Waarom lichtarmaturen kopen als je ook licht kan kopen? Waarom een cv-ketel kopen als je ook warmte kan kopen? De circulaire ambities in de bouwsector hebben de ideeën rond eigenaarschap danig op de helling gezet. Product as a service geraakt ook steeds meer ingeburgerd in de bouwsector. Bij product as a service blijft de fabrikant eigenaar van zijn materialen en heeft hij er dus alle belang bij dat die materialen zo lang mogelijk mee gaan en een tweede of derde leven kunnen krijgen. Een game changer in de transitie naar een circulaire bouweconomie. Maar wat houdt product as a service precies in en waarom wordt het systeem zo gepropageerd door de believers van circulair bouwen?
In deze podcast leggen 3 specialisten en ervaringsdeskundigen uit wat product as a service inhoudt, analyseren ze de voor- en nadelen en vertellen ze hoe deze transitie een succesformule kan worden. De eerste gast is Christian Levie van Econocom, dat ondersteunt bedrijven en overheden bij de implementatie van as a service-businessmodellen en treedt hierbij op als financieringspartner. Als tweede neemt Michael Joris van Etap Lighting plaats achter de micro. Etap ontwerpt, produceert, verkoopt en verhuurt industriële verlichting en noodverlichting. Onder de naam [Y]OUR Light biedt Etap licht ook aan als een dienst. Tenslotte is er Sven Wuyts van Factor 4. Het adviesbureau begeleidt zijn klanten in verduurzaming van hun gebouwen met focus op energiebesparing en circulariteit. Factor 4 doet ook onderzoek naar product as a service-modellen, waaronder een project waarbij het bij sociale huisvestingsmaatschappijen de stookplaats van grote appartementsgebouwen overneemt en volledig beheert om zo vervolgens de warmte te verkopen aan de bewoners van de appartementen.
Deze podcast werd medemogelijk gemaakt dankzij onze vier structurele podcastpartners: Derbigum, Schüco, GYPROC Saint-Gobain, Jansen AG.