Woonzorgcentrum Egtherhof: luxe en comfort voor ouderen

Sinds juli 2023 biedt Woonzorgcentrum Egtherhof in Echt een thuis voor 93 bewoners, verdeeld over 48 appartementen en 6 kleinschalige woningen. Architect Bram Nieuwenhuizen van Nieuw Architectuur, in samenwerking met Nelissen Steenfabrieken voor de baksteenkeuze, licht toe hoe het ontwerp van het centrum naadloos aansluit bij de lokale architectuur, met een focus op comfort en welzijn.

Woonzorgcentrum Egtherhof bevindt zich midden in een woonwijk in het centrum van Echt. Een cruciale factor in het ontwerp was de keuze van de baksteen, die een terracotta-achtige tint heeft om het gebouw op een subtiele manier te laten opgaan in zijn omgeving.

"We kozen voor de paladio baksteen van Nelissen Steenfabrieken om de dominantie in de woonwijk te verminderen.", vertelt Bram. Verder draagt de stootvoegloze vermetseling met dunbedmortel bij aan een modern en strak gevelbeeld, dat goed harmonieert met de omliggende bebouwing.

Frisse en functionele gevelaccenten

Het gebouw kenmerkt zich niet alleen door zijn subtiele kleuren maar ook door slimme architectonische elementen zoals groene gevelbeplating bij de hoofdingangen en vluchttrappenhuizen. Deze toevoegingen brengen niet alleen een fris accent aan in het gevelbeeld, maar markeren ook belangrijke functionele gebieden van het gebouw.

Ontwerpdetails

Bram benadrukt een bijzonder element in het ontwerp: een grote ronding in de hoek bij het gemeenschappelijke restaurant, die de omgevingsstructuur en het stratenplan weerspiegelt.

"Dit ontwerpdetail past bij de omgeving en de stratenstructuur. Daarnaast verzacht het de uitstraling van het gebouw. Maar het was wel een uitdagende taak voor de aannemers."

toekomstgericht en duurzaam ontwerp

In Nederland gelden er strenge duurzaamheidsregels. Ook woonzorgcentrum Egtherhof voldoet aan deze strenge eisen. Alle essentiële installaties zijn esthetisch en praktisch weggewerkt op het dak, omringd door gemetselde gevels, wat zorgt voor een onopvallende integratie."

Conclusie

Woonzorgcentrum Egtherhof is niet alleen een toonbeeld van modern architecturaal ontwerp en vakmanschap, maar ook van toewijding aan duurzaamheid en gemeenschapsintegratie. Het is een voorbeeldproject dat toont hoe zorginstellingen harmonieus en functioneel binnen een gemeenschap kunnen worden geïntegreerd.

Bron: Nelissen Steenfabrieken
Deel dit artikel:
Onze partners