WOONWERK wint eerste prijs Design & Build-wedstrijd voor inschuif-Acaciawijk in Sint-Stevens-Woluwe

In opdracht van sociale huisvestingsmaatschappij Woontrots zal Woonwerk Architecten in samenwerking met Dethier en Machiels Building Solutions bv instaan voor de  vervangingsbouw van 33 sociale woningen in de tuinwijk ‘Acacia’ in Sint-Stevens-Woluwe. De combinatie van off-site geproduceerde houtskeletbouw met traditioneel gevelmetselwerk zorgt voor behoud van het karakter van de wijk. De bestaande woningen worden vervangen door duurzame, biobased en energiezuinige E=0 woningen. Dankzij deze aanpak zullen de bewoners reeds na enkele maanden kunnen intrekken in hun nieuwe woning.

De Acaciawijk bevindt zich in een relatief rustige, groene omgeving tussen de E40 en de Brusselse Ring in Sint-Stevens-Woluwe. Deze tuinwijk, opgetrokken tussen 1950 en 1972, wordt gekenmerkt door kronkelende straten met eenvoudige woningen, omringd door weelderig groen. De kenmerkende eigenschappen van de woningen, waaronder rode parementsteen, gebakken dakpannen, gedetailleerde gevels en gevelschilden, dragen bij aan de unieke uitstraling van de buurt.

 

Off-site building

Woontrots heeft opdracht gegeven om 33 woningen in deze wijk te renoveren tot duurzame, ecologische woningen. Bij voorkeur wilden ze dit realiseren door gebruik te maken van off-site building, om een snelle overgang van oud naar nieuw te bewerkstelligen. Het was ook van belang dat de bewoners tijdens de werkzaamheden in dezelfde wijk konden blijven wonen, met behulp van 4 transitiewoningen. Een ander uitgangspunt was het streven naar behoud van de karakteristieke eigenschappen van zowel de buurt als de woningen.

 

Houtskeletbouw

Het ontwerp van Woonwerk Architecten voldoet perfect aan deze voorwaarden. Voor de bouw van de nieuwe woningen is gekozen voor houtskeletbouw, een off-site bouwmethode waarbij de bouwelementen (gevels, wanden, vloeren en daken) op industriële wijze worden geprefabriceerd. De installatie van de wind- en waterdichte structuur op de bouwplaats duurt slechts 1 tot 2 dagen per woning. Houtskeletbouw is een 'droge bouwmethode', waarbij geen water of cement wordt gebruikt, waardoor vertraging door regen of vorst wordt voorkomen.

 

80% minder CO2-uitstoot

Houtskeletbouw is niet alleen snel en duurzaam, maar ook milieuvriendelijk. Er wordt gebruikgemaakt van volhout dat volledig biobased en composteerbaar is. Een houtskeletbouwwoning van Machiels Building Solutions heeft 80% minder CO2-uitstoot dan een traditioneel woonhuis. Door het gebruik van een lucht/waterwarmtepomp, fotovoltaïsche panelen en een boiler/warmtepomp hebben deze woningen een negatief energiepeil (E0).

 

Drie woningtypes

Om het proces van houtskeletbouw te versnellen, is gekozen voor een zekere standaardisatie van de woningen. Zo zijn er 3 typen woningen ontworpen, voldoende om voor elke bestaande woning een passende vervanging te bieden zonder het productieproces te vertragen. Zodra het houtskelet off-site gereed is, wordt het op de juiste plek ingeschoven. Vervolgens worden de nieuwe gevels, die refereren naar het verleden, traditioneel gemetst. Hierdoor blijft de eenheid van de wijk optimaal bewaard, terwijl toch de vernieuwing zichtbaar is. Met deze aanpak zullen bewoners na enkele maanden kunnen terugkeren naar een nieuwe woning.

 

Transitiewoningen

Het is van groot belang dat de bewoners van wie de woning herbouwd wordt, in de buurt kunnen blijven van hun sociale omgeving en verbonden blijven met hun buurt. Daarom zullen de bewoners tijdelijk herhuisvest worden in de Acaciawijk en worden er ook 4 volwaardige maar tijdelijke en verplaatsbare transitiewoningen voorzien.

Bron: Woonwerk Architecten
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners