Uitbreiding van de ETAP-bedrijfsgebouwen
Het oudste deel van de gebