In samenwerking met Artem en Van Roey Services, Arcadis en Enerdo heeft dbv architecten de wedstrijd gewonnen voor de renovatie van het nieuwe hoofdkantoor van Wit-Gele Kruis Limburg. Het ontwerp focust op modernisering, duurzaamheid en welzijn, met aandacht voor openheid en verbondenheid. Het gebouw krijgt zowel een esthetische als een energetische upgrade met bijzondere aandacht voor circulariteit.
Het Wit-Gele Kruis wil haar verschillende activiteiten centraliseren in een nieuw, toekomstgericht hoofdkantoor. Zowel kantoorruimte, expertisecentrum, ontmoetingscentrum, logistieke afdeling als afdeling Herkenrode komen samen in het voormalig CM-gebouw op de Prins-Bisschopssingel in Hasselt. Iedere afdeling zal zijn eigen plekje krijgen, maar zonder de openheid en verbondenheid tussen de verschillende diensten uit het oog te verliezen. Het grondig gerenoveerde gebouw zal fungeren als open huis waarin aandacht voor welzijn op het werk en gezondheid centraal staan.
Een doorgedreven renovatie dient als strategische investering in de toekomst. Het ontwerp is meer dan een opknapbeurt. dbv architecten streeft een modern, duurzaam en hoogwaardig gebouw na dat klaar is voor de uitdagingen van morgen. Zo is het opwaarderen van de gevels zowel esthetisch als ecologisch een enorme meerwaarde en wordt er ingezet op een circulaire aanpak. De ontwerpers gaan voluit voor een uitnodigende en transparante architectuur die zorgt voor een warm en gastvrije omgeving en ruimte laat voor groei en diversiteit.
De focus ligt op het maximaal behouden van de omgevingsaanleg in zijn huidige staat, terwijl dbv architecten tegelijkertijd streeft naar het ontwerpen van een veiligere omgeving en het optimaliseren van de ruimte met een frisse nieuwe look en feel. Zo wordt er een groengebied met wadi aangelegd waar de vroegere refter stond en krijgt elke gebruiker een functionele en makkelijk toegankelijke inkom. Brede wandelwegen, uitgebreide signalisatie en een nieuw aangelegd voorplein zorgen voor een goede leesbaarheid van de hoofdinkom.
De gebouwschil krijgt een energetische en esthetische upgrade. Enkele strategische ingrepen – zoals extra isolatie op het dak en het maximaal benutten van de dakoppervlakte voor zonnepanelen – geven het E-peil een boost. Achteraan wordt een terras toegevoegd dat op een harmonieuze manier geïntegreerd wordt in de bestaande architectuur. De balkons worden opgewaardeerd door er semi-intensieve groendaken van te maken. Een variatie aan planten creëert een levendig kleurenpallet in alle seizoenen, stimuleert de biodiversiteit en dient tegelijk als regenbuffer. Daarbovenop zorgt deze ingreep, samen met een overvloed aan natuurlijke lichtinval, voor een aangenaam vertoeven binnenin.
De gelijkvloerse verdieping huisvest de logistieke afdeling en afdeling Herkenrode. Verder vind je hier ook een ruime, transparante ontvangstzone, ook wel het marktplein genoemd. Met zijn dubbelhoge ruimte is dit het warme hart van het gebouw dat de verschillende verdiepingen met elkaar verbindt. Het expertisecentrum en ontmoetingscentrum die zich op de eerste verdieping bevinden, kijken uit op dit marktplein.
Een houten trap brengt je rechtstreeks van het marktplein naar de breakout zone. Deze flexibele ruimte laat diverse activiteiten toe, van ontmoetingsplek tot refter of auditorium en staat in nauwe verbinding met het terras. Op de tweede verdieping bevindt zich de kantoorruimte. Met ‘welzijn op het werk’ als ankerpunt werden de verschillende ruimtes op een doordachte manier geschikt. Informele ruimtes worden als buffer tussen de centrale loopas en meer private bureaus geplaatst.