Winnaars tweede editie Antalis Interior Design Award bekendgemaakt

Antalis, de leidende Europese distributeur voor visuele communicatie, papier en verpakkingsoplossingen, onthulde gisteren de winnaars van de tweede editie van haar Antalis Interior Design Award. Uit de 535 inzendingen van creatievelingen uit 24 verschillende landen koos de jury elf winnaars, verdeeld over negen categorieën. Intsite.be geeft een overzicht van alle gelukkigen én hun projecten.

Bloom Apartment in Roemenië

Laura Pietrusel van Alderaminro was de beste in de categorie home met een hedendaags interieurontwerp van het Bloom appartement in Roemenië. Pietrusel gebruikte daartoe lichte kleuren en voegde materiaaleffecten toe aan de muren met behulp van aangepast behangpapier. De grijze wanden werden bijvoorbeeld voorzien van Coala Walldesign Sand nonwoven, digitaal geprint behangpapier van Antalis. Zijn enerzijds ruwe en anderzijds delicate textuur wekken de illusie dat het om een natuurlijk materiaal gaat. 

Reactie van de jury: “We vonden de globale eendracht van dit project erg leuk. De meubels, materialen, kleuren, verlichting en planten werden met zorg uitgekozen om een rustige leefruimte te creëren. Het is een succes!”

El Retiro invade El Niño Jesús in Madrid, Spanje

In de categorie public building ging Francisco Rubio Ordás van Trama met de prijs aan de haal. Hij decoreerde het El Niño Jesús ziekenhuis in Madrid en trachtte het daarmee niet alleen te moderniseren, maar ook een menselijke touch te geven. De Spanjaard wilde een omgeving creëren die bijdraagt aan het geneesproces van de patiënten.

Ordás decoreerde het plafond, de vloer, de muren en de verlichting van het kinderziekenhuis. Inspiratie daarvoor haalde hij uit een wandeling door het nabijgelegen El Retiro park. Zo markeren houten drempels of deuren met ‘bomen’ de verschillende ruimtes van het kinderziekenhuis. De muren zijn op hun beurt versierd met geprint AVERY MPI 320 vinyl bedekt met een beschermende laag COALA 1D LAM MATT van Antalis. Het plafond kreeg aangepast behangpapier met een blauwe lucht en wolken.

Reactie van de jury: “We waren weg van dit project! Niet alleen omwille van de esthetiek, maar ook vanwege de zaak die het verdedigd. We hopen dat El Retiro invade El Niño Jesús wereldwijd veel zorginstellingen zal inspireren.”

Alchemia in Gdańsk, Polen

Twee creatievelingen wisten de jury te overtuigen in de categorie office. Jacek Zacharias van Zachart Studio verzorgde de inrichting van drie kantoorruimtes in Alchemia in Gdańsk, het grootste kantorenpark van metropool Tri-City in Polen. Elke kantoor heeft een uniek design dat zich probeert te vereenzelvigen met de herkomst van klanten, een land of landschap en het personeel op die manier een goed gevoel wil geven op hun werk. De keuze voor het geprinte behangpapier Coala WallDesign NW Canvas van Antalis – met de textuur van een schilderdoek – zorgt bovendien voor een gezellige sfeer.

Reactie van de jury: “We vonden de decoratieve kracht van deze projecten en het contrast met de buitenwereld erg mooi. Het is de kracht van decoreren om mensen naar een andere wereld te brengen. Dit project is daar een goed voorbeeld van!”

Youse city mural in Frankrijk

Ook Marion Delage van Parégrine maakte indruk in de categorie office met haar vijf gepersonaliseerde muurschilderingen in de kantoren van het jonge vastgoedverzekeringenkantoor Youse. De grafische ontwerpen zetten niet alleen de kleuren en het logo van het bedrijf in de verf, maar ook de werknemers zelf. Doordat de vijf muurschilderingen digitaal geprint werden op Coala Walldesign Smooth Matt van Antalis, beschikt elk kantoor over een uniek design. De ontwerpen geven niet alleen een algemeen beeld van het bedrijf en zijn werknemers, maar representeren ook verschillende ruimtes - in dit geval een woonkamer, veranda en kantoor - van een appartement.

Reactie van de jury: “Dit project beantwoordt perfect aan de hedendaags noden van klanten wanneer ze op zoek zijn naar een werkplek: zich niet alleen op hun werk, maar ook thuis voelen. Vooral de muurschildering die alle werknemers in de kijker zet, vonden we leuk. Het is een prachtig ontwerp ten gunste van de groep!”

Zadig and Voltaire in Europa

Morad Biki van Exhibit Group is de gelukkige winnaar in de categorie retail. Voor de back-to-school campagne van winkelketen Zadig en Voltaire versierde hij de etalages en muren van honderden van hun Europese winkels met vreemde insecten. Hiervoor gebruikte Biki Mactac’s afneembare vinyl voor de ramen en Coala Walk & Wall van Antalis - een klevend, waterproof en gemakkelijk te installeren materiaal dat geschikt is voor alle oppervlakken - voor de muren. Die continuïteit in decoratie sprong in het oog bij menig voorbijganger. 

Reactie van de jury: “We werden verliefd op de Coala Walk & Wall en zijn geïnspireerd door het feit dat Exhibit een reeks winkels verspreid over Europa gelijktijdig kon decoreren met een uniek materiaal dat geen professionele monteur vereist. We vonden hun keuze erg slim.”

