Zaha Hadid Architects onthult ontwerp voor Odessa Expo 2030 in Oekraïne

Zaha Hadid Architects heeft samen met de Oekraïense autoriteiten haar voorstel voor de Odesa Expo 2030 gepresenteerd. Binnen het ontwerp hield het architectenbureau rekening met het erfgoed en duurzaamheid. Het ontwerp bestaat uit vier paviljoens die na afloop van de tentoonstelling kunnen worden ontmanteld en in heel Oekraïne hergebruikt worden in nieuwe openbare gebouwen.

Odesa Expo 2030, de eerste wereldexpo die in Oost-Europa wordt georganiseerd, volgt de ‘Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling’ van de Verenigde Naties. Het doel is om de economische en sociale duurzaamheid te omarmen en strategieën uit te voeren die energie-efficiëntie aanpakken en het verbruik van hulpbronnen verminderen. Daarnaast moet de expo het onderwijs bevorderen en de economische groei in de hele regio aanmoedigen.

De expo gaat door dichtbij het stadscentrum van Odessa aan de monding van Khadzhibey, op 20 minuten afstand van de historische stad. Het terrein van de expo was voorheen intensief bebouwd met een gebrek aan biodiversiteit. Deze unieke locatie, op 20 minuten afstand van de historische oude stad, zorgt ervoor dat Expo 2030 gemakkelijk toegankelijk is voor bezoekers. Bezoekers van Odessa kunnen de site bereiken via de luchthaven, het treinstation en de veerboothaven. Daarnaast kan het terrein volledig geïntegreerd worden in de vervoersinfrastructuur, het gemeenschapsleven en het culturele leven van de stad.

 

Eerste beurscentrum van Zuid-Oekraïne

De site van de Expo 2030 bestaat uit vijf belangrijke elementen. De hoofdboulevard verbindt alle gebieden met elkaar waaronder de nationale paviljoens in het zuiden en het nieuwe ecopark in het noorden aan de kust. Aan weerszijden van de hoofdboulevard bevinden zich de diensten, logistieke en de accommodatie voor bezoekers, deelnemers en personeel.

Zaha Hadid Architects ontwierp de expo in de eerste plaats met het oog op het erfgoed van de stad. Het plan werd opgebouwd rond vier ventrale paviljoens die na de expo 80.000 m² aan flexibele tentoonstellingshallen voor beurzen en evenementen bieden aan het conferentiecentrum en het hotel van de Expo. Hierdoor kan dit project het eerste beurscentrum van Zuid-Oekraïne worden.

 

Creatief structuurhergebruik

De op maat gemaakte aanpak bij het ontwerpen en bouwen van nationale paviljoens van voorgaande expo’s zorgde vaak voor aanzienlijk hogere bouwkosten- en tijd, een hogere koolstofuitstoot en minder flexibiliteit voor toekomstig gebruik. Om deze problemen aan te pakken biedt de Expo deelnemende landen nu de mogelijkheid om hun paviljoen samen te stellen uit een bouwpakket met een flexibel modulair systeem. De landen krijgen verschillende opties en worden aangemoedigd om praktische, creatieve en bezoekersvriendelijke principes te gebruiken waarmee ze het overkoepelende thema van Expo 2030 individueel kunnen herinterpreteren via hun culturele expressie.

Via een digitale configurator kunnen deelnemers componenten selecteren en verbinden om hun paviljoen te bouwen en het ontwerp van de gevel aan te passen. Elk modulair onderdeel beslaat ongeveer 25% van de 1.600 m² van een standaardpaviljoen en kan worden gecombineerd met verschillende andere modulaire elementen om de gewenste tentoonstellingsruimte te creëren.

 

Hergebruik materiaal

Na Expo 2030 zullen de nationale paviljoens ontmanteld en hergebruikt worden als nieuwe openbare gebouwen in heel Oekraïne. Hierdoor kan de site rond het nieuwe conferentiecentrum en de tentoonstellingshallen opnieuw worden teruggegeven aan de natuur met herstelde wetlands die worden geïntegreerd in het nieuwe ecopark.

Individuele deelnemers kunnen na afloop van Expo 2030 kunnen ervoor kiezen hun modules naar hun thuisland te vervoeren. Daarnaast kunnen ze de onderdelen van hun paviljoen ook doneren om ze te verschepen en opnieuw te monteren in Oekraïne voor hergebruik als scholen, medische klinieken of kleinere studio’s en werkruimten. De modules zijn speciaal ontworpen zodat ze passen in de binnenschepen die goederen vervoeren in de Zwarte Zee, de Zee van Azov en de Dnipro-rivier. Ze kunnen gemakkelijk worden geleverd aan de grote steden van Oekraïne waar ze zullen worden hergebruikt als civiele en sociale infrastructuur voor gemeenschappen in het hele land.

 

Focus op modulariteit en duurzaamheid

Door gebruik te maken van modulariteit met digitale ontwerp- en fabricagemethoden zorgt dit systeem van Zaha Hadid Architects ervoor dat de Expo 2030-paviljoens snel en economisch kunnen worden vervaardigd door de lokale toeleveringsketen in Oekraïne. Het systeem zorgt ervoor dat elk paviljoen in een snel en efficiënt proces kan worden geïnstalleerd, gedemonteerd, verzonden en opnieuw geïnstalleerd. Gecombineerd met de bestaande productie- en digitale expertise van Oekraïne kan dit modulaire systeem helpen bij het opzetten van toekomstbestendige lokale bouwproductiebedrijven.

Bovendien zal Odesa Expo 2030 het gebruik van beton minimalieren door op grote schaal gebruik te maken van gerecycleerde materialen van beschadigde en gesloopte gebouwen in het zuiden van Oekraïne. Hernieuwbare energiebronnen zullen worden geïntegreerd in het ontwerp van de paviljoens, waaronder fotovoltaïsche panelen op alle daken, terwijl windturbines die zijn aangesloten op het micronetwerk zullen bijdragen aan een energiepositieve die niet alleen haar eigen energiebehoeften voorzien maar ook hernieuwbare energie levert aan de lokale gemeenschap.

Deel dit artikel:
Onze partners