Woningbouw ontdekt Mono Acoustic

Woningbezitters die merken dat de akoestiek in huis tekortschiet, proberen de nagalm vaak te reduceren met aanpassingen in hun interieur. Ze hangen gordijnen op, voegen meubels toe of leggen een tapijt op de grond. Rockfon (onderdeel ROCKWOOL) leverancier van akoestische plafondoplossingen biedt een naadloze, egaal witte plafondoplossing die zulke ingrepen overbodig maakt. De egaal witte afwerklaag van Mono Acoustic (L-waarde 94,5) is onlangs verbeterd, waardoor dit systeem nu ook in esthetisch opzicht een goede oplossing vormt voor toepassing in woningen.

De Elegant Render met microscopische korrels en natuurlijke vezels combineert de hoogst mogelijke geluidsabsorptie met de uitstraling van een glad gestuct plafond.

Rockfon merkt dat er sprake is van een snel toenemende vraag naar het plafond, zowel voor nieuwbouw- als voor renovatieprojecten in de woningbouw.

Binnenhuisarchitect Klaas de Jong van De Jong Ontwerpen uit Tolbert paste Mono Acoustic in een jaar tijd al in een tiental projecten toe. Zo is specifiek gekozen voor het innovatieve naadloze en egaal witte plafondsysteem in de verbouwing van een monumentale boerderijschuur in het Drentse dorp Vries.

Het Mono Acoustic-plafondsysteem garandeert de hoogst mogelijke geluidsabsorptie (tot αw = 1,00, klasse A). De vernieuwde afwerklaag bestaat uit microscopisch kleine korrels (gemiddelde korrelgrootte van 22 micron) en natuurlijke bamboe vezels en marmer poeder. Deze garandeert zo zowel een open structuur, essentieel voor die hoogwaardige akoestische kwaliteit, als een naadloze, egaal witte uitstraling. Naast dat Mono Acoustic de hoogste akoestiek koppelt aan esthetiek, levert het eveneens een substantiële bijdrage aan een optimale lichtreflectie (87%) en lichtdiffusie (>99%).

 

Hoge uitvoeringseisen

Ceico Datema, area sales manager bij Rockfon: “Die combinatie van een strak uiterlijk met hoge geluidsabsorptie stelt hoge eisen aan de uitvoering. Daarom laten we de installatie van deze plafonds alleen over aan een select aantal bedrijven dat we hier speciaal voor hebben opgeleid.”

Eén van die bedrijven is het in Friesland gevestigde Jan de Jong Plafond en Wand. “Wij bevestigen de Mono Acoustic panelen aan het plafond met lijm of met metalen profielen,” vertelt Jan de Jong.

“Daarna werken we het af door de vernieuwde render in de spuitvorm aan te brengen. We doen dat in zes lagen, afwisselend horizontaal en verticaal, met een paar uur droogtijd na elke twee lagen. Dat is een heel fijngevoelig en kritisch karwei, maar dan heb je ook wat: een perfect strak plafond en een ongekende geluidsprestatie. Wanneer wij klaar zijn, is het opvallend stil in zo’n ruimte. En als je in je handen klapt, hoor je nauwelijks een nagalm.”

 

Akoestische oplossing zonder gevolgen voor het interieurplan

Binnenhuisarchitect Klaas de Jong - geen familie - paste Mono Acoustic het afgelopen jaar al in een tiental projecten toe. “Moderne woningen kenmerken zich door harde materialen, grote raamoppervlakken, strak gestucte wanden en veel lege ruimte,” legt hij uit. “Het gevolg van dat alles is een matige of zelfs ronduit slechte akoestiek. Met ruimtes waarin je elkaar slecht kan verstaan, waardoor iedereen harder gaat praten en het probleem zichzelf versterkt. Ik wil daar een oplossing voor, zonder dat ik word gedwongen tot esthetische ingrepen of het aanpassen van mijn interieurplan. Mono Acoustic maakt dat mogelijk.”

 

Van klankkast naar muisstil

Eén van de projecten van Klaas de Jong betreft de verbouwing van een monumentale boerderijschuur in het Drentse dorp Vries. Ook hier wordt het interieur bepaald door veel glas, metaal en grote ruimtes, met een dak dat schuin oploopt tot een hoogte van zo’n 10 meter. De opdrachtgever van het project, Koos Koops, ging op advies van de architect eens kijken en luisteren bij een andere woning. “Daar was Mono Acoustic deels wel en deels niet toegepast. Het verschil was ongelofelijk. De ene ruimte was net een klankkast, in de andere ruimte was het muisstil. Diezelfde weldadige stilte hebben we nu ook in ons huis.”

Mede door het arbeidsintensieve karakter brengt toepassing van Mono Acoustic meer kosten met zich mee dan, bijvoorbeeld, een plafond van gipsplaten. Wat Koos Koops betreft is het die extra investering dubbel en dwars waard: “Zonder dit plafond was deze woning voor ons niet bewoonbaar geweest. Of we hadden concessies moeten doen aan het interieurplan, en dat wilden we niet.”

Mono Acoustic plafondsystemen zijn verkrijgbaar in de Benelux. Het plafondsysteem kan vlak of golvend worden uitgevoerd en in kleur worden geleverd.

Bron: Rockfon
Deel dit artikel:
Onze partners