Zend nu je dossier in voor de projectoproep 2025 van Infopunt Publieke Ruimte

Sinds 2008 nodigt Infopunt Publieke Ruimte steden, gemeenten, ontwerpbureaus en private ontwikkelaars uit om projecten in te zenden voor het jaarlijkse praktijkboek Publieke Ruimte en de gelijknamige onderscheiding. Het praktijkboek Publieke Ruimte is intussen een collector’s item en de Prijs Publieke Ruimte is een begrip in Vlaanderen en Brussel.

Van woonstraat tot tijdelijke ruimte, van stationsomgeving tot stadspark, van bedrijventerrein tot recreatiedomein: alle recente realisaties kunnen meedingen naar de Prijs Publieke Ruimte 2025. De belangrijkste voorwaarden zijn enerzijds de situering in België en anderzijds de projectrealisatie na 1 januari 2020. De oproep bestaat uit twee categorieën: ‘projecten met stedelijk karakter’ en ‘projecten met landelijk karakter’. De projectoproep Publieke Ruimte 2025 wordt afgesloten op 20 september 2024.

Zes nominaties

Alle projecten die worden weerhouden door de jury verdienen een publicatie 

De jury nomineert uit de inzendingen zes projecten die kans maken op de Prijs Publieke Ruimte. Van deze nominaties wordt een professionele videoreportage gemaakt, deze wordt eveneens gepubliceerd op de Databank en wordt getoond tijdens de prijsuitreiking op het Congres Publieke Ruimte

Naast de nominaties worden er sinds vorige jaar ook tien eervolle vermeldingen geselecteerd. Dit zijn projecten die uitblinken in een bepaald aspect en die daarom extra in de kijker worden gezet met een 1-minuut pitch op het Congres Publieke Ruimte.

Wie kan een dossier inzenden?

Bent u als gemeentebestuur, opdrachtgever, ontwerper of aannemer betrokken bij de totstandkoming van een project in de openbare ruimte? Stel uw realisatie kandidaat voor opname in het praktijkboek Publieke Ruimte 2025 en maak kans op de gelijknamige onderscheiding. Projecten kunnen worden voorgedragen voor opname in het praktijkboek Publieke Ruimte door inzending van een kandidaatdossier.

De projectoproep wordt afgesloten op 20 september 2024. De prijs Publieke Ruimte wordt traditioneel uitgereikt op het Congres Publieke Ruimte. Dit gaat door op 20 mei 2025 in Brugge.

Referentiewerk

Het praktijkboek Publieke Ruimte is een referentiewerk voor iedereen die met openbare ruimte bezig is. Een jury van onafhankelijke deskundigen maakt uit de inzendingen een selectie van projecten die zullen worden opgenomen in het praktijkboek Publieke Ruimte 2025. Alle inzendingen komen in aanmerking voor de prijs Publieke Ruimte. Naast de onderscheiding door de jury komen de zes nominaties ook in aanmerking voor de Publieksprijs Publieke Ruimte. Voorbeelden van eerder gepubliceerde projecten vind je in de online Databank Publieke Ruimte.

Naast openbare besturen moedigt Infopunt Publieke Ruimte ook opdrachtgevers uit de private sector (projectontwikkelaars, huisvestingsmaatschappijen, recreatieparken, schoolbesturen, vzw’s) aan om hun realisaties in te zenden voor de projectoproep Publieke Ruimte. Ook producenten en leveranciers van inrichtingsmaterialen kunnen projecten waaraan zij hebben meegewerkt, voorstellen via het gemeentebestuur of ontwerpbureau.

 

Lees meer over de voorwaarden voor een inzending via deze link of ga direct naar het inzendingsformulier.

Bron: Infopunt Publieke Ruimte
Deel dit artikel:
Onze partners