Nog steeds blijkt dat er geen enkele - of toch weinig - aandacht wordt gegeven aan de afvoer van het dak. Nochtans lijkt alles in de bouw te evolueren, denk maar aan bitumineuze dakafdichtingen, epdm, tpo, pvc, ... Voor “het gat in het dak”, echter, worden nog altijd oplossingen uit de vorige eeuw gebruikt. Is dit dan geen belangrijk onderdeel van het dak? In een tijd van wateroverlast en van langdurige periodes van droogte wordt het opslaan en hergebruik van regenwater een aandachtspunt. En daarin kunnen, volgens Sita, dakafvoeren mee helpen.
De rol van daken verandert
Het kan nuttig zijn om, al dan niet tijdelijk, regenwater op het dak te laten staan en/of het door middel van een debietregelaar gecontroleerd af te voeren naar de regenput of de riolering. Ook multifunctionele daken komen meer en meer voor. Denk maar aan een dakterras, groendaken, speeldaken, parkeerdaken…
Dit zorgt niet enkel een interessanter straatbeeld maar ook voor minder opwarming in de steden, brengt extra isolatie voor de woning en zorgt er bovendien voor dat water op het dak wordt gebufferd — minstens 50% van het gevallen regenwater. Met een aangepaste dakkolk kan het water op het dak tot op een bepaalde hoogte worden vastgehouden en/of gecontroleerd worden afgevoerd. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het dak gecontroleerd leeg te laten lopen gespreid over een periode van 24, 48 of 72 uur, waardoor piekbelasting van het rioleringsstelsel wordt vermeden.
Kiezen voor een dakkolk
De dakkolken van Sita zijn geïsoleerd, wat betekent ‘geen koude bruggen meer’. Ze hebben een grote afvoercapaciteit (met buizen met een kleinere diameter), wat ervoor zorgt dat bij grotere daken er minder afvoeren nodig zijn. Bij hevige piekbuien gaat het dak niet overlopen, maar wordt het water zeker en veilig afgevoerd.
De dakkolken zijn beschikbaar met een aangepaste slabbe (bv bitumen, epdm, tpo, pvc,.. ), zodat ze perfect gehecht kunnen worden aan de gebruikte dakbedekking. Door de tweedelige opstelling zorgen ze daarnaast voor een perfecte damp-, lucht- en waterdichte aansluiting op het dampscherm, zoals voorgeschreven in de Technische Voorlichtingen van het WTCB.