De Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe hebben zopas de zeven finalisten bekendgemaakt die meedingen naar de EU Mies Award 2022 voor hedendaagse architectuur. Ook een Belgisch project maakt kans op de prijs, met name Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in Hasselt van de Italiaanse Francesca Torzo. De winnaar kennen we in eind april.
Met Z33 in Hasselt (Francesca Torzo), Melopee in Gent (Xaveer De Geyter Architects) en Gare Maritime in Brussel (Neutelings Riedijk Architects i.s.m. JDMA en Bureau Bouwtechniek) prijkten drie Belgische projecten op de shortlist van deze prestigieuze architectuurprijs. Alleen Z33 maakt nu nog kans op de hoofdprijs.
Francesca Torzo won onder meer ook al de Italiaanse architectuurprijs in 2020 voor de nieuwe tentoonstellingsvleugel – Vleugel 19 - van Z33 in Hasselt. De bijzondere buitenkant van ruitvormige bakstenen sluit aan bij de baksteenarchitectuur van zowel het bestaande tentoonstellingsgebouw Vleugel 58 als het aangrenzende begijnhof. De twee vleugels zijn verschillend, maar vullen elkaar aan en vormen een geheel. Ze passen als een puzzelstuk tussen het Jenevermuseum en de historische begijnhofsite. (lees meer).
Zeven finalisten
De andere vier finalisten in de categorie Architectuur zijn 85 sociale woningen, Cornellà de Llobregat, van peris+toral.arquitectes; Frizz23, Berlijn, van Deadline (Britta Jürgens + Matthew Griffin); de Spoorwegboerderij, Parijs, van Grand Huit en Melanie Drevet Paysagiste; Town House - Kingston University, Londen, van Grafton Architects. De twee finalisten in de categorie Opkomende architect zijn: Enrico Fermi School, Turijn, van BDR bureau; en La Borda - Coöperatieve Huisvesting, Barcelona, van Lacol
De jury - bestaande uit Tatiana Bilbao, voorzitter, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Triin Ojari, Georg Pendl, Spiros Pengas en de Belgische Marcel Smets - is van mening dat deze 7 projecten een model en een referentie voor het lokale stadsbeleid bevorderen en worden: "Ze hebben betrekking op nieuwe beheermodellen op basis van de gemeenschap en circulaire duurzaamheidsprocessen. De projecten zijn ook gericht op de productieve en zelfvoorzienende stad die op een pedagogische manier wordt ontwikkeld, waarbij de ruimte die we bewonen en gebruiken met waardigheid wordt behandeld. Ze zijn ook het resultaat van goed ontwikkelde bouwprocedures en de zorg in het gebruik van materialen en details: een waardigheid van de alledaagse architectuur, een dialoog tussen monumentaliteit, educatie en erfgoed."
Prijsuitreiking in mei
In maart zal de jury de projecten bezoeken en naar de ontwerpers luisteren om de winnaar van de architectuurprijs aan te duiden. Eind april worden de winnaars bekendgemaakt. De prijsuitreiking vindt op 12 mei plaats in het Mies van der Rohe Paviljoen, als onderdeel van een reeks debatten en conferenties voor alle doelgroepen. Er zal ook een presentatie zijn van de catalogus met de 532 voor de Award 2022 genomineerde projecten, de tentoonstelling en een voor iedereen toegankelijk feestelijk evenement.
Onder de 532 nominaties waren ook 26 Belgische projecten. Ontdek ze hier.
Bij de vorige editie, in 2019, lieten de Belgische architecten zich opmerken met 21 nominaties. Twee Belgische projecten behaalden toen een finaleplaats: PC Caritas in Melle van architecten de vylder vinck taillieu en het Skanderbeg Plein in Tirana, Albanië, van 51N4E, Plant en Houtgoed, Anri Sala en iRI. De verbouwing van 530 woningen - Grand Parc Bordeaux van Lacaton & Vassal-architectes; Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture werd in 2019 uitgeroepen tot winnaar.