De stijgende vraag naar goedkope huisvesting in landelijke gemeentes nabij het Brussel stemt tot nadenken over hoe de commerciële woningbouw in tegenstelling tot sociale huisvesting hierop een kwalitatief ruimtelijk antwoord moet bieden. De wildgroei aan individuele woon- of meergezinsprojecten binnen deze grootstedelijke periferie zijn niet bij te houden. Het masterplan Drypikkel – een ontwerp van Kachet Architects in opdracht van Matexi Group - tracht door middel van een overkoepelende stedenbouwkundige visie deze verhoogde densiteit van wonen te integreren in het landelijke karakter van de gemeente Merchtem.
Een combinatie van eengezinswoningen in relatie tot grote collectieve woonprojecten gelegen binnen een groenrijke omgeving, voorzien van verschillende parken en pleintjes, biedt een oplossing voor de huisvestingsnood van de gemeente en zorgt tegelijkertijd voor een herwaardering van de site en zijn omgeving.
Sociale mix
Blok Alba biedt plaats aan 44 kwalitatieve wooneenheden. Een breed scala aan verscheidene unittypes zorgt voor een gezonde sociale mix binnen het gebouw. Elke unit wordt voorzien van een ruim exterieur terras, voor een optimale beleving van de landelijke en natuurrijke context.
Het gebouw werd opgevat als een U-vormig volume, waar aan de binnenzijde een plein ontstaat. Het rustige binnenplein vormt de toegangsweg tot het gebouw. Het verschuiven van de voordeur van de straat naar het plein, zorgt voor een kindvriendelijke leefomgeving en een verhoging van de leefkwaliteit op het gelijkvloers.
Links en rechts van het gebouw bevinden zich een aantal parken. Hierin wordt door middel van een tuinarchitectuurplan de focus gelegd op een hoge biodiversiteit in beplantingen en een natuurlijke integratie van het gebouw in de omgeving. Dit alles in relatie tot enkele ruimtelijke kwalitatieve ontmoetingsplekken.
BIM
Het gebruik van verschillende softwaretechnologieën zoals BIM-collaboratie, en de samenwerking hierin met studiediensten, zowel als andere bouwpartners en aannemers zorgt voor een hogere productiviteit, een verkorting van de bouwtijd en het verminderen van de bouwkost.
Het gebruik van BIM zorgt tevens voor een verschuiving in het bouwproces, waarbij de focus op het ontwerp meer ruimte krijgt, dit alles met een vermindering van fouten in de bouwdocumentatie ten voordelen.