Woonproject met zwevend volume trekt de aandacht in Opglabbeek

Aan de Kapelstraat, in de nabijheid van het Dorpsplein van Opglabbeek, trekt een nieuw woonproject de aandacht met zijn opvallende architectonische vormgeving. Een indrukwekkend stenen volume, ontworpen door Drieskens & Dubois en PCp Architects, zweeft boven de straat en vormt een markant onderdeel van het complex. Dit project, uitgevoerd in samenwerking met Nelissen Steenfabrieken voor de afwerking, is het resultaat van een winnende inzending voor een gemeentelijke wedstrijd.

Het project omvat een appartementencomplex met levensloopbestendige woonunits en een nieuwe bibliotheek, gevestigd op een strategische locatie op de hoek van de Kimpenstraat en Kapelstraat. Dit vervangt een voormalige vrijstaande woning en brengt gemeenschapsfuncties samen onder één dak. "Op het gelijkvloers bevindt zich de bibliotheek, die uitblinkt door haar transparante uitstraling, terwijl de bovenliggende verdiepingen bestaan uit privéappartementen en levensloopbestendige eenheden," legt Didier Appeltans, architect en partner bij Drieskens & Dubois, uit.

Uitkragend volume als architectonisch hoogtepunt

Het meest opvallende aspect van het gebouw is het 9 meter uitkragende volume dat zonder ondersteunende kolommen boven de Kapelstraat zweeft, wat een technisch hoogstandje is dat complexe berekeningen vereiste. "Dit element, dat de ingang van de bibliotheek overdekt, verlengt de tweede en derde verdieping naar buiten en biedt een dynamische aanblik.", vervolgt Appeltans. De uitkraging dient ook als basis voor de terrassen van de bovenste appartementen.

Esthetiek en duurzaamheid hand in hand

De afwerking van het gebouw met gevelstenen en steenstrippen in een metallic kleur van Nelissen Steenfabrieken zorgt voor een eigentijdse look met een gekaleide uitstraling. "De stenen zijn duurzaam en recyclebaar, wat past bij onze inzet voor milieuvriendelijk bouwen," benadrukt Appeltans. De gevels vertonen een speels patroon van horizontaal en verticaal metselwerk, wat bijdraagt aan het unieke karakter van het gebouw.

Samenwerking en duurzaamheid

De keuze voor materialen van Nelissen Steenfabrieken was een bewuste beslissing, gestoeld op gedeelde waarden van duurzaamheid en esthetiek. "Het is een voorrecht om samen te werken met partners die niet alleen technisch ondersteuning bieden maar ook een gedeelde visie op duurzaamheid hebben.", sluit Appeltans af.

Dit woonproject in Opglabbeek is een toonbeeld van hoe moderne architectuur kan bijdragen aan de leefbaarheid van een gemeente en tegelijkertijd een duurzame toekomst kan ondersteunen.

Bron: Nelissen Steenfabrieken
Deel dit artikel:
Onze partners