Nieuw Zuid, de groene en duurzame stadsontwikkeling aan de Schelde en het Antwerpse Zuid, blijft ook in coronatijden gestaag groeien. Het 19de project, Zuiderhuis, is een ontwerp van Robbrecht en Daem architecten. De bouw wordt begin volgend jaar opgestart.
Met Zuiderhuis mag Robbrecht en Daem architecten een vervolg schrijven zijn hun eerste project op Nieuw Zuid dat nationaal en internationaal gelauwerd werd. Het nieuwe project staat op kolomsteunen waardoor het gebouw lijkt te zweven en het wordt opgetrokken in warme terracottatinten die geïnspireerd werden op Fatih Pur Sikri in Indië. Aan de centrale locatie in de Jos Smolderenstraat biedt het achtendertig appartementen met royale terrassen en wintertuinen.
Beweeglijkheid
“De architectuur en vormentaal reflecteren de levendigheid van de stad, en maken het wonen van mensen zichtbaar in hun context en in de gemeenschap. De glooiing van de gevels, met een kaleidoscopische veelkantigheid, schept beweeglijkheid. Het gebouw is een stuk van de grond gelicht waardoor connectie ontstaat met de site, maar anderzijds ook met de Schelde en de kades”, aldus Paul Robbrecht.
Zuid, de buurt van de toekomst
Nieuw Zuid is een stadsontwikkeling van twintig hectare, die in het verlengde ligt van het Antwerpse Zuid en zich uitstrekt van de Schelde tot het nieuwe justitiepaleis. De speerpunten van de innovatieve site zijn architectuur, duurzaamheid en groen. En leefbaarheid, want in de nieuwe buurt draait alles om goed leven, wonen en werken. De site is autoluw, krijgt een groot park van zes hectare en is dooraderd met groen, wadi’s en wandelpaden. Op het vlak van duurzaamheid speelt Nieuw Zuid een pioniersrol, met onder meer het grootste warmtenet van Vlaanderen, wadi’s om het regenwater op te vangen, een circulaire hub voor ecologische start-ups, slimme meters, sorteerstraten, en smart city-applicaties.
Nieuw Zuid is een weerspiegeling van het stadsleven in al zijn facetten, met crèches, hotels, winkels, horecazaken, kunstgalerijen, dokterspraktijken en een school in aanbouw. Studentenflats en assistentiewoningen huizen er broederlijk naast elkaar. Daarnaast is er een grote variatie aan appartementen, kantoren en commerciële ruimtes. Eind 2025 zouden alle werken afgerond moeten zijn en is Antwerpen een nieuw stadsdeel met zo’n tweeduizend appartementen rijker.