline Deltour, Anne-Laure Gautier en Gwenaëlle Girard van En Bande Organisée uit Parijs. We Are Family is een referentie naar de Noord-Franse koolmijnen die sociale waarden als samenleven en delen vooraan zetten. Aan twee grote tafels met banken voor vijftig mensen wordt een basic lunch geserveerd in de traditionele briquet, een lunchbox avant-la-lettre die door mijnwerkers werd gebruikt.
Bar Nose
Bar Nose van Mayu Takasugi uit Tokio en Johannes Berry uit Zuid-Afrika scoorde met een langwerpig en minimalistisch ontwerp geïnspireerd op het Japanse klassieke Kōdō ritueel. Dat ritueel bestaat uit alle aspecten van het proces van het branden van wierook. Het Japanse team omschrijft het ontwerp als een plaats van zintuiglijke rust waarin geurwaarneming centraal staat.
Made/Found
Tot slot wist Made/Found van Jon Kleinhample en Maša Lončarič van Klein Agency in Antwerpen de jury te overtuigen met een sterk concept rond de tegenstelling tussen gevonden en man-made design en food. Een reeks oude, vergeten boomstronken worden geconfronteerd met digital wood. Het concept wordt doorgetrokken in de keuken, met found/made contrasten die vertrekken van eenvoudige ingrediënten zoals maïs en aardappelen.
Eervolle vermeldingen
De vijfkoppige jury van de Interieur Awards deelde ook nog vijf eervolle vermeldingen uit. Ook hier zitten drie Belgische ontwerpen tussen. Het gaat om Juice, een concept van Yesmine Sliman Lawton en Perrine Poncelet uit Bergen, Root, een concept van Jessy Van Durme en Sophie Vanwynsberge uit Kortrijk, Watering, een concept van Pietro Ferrario en Francesco Enea Castellanza van OASI Architects uit Busto Arsizio, Resto Pluri Bar, een concept van Salvatore Ponzo, Fabio Romenici, Alessandro Pennesi en Giuseppe Ponzo van Foro Studio uit Milaan en om Tops, een concept van Olivier Caluwier van Five AM uit Kortrijk.