Zuinige luchtgroepen en warmtepompen voor Rode Kruis

Vlak naast het hoofdkwartier in de Motstraat in Mechelen bouwt het Rode Kruis Vlaanderen een nieuw CO2-neutraal kantoor en laboratoria. Een kwalitatief binnenklimaat is er een must. Zuinige en performante luchtgroepen met geïntegreerde koelmachine en twee warmtepompen (lucht-water- en geothermische warmtepomp) koppelen een efficiënte werking aan een forse energiebesparing.

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe complex van Rode Kruis Vlaanderen is de Dienst van het Bloed. Hier worden de drie bestaande zetels gecentraliseerd en zullen vijfhonderd medewerkers worden gehuisvest. Daarnaast zijn in het complex de centrale administratie, het medisch secretariaat, vergaderzalen, kantoren en een magazijn geïntegreerd. Er is ook een nieuw donorcentrum dat geschikt is voor de afname van bloed, plasma en bloedplaatjes.

Swegon Benelux NV heeft een groot aandeel gehad in het verzorgen van het binnenklimaat van dit gebouw dat eind 2014 werd opgeleverd. “In het Rode Kruisgebouw hebben we twee middelgrote luchtgroepen met een geïntegreerde regeling geplaatst. De luchtgroep voor het kantoorgedeelte heeft een debiet van 15.000 m³/h, de luchtgroep voor de laboratoria een debiet van 26.000 m³/h,” vertelt Edward Viville, Sales manager Swegon Benelux.

 

Enkel elektrisch aan te sluiten

Beide luchtgroepen zijn van de GOLD ERX-reeks. Ze zijn uitgerust met een hygroscopisch warmtewiel met een continu rendement van meer dan 80%, onafhankelijk van de buitentemperatuur. Het warmtewiel recupereert de energie zowel in koeling als in verwarming en is voorzien van een spoelzone en interne drukregeling om contaminatie van de verse lucht te vermijden. De luchtgroepen zijn bijkomend voorzien van een naverwarming, een bevochtiger en een geïntegreerde koelmachine. De plug-and-play geïntegreerde koelmachine is een vrij uniek concept. De installateur hoeft dit toestel enkel elektrisch aan te sluiten. Koeltechnische en hydraulische handelingen behoren tot het verleden, wat een enorme tijdswinst oplevert voor het installatiebedrijf.

De werking en regeling van de koelmachine wordt gestuurd vanuit de regelaar van de luchtgroep. Door de hygroscopische behandeling  van het warmtewiel wordt er 80% van het vochtgehalte uit de lucht gerecupereerd, waardoor het energieverbruik van de bevochtiger tot een absoluut minimum wordt herleid. “De luchtgroepen met geïntegreerde koelmachine en bevochtiger worden door onze technische dienst opgestart en ingeregeld. Opnieuw minder zorgen en tijdswinst voor het installatiebedrijf,” aldus Viville.

 

Koeling van laboratoria

De allerbelangrijkste eis was dat de nieuwbouw energiezuinig en CO2-neutraal moest worden. Daarom heeft Swegon een lucht-waterwarmtepomp en een geothermische warmtepomp geplaatst. Deze energieklasse A-warmtepompen zorgen voor de verwarming en koeling van het gebouw. Daarnaast werden er twee droge koelers geplaatst. “Deze worden enkel ingezet wanneer het gebouw teveel overtollige warmte produceert en die warmte dus niet gebruikt kan worden als verwarming. In het gebouw bevinden zich namelijk diverse laboratoria met centrifuges en koelcellen waar het bloed behandeld en gekoeld bewaard wordt. Een zeer belangrijke uitdaging in dit concept is dat er zo weinig mogelijk aan energievernietiging wordt gedaan,” legt Viville uit.

In de hoogtechnologische laboratoria  worden onder meer het bloed, het plasma en de bloedplaatjes gecontroleerd. Om de laboratoria met apparatuur te koelen zijn er ventiloconvectoren geplaatst die aangesloten zijn op het koudwatercircuit van de warmtepompen. Beide warmtepompen zijn optioneel voorzien van een koudemiddellekdetectiesysteem. Wanneer dit systeem een lek in het koudemiddelcircuit detecteert, wordt de warmtepomp meteen in veiligheid gebracht, zodat er geen koudemiddel ontsnapt en in het milieu terechtkomt.

 

Allerstrengste eisen

De nieuwbouw voor het Rode Kruis in Mechelen was een BREEAM-project. Om hiervoor gecertificeerd te kunnen worden, moesten de meewerkende fabrikanten producten aanleveren volgens de BREEAM-specificaties. Viville: “Voor Swegon was dit geen enkel probleem. Wij houden ons dagelijks bezig met energiezuinigheid en milieuaspecten en investeren continu in het engineeren van energiezuinige producten en complete oplossingen. Hierdoor voldoen onze producten aan de allerstrengste eisen.  Swegon is namelijk de enige luchtgroepenfabrikant die het PASSIVE HOUSE-certificaat heeft voor luchtgroepen tot 9.000 m³/h.”

 

Dit artikel verscheen eerder al in Installatie en Bouw

 

Bron: Installatie en Bouw
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners