Sint-Anna-ten-Drieënkerk

Dit is een moderne kerk uit 1970. De kerk is een ontwerp van architect Jos Ritzen, die een polyvalente ruimte voor ogen had. De binnenruimte heeft de vorm van een Sint-Jacobsschelp, zonder zichtbrekende elementen. De kerk is bijzonder door de glas-in-betonramen van de Franse glaskunstenaar Jacques Loire uit Chartres. Deze kunstenaar ontwierp in 2012 een bijzonder eigentijds glazen tabernakel dat van binnenuit verlicht wordt. Diverse kunstenaars die de voorbije jaren exposeerden in de kerk lieten her en der in de kerk een werk na.

Omdat het altaar verplaatsbaar is en de vloer licht hellend, leent de kerk zich uitstekend voor concerten en tentoonstellingen. Sedert 2009 zijn er jaarlijkse zomertentoonstellingen die vrij toegankelijk zijn. Jaarlijks zijn er ook 15 tot 20 concerten in deze kerk. Sinds 2011 is de kerk de eerste Vlaamse ‘fietskerk’ waar u kan picknicken in openlucht en uw fiets veilig kan wegzetten (een afvalcontainer, drinkbaar water, een toilet en oplaadpunten voor elektrische fietsen zijn beschikbaar).

De kerk is tevens een heuse eco-kerk. De ganse kerk wordt verlicht met LED’s gevoed door 48 zonnepanelen op het dak, recuperatie van regenwater voor de toiletten, recyclagestraatje, gebruik van fair trade producten… De buitengevel is van arduin en van geglazuurde bakstenen: ideaal om het vochtige en winderige Linkeroever te trotseren. De grijze tussendeuren waren er niet in het eerste ontwerp. Ze kwamen er omdat de priester aan het altaar, door het tegenlicht van buiten, zijn parochianen in de kerk niet zag.

De glas-in-betonmuren werden naarmate de bouw vorderde in de ruwbouw geïntegreerd door de firma Amphora uit Sint-Andries-Brugge, en samen met de kerk voltooid. Het geheel behoort tot de belangrijkste ensembles van naoorlogse glaskunst. De glazen lichtkoepel, die boven het koor voorzien was, is door de Diocesane Commissie voor kerkenbouw geschrapt geweest.