Sugamour in Kaunas, Litouwen

Binnen de categorie hospitality wisten wederom twee ontwerpers de jury te bekoren. Miranda Biretiene van Mywall werkte in een winkelcentrum in het Litouwse Kaunas nauw samen met ontwerper Jekaterina Kazmazovskaja voor het interieur van dessertshop Sugamour. De muren en plafonds van het zaakje werden bedekt met het geprinte behangpapier Coala WallDesign Fine Sand NW van Antalis en Avery MPI 3020 White Matt vinyl op gelaagde panelen. Het ‘waterverfeffect’ dat daardoor ontstond in combinatie met de luxueuze luchters en gouden accenten, maakten van Sugamour een aantrekkelijke en gesofisticeerde eetgelegenheid.

Reactie van de jury: “De verfijning en elegantie van het project hebben ons verleid. De decoratie op het plafond en de muren bieden de klant een meeslepende ervaring en laten hem genieten van een échte pauze.”

Fred’s Kitchen in Amsterdam, Nederland

In dezelfde categorie vielen Loes Kok en Kirsten Koning van Bull Creative in de prijzen. Het duo gaf het chique restaurant Fred’s Kitchen op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord een stoerdere en meer industriële uitstraling met een gigantische muurschildering met veel kleur op de grote muren. Het digitaal geprinte Coala WallDesign Leather van Antalis, dat gebruikt werd om het fresco op de muur aan te brengen, benadrukt niet alleen de vele kleuren, maar matcht ook goed met de lederen stoelen in het restaurant. De opvallende muurdecoratie maakte al indruk op heel wat klanten.

Reactie van de jury: “De originaliteit van het ontwerp, de felle kleuren en de gigantische muurschildering hebben onze nieuwsgierigheid geprikkeld. Dit designer duo is erg getalenteerd.”

Wabi Beauty Center in Sopron, Hongarije

Met haar originele muurdecoratie in de kapperszaak van het Hongaarse Wabi Beauty Center behaalde Andrea Böjtös van Triform Neon KFT de hoogste score in de categorie textile. Op vraag van de eigenaar van het centrum maakte ze een collage met foto’s van zijn familieleden over de volledige lengte van muur van de kapperszaak. De collage - maar liefst 14 meter lang en drie meter hoog - werd op de muur bevestigd met digitaal geprint Coala Textile Wall Deco van Antalis.

Reactie van de jury: “Dit project heeft een wow effect! Er bestaat geen twijfel dat de theatrale kappersruimte zal bijdragen aan het aantrekken en behouden van klanten. We hebben nog nooit een kappersruimte gezien die zo goed gedecoreerd was.\" 

Skyline in Polen 

In de categorie interior film triomfeerde Ruslan Bondarchuk van RB Architects. In het interieur van een Pools appartement koos hij voor donkere kleuren, houten accenten en een veelheid aan verlichting voor een warme en elegante sfeer. Om de natuurlijke materialen hout en steen te imiteren, gebruikte Bondarchuk interieurfolie. Deze kleefde hij zowel op de muren als op objecten zoals boekenplanken en keukenmeubilair.

Reactie van de jury: “Dit project zet een nieuw soort materiaal, de interieurfolie, in de kijker met een oprecht geweldig resultaat. Het project heeft ons geïnspireerd, in het bijzonder voor de renovatie van hotels, werkplaatsen en winkels.”

Waterfall in Litouwen

Van alle inzendingen ontwierp Gertruda Ravluseviciute, studente aan Vilnius College of Technologies and Design, het beste 3D-project. Met enkel een wit model ter beschikking creëerde de Litouwse studente een 3D-simulatie waarin ze het kantoor van de toekomst uittekende. Voor dat futuristische kantoor baseerde ze zich op een waterval en diens omgeving. Door kantoren navenant dit natuurfenomeen vorm te geven – grasgroene tapijten en blauwe en groene muren met patroon inclusief - kunnen werknemers hun eigen ritme terugvinden en zich tegelijkertijd even ergens anders wanen.

Bij de creatie van haar 3D-simulatie gebruikte Ravluseviciute Coala Walk & Wall voor de vloer, Coala Walldesign voor de muren, Coala Interior Films voor het bekleden van de meubels en Coala Clear tack voor de glazen wand.

Reactie van de jury: “We hielden van het sterke uiterlijk van dit project.”

Heim Pál Children’s Hospital in Hongarije 

Andrea Böjtös van Triform Neon KFT transformeerde een MRI scanner in het Heim Pál Children’s Hospital in Hongarije in een iglo om kinderen gerust te stellen vóór een onderzoek. Dat nobele doel leverde de Hongaarse de publieksprijs van de Antalis Interior Design Award op. Designer Berta Judit ontwierp een bijpassende muurdecoratie inclusief noorderlicht en schattige ijsberen.

Met behulp van een lijnpistool bedekte Böjtös de scanner volledig met Coala 3D Cast Film Air Free, een speciale geprinte folie. Coala 3D Cast Lam Gloss fungeerde als beschermingslaag.

Reactie van de jury: “Na de opening van deze nieuwe voorziening werd de Facebookpagina van Triform Neon KFT zoveel bezocht, dat ze meteen meer dan 40.000 likes behaalde. Nog steeds ontvangt het bedrijf dagelijks getuigenissen van ziekenhuispersoneel, ontwerpers, vrienden en kennissen. Het is dus niet verrassend dat dit project de meeste stemmen haalde op onze website.”

Deel dit artikel:
Onze partners