Woodinc maakt houtbouw snel, eenvoudig en hoogkwalitatief

Houtbouw in België is de laatste jaren aan een steile opmars bezig. Dankzij de grote vooruitgang op het vlak van software en engineering is bouwen met hout niet langer nattevingerwerk, maar veeleer een exacte wetenschap geworden. Vandaar dat men vandaag niet enkel eengezinswoningen, maar ook complexere, hoogwaardige gebouwen als kantoren, appartementen, serviceflats, rvt’s, enzovoort in  hout kan optrekken. Architecten en opdrachtgevers die zich door houtbouw aangetrokken voelen, zullen in WOODinc uit Turnhout een ideale en  professionele partner vinden om hun project mee te helpen realiseren.

Zaakvoerder Eric Van de Heyning begon zijn carrière in de wereld van de traditionele baksteen- en betonbouw, maar werd algauw geconfronteerd met de vele nadelen ervan. Hij raakte doordrongen van de gedachte dat op de lange termijn prefab de norm zou worden. Vandaar zijn besluit om het roer om te gooien en op zoek te gaan naar een systeem dat uitblonk in eenvoud, kwaliteit, betrouwbaarheid en voorspelbaarheid.

Zo kwam hij in 2011 terecht bij een Japans houtbouwsysteem, gebaseerd op de paal- en balkmethode. Na een bezoek aan het bedrijf ter plaatse, zette hij in samenwerking met het FIT (Flanders Investment & Trade) een partnership op de rails. Sinds enkele jaren is hij verdeler van dit systeem voor de Belgische en Franse markt. 

 

STRUCTUREZ

WOODinc vercommercialiseert het paal- en balksysteem hier onder de merknaam ‘STRUCTUREZ’. Het blinkt uit in zijn eenvoud: de volledige structuur van het gebouw wordt in bouwpakket op de werf geleverd. Elk onderdeel is uniek genummerd, perfect op maat gebracht en voorzien van alle nodige uitfrezingen. Dankzij een beperkt gamma aan connectoren kan het geheel gereedschapsloos en in een mum van tijd in elkaar gezet worden.

Een vooropleiding is niet echt nodig, waardoor STRUCTUREZ momenteel ook heel populair is bij zelfbouwers. Maar ook professionele aannemers appreciëren de snelheid, het gemak en de efficiëntie die het systeem hen biedt. De kwaliteit van het geheel is ongeëvenaard.

De uiteindelijke structuur kan zelfs een krachtige aardbeving weerstaan, iets wat in Japan geen overbodige luxe is. Die structurele stabiliteit ontleent STRUCTUREZ o.a. aan het gebruik van gelijmd gelamelleerd hout. STRUCTUREZ mag men niet verwarren met houtskeletbouw, dat lichter is en veel minder stevigheid biedt. Zeker voor grotere gebouwen met meerdere verdiepingen is STRUCTUREZ een veel betere, kwalitatieve optie. 

 

PANOBLOC

Terwijl STRUCTUREZ dé oplossing vormt voor de structuur van het gebouw, zijn de mogelijkheden voor de wanden, vloeren en plafonds legio. Men kan opteren voor een glazen vliesgevel, geprefabriceerde gevelcassettes of voor een meer traditionele oplossing met baksteen.

WOODinc kan exclusief ook PANOBLOC aanbieden, een Frans systeem dat in 2013 de gouden innovatieprijs won op de beurs Batimat te Parijs. Dit is een optimaal geïsoleerd, koudebrugvrij CLT-paneel dat dienst doet als een structurele wand, vloer of plafond of als niet-structurele gordijngevel.

PANOBLOC kan diverse isolatiematerialen combineren in panelen van 6 cm tot 60 cm dik en blinkt uit door zijn hoge performantie op vlak van brandveiligheid en akoestiek. 

WOODinc heeft in Orléans (FR) een kantoorgebouw gerealiseerd van 3.000 m²: een combinatie van het paal- en balk systeem met de structurele PANOBLOC gevelwandelementen. Een ‘Full Wood prefab solution’ die vanwege zijn demonteerbaarheid bovendien ook circulair is. 

 

Voordelen voor de architect

WOODinc kan de architect helpen in zijn zoektocht naar een kwalitatieve, tot in de puntjes berekende en kostprijsvriendelijke structuur voor zijn project. Na een intensieve voorstudie presenteert WOODinc een gedetailleerde bouwtekening die volledig productieklaar is. De goedkeuring van architect en opdrachtgever leidt vervolgens op korte termijn tot de levering van het bouwpakket op de werf.

Optioneel kan WOODinc zelfs instaan voor de montage ervan. Dankzij de uitgebreide engineering die WOODinc tijdens de voorstudie aan het project toevoegt, blijft de noodzaak tot werfopvolging voor de architect tot een minimum beperkt. Zo kan hij zich meer toeleggen op zijn ‘core business’: vormgeving, afwerking en materiaalkeuze.

Bron: Woodinc
Deel dit artikel:
Onze partners