Woonproject Botanica: 'Corona deed ons anders kijken naar wonen'

In hartje Houthalen-Helchteren verrijst straks woonproject Botanica. Meer dan 100 gezinnen zullen er hun nieuwe thuis vinden, te midden van het mijnverleden. Architecte Sophie Weygers van a-tract architecture vertelt in wat volgt alles over het concept achter dit project, dat eind 2024 de eerste bewoners over de vloer moet ontvangen. Botanica wordt een vooruitstrevende opdracht op vele vlakken. Zo zal een gedeelte van de toekomstige bewoners kunnen hamsterhuren. Maar ook op vlak van ontwerp is Botanica een project dat graag buiten de traditionele lijntjes kleurt.

Ruime keuze in diensten 

Sophie Weygers, architect bij a-tract architecture, vat aan: “De Covid-pandemie heeft ons doen nadenken over de manier waarop we willen wonen. De oppervlakte in eigendom wordt minder belangrijk, we vinden het vooral belangrijk dat we voldoende modern comfort en woonkwaliteit in en rondom de woning hebben. Dat we naar buiten kunnen in het groen, dat we vanalles tot onze beschikking hebben. Met andere woorden: ruime keuze in diensten boven pure eigendom.”

Weygers stelt: “Binnen dit project bestaat er een interessante mix van appartementen. Klassieke appartementen, ruimere penthouses met dakterrassen, maar ook passerelwoningen die ontsloten worden door een galerij van terrassen. Daarnaast kunnen de bewoners gebruik maken van een grote gemeenschappelijke tuin, een deelkeuken en een ondergrondse parking inclusief persoonlijke bergruimte. De parking hebben we trouwens deels in een talud verstopt, zodat die subtiel in het landschap verdwijnt. Mocht de wagen almaar meer uit het straatbeeld verdwijnen, dan kunnen de garageruimtes eenvoudig omgebouwd worden tot gedeelde ateliers of knutselplekken, fietsherstelpunten, home offices, noem maar op.”

Ode aan het mijnverleden én het heden

Weygers gaat verder: “Het project heeft met andere woorden alles in zich om mee te groeien met de veranderingen in de maatschappij en met de noden van de bewoners. Tegelijkertijd brengen we ook een ode aan het (mijn)verleden en het heden, onder meer via industriële gebouwaccenten, de binnentuin die refereert naar het landschap in Houthalen-Helchteren, de lichte kleur van baksteen in de tint van de omringende zandgronden en de glooiende gebouwvormen die evenzeer een directe link vormen met de omgeving.”

“Als architectenbureau dat mee aan de innovatiekar trekt, is een project als Botanica een interessante uitdaging, zeker wanneer je samenwerkt met een aannemer zoals Houben, die ons de creatieve vrijheid gunde om verschillende pistes te onderzoeken. Dit maakt dat we nu aan de slag kunnen met een potentieel voorbeeldproject voor de toekomst", sluit Weygers af.

Bron: Houben
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners