Hoofdzetel CERA

Na de verhuis van de Leuvense stadsdiensten naar de stationsomgeving kwamen in hartje Leuven de gebouwen Hotel d’Eynatten, Volksbank en Vlaamse Leergangen vrij te staan. CERA kocht deze gebouwen op om ze in samenwerking met architecten Robbrecht & Daemar-te en Studio Roma en studiebureau STABO om te vormen tot hun nieuwe hoofdzetel. Op die manier keert CERA 100 jaar na de bouw van de “Volksbank van Leuven” in de Muntstraat terug naar de plaats waar haar roots liggen, in het hart van de historische stad.
 

Historiek van de gebouwen

In 1913 werd het Helleputtegebouw in de Muntstraat gebouwd als hoofdkantoor voor de Volksbank. Dit gebouw stond in verbinding met een tweede pand, het voormalige Hotel d’Eynatten in de Eikstraat. Dat deed jarenlang dienst als directeurswoning van de Volksbank. Het derde gebouw werd in 1948 opgetrokken op de hoek van de Muntstraat en de Boekhandelstraat en kreeg de naam Huis der Vlaamse Leergangen.

Hotel d’Eynatten en het Helleputtegebouw zijn twee erkende monumenten. Op de plaats waar het Huis der Vlaamse Leergangen stond, komt een nieuwbouwcomplex in moderne architectuur van de hand van Robbrecht & Daem. Hun ontwerp combineert een hoog ambitieniveau met respect voor het historisch kader.
 

Trias Energetica

Als leidraad voor de ontwerpkeuzes van de betrokken partijen is het principe van de Trias Energetica gehanteerd. De eerste stap daarvan stelt dat het energieverbruik moet worden beperkt. Om dit maximaal toe te passen in het ontwerp zijn er in samenspraak met het ontwerpteam verschillende maatregelen genomen. Zo wordt er veel aandacht besteed aan een goede isolatie van de gebouwschil in de nieuwbouwdelen, wordt er een combinatie van passieve en dynamische zonwering gebruikt, worden daglichtintreding en daglichtdimming op armaturen optimaal benut, wordt er gebruik gemaakt van temperatuurbuffering en free-cooling en van warmterecuperatie op ventilatie.

De logische volgende stap van de Trias Energetica is het toepassen van hernieuwbare energie. De combinatie van geothermische energieopslag onder het nieuwe gedeelte met een warmtepomp zorgen voor de koeling en verwarming van zowel de bestaande als de nieuwe gebouwen. Voor de verlichting wordt er enkel gebruik gemaakt van energie-efficiënte led-armaturen.

 

Techniek in functie van de monumenten

Uit respect voor de historische gebouwen zijn de nieuwe technieken zo geïntegreerd dat ze de uiterlijke verschijning van de monumenten nauwelijks beïnvloeden. De branddetectie zit onzichtbaar verscholen in de sokkels van de armaturen via individueel adresseerbare aspiratiedetectie. De ventilatie, verwarming en koeling gebeuren op de plaats waar vroeger de radiatoren stonden. Onder de ramen staan decentrale inductie-units voor montage onder de borstwering. In de oude salons komt de verse lucht laminair uit de natuurstenen schouwmantels gestroomd door gietijzeren roosters. Er komen tevens moderne gietijzeren radiatoren.

In het Hotel d’Eynatten wordt gebruik gemaakt van porseleinen schakelmateriaal dat de nieuwe technologieën van UTP, USB en HDMI combineert met een historische look. Wifi zenders en GSM-paneelantennes worden ingewerkt in kasten en nissen. Hierdoor zijn alle wireless toepassingen mogelijk, maar blijven ze toch onzichtbaar. Het resultaat is een gebouw dat oud en nieuw verenigt met integratie van moderne technologische ontwikkelingen.