Tal van sociale huurders wonen nog in woningen die niet aangepast zijn aan de huidige normen, met alle gevolgen vandien. 41% van de sociale huurders leeft in energie-armoede. Bovendien moeten we vanaf nu tot 2050 43 miljoen woningen renoveren, een slordige 6500 per dag dus. Renovatie in de sociale woningbouw dringt zich dus hardnekkig op. Maar hoe verlopen die renovaties hier in België? Wat gaat er goed, wat kan er beter? En waar moeten we zeker op letten?
Architectura gaat in deze tweedelige podcastreeks op zoek naar antwoorden op deze vragen, met Rik Neven als uw host. We spreken in deel 1 met Gert Eyckmans van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen, Bart Vanden Driessche van BLAF architecten en Hans Lust van Lust Architecten.
Deze podcastreeks is mede mogelijk gemaakt door Buildup, Finstral, Sto, Rockpanel, Itho Daalderop en Wienerberger.
Renovaties in de sociale woningbouw, dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. "Het is iets complexer dan gewone renovaties, in die zin dat wij als woonmaatschappij de bewoners moeten herhuisvesten", zegt Gert Eyckmans. "Vandaar dat renovatieprojecten toch wel wat doorlooptijd nodig hebben." Ook Bart Vanden Driessche bevestigt dat. "Het is een grote complexiteit, ook al omdat er bepaalde woningen al aangepakt zijn, andere verkocht of nieuw gekocht... Het is een grote puzzel."
"En de technieken mogen niet zo complex in gebruik zijn", noemt Hans Lust een beperking op. "Omdat je de bewoners niet kan opleiden om ermee om te gaan, omdat niet duidelijk is wie in welk appartement gaat wonen." Maar hoe moeten we met deze problemen omgaan? Je hoort het in de aflevering!