Ooit al stilgestaan bij de idee om de leidingen voor centrale verwarming ook te gebruiken voor distributie van sanitair warm water? Dit concept draagt de naam ‘combilus’. De ingenieurs van Ingenium leggen uit wat de mogelijkheden én beperkingen zijn van een combilus.
Wat is een combilus?Appartementen, studentenhuizen, serviceflats e.d. maken vaak gebruik van gezamenlijke verwarmingssystemen. Dit kan een centrale stookplaats met eigen warmwaterproductie zijn of een installatie waar warmte verder verwijderd van het gebouw wordt geproduceerd, de zogenaamde afstandsverwarming.
In de klassieke situatie wordt sanitair warm water (SWW) op een andere temperatuur voorzien dan ruimteverwarming (CV). Elk heeft daardoor zijn eigen circulatieleidingen: één voor SWW en één voor CV.
Hoe meer leidingen, hoe meer warmte echter verloren gaat alvorens op zijn bestemming toe te komen. In tijden van doorgedreven energiebesparing willen we deze warmteverliezen uiteraard zo veel mogelijk beperken. Dit wordt gerealiseerd door het toepassen van een gemeenschappelijke circulatieleiding: de combilus. Meerdere wooneenheden (kortom E-peilvolumes) kunnen door eenzelfde combilus bediend worden.
links: traditionele scheiding CV en SWW, rechts: meerdere wooneenheden, 1 leidingennet
Wanneer is een combilus nuttig?Er dient vooreerst gekozen voor een duurzame centrale warmteproductie. Vervolgens dient aandacht besteed aan een performante isolatie van de leidingen en aan een compact ontwerp met korte circulatieleidingen.
Onderstaande grafiek toont de simulatie van 44 appartementen die op 5 verschillende methoden worden verwarmd. Twee simulaties hebben individuele verwarming (boiler of doorstromer), twee tonen opstellingen met een combilus (etagestation en satelietboiler) en één toont de klassieke situatie van een centrale stookplaats met scheiding van SWW en CV.
Het verschil is het grootst met de klassieke situatie. Waarom nu kiezen voor een centrale stookplaats met combilus als met individuele warmteopwekking per wooneenheid eveneens lage energieverbruiken kunnen verwezenlijkt worden? Omwille van de mogelijkheid alternatieve (groene) energie in te schakelen.
Combilus en alternatieve energieBij individuele warmteopwekking is de zonneboiler meestal het enige alternatief. Wanneer alternatieve, groene energietechnieken mogen toegepast worden, hebben we meer mogelijkheden bij een centrale stookplaats. Met name, een installatie met warmtekrachtkoppeling (WKK), een biomassainstallatie, een grondwater-warmtepomp of restwarmte (verbrandingsoven).
Werking biomassainstallatie, deze kan ingezet worden als CV in het schema met Combilus Bron:
www.ingenium.be