Naast zonwering is ook zonwerend glas een mogelijkheid om warmte en te fel zonlicht tegen te houden. Zonwering heeft echter enkele belangrijke troeven tegenover zonwerend glas. De zonweringsector ziet de glasfabrikanten dan ook niet als concurrenten, maar eerder als collega’s.
Je ziet in gebouwen weleens zonwerend glas opduiken. “Vooral bij grote ramen aan de zuidkant wordt zonwerend glas geplaatst”, zegt Sven Castro van Boflex. “Het nadeel is dat je heel het jaar door minder zon hebt, ook in de winter wanneer de zonnewarmte net wel welkom is. Ook heb je minder daglicht, waardoor je sneller naar kunstlicht moet grijpen.”
“Dat is met zonwering toch net hetzelfde”, werpt Els Lowie van Jaspers-Eyers Architects tegen. “Als je zonwering naar beneden is, heb je ook niet veel licht hoor.”
Binnen- én buitenzonwering als beste oplossing
“Het grote probleem met zonwerend glas is dat het niet het volledige spectrum doorlaat. En het is net dat volledige spectrum dat de mens nodig heeft om gezond te zijn”, zegt Filip Meganck van Dickson.
“Net daarom moet je binnen- en buitenzonwering als beste oplossing zien. In de zomer kan je de buitenzonwering naar beneden laten om het felle zonlicht te filteren en de warmte buiten te houden. In de winter gebruik je dan weer enkel de binnenzonwering voor de laaghangende zon. Het teveel aan licht wordt tegengehouden terwijl de zonnewarmte toch binnenkomt.”
Naar buiten kijken met het juiste doek
“De kleur en de soort weefsel zijn meer bepalend dan het materiaal van het doek om de zonnewarmte tegen te houden”, zegt Kasper Oudshoorn van Helioscreen Projects. “Doeken die licht zijn van kleur aan de buitenkant en donker aan de binnenzijde zorgen dat het zonlicht en de warmte gereflecteerd wordt terwijl het zicht naar buiten optimaal is.”
“Helaas wordt dat maar zelden door de architect voorgeschreven. Ze vinden het niet mooi, of het past niet in het ontwerp dat ze voor ogen hebben”, voegt Tim Engelen van Harol Projects eraan toe.
“En dat is jammer”, vindt Ann Van Eycken van Verozo. “Architecten zouden wat meer aan de praktische kant moeten denken en aan de gebruiker die er nadien moet wonen.” Els Lowie wijst erop dat naar een zwart scherm kijken ook niet meteen aangenaam is. “Maar als er zonlicht door dat geperforeerde scherm valt, ziet het er helemaal niet donker uit. Je kan er net goed door naar buiten kijken.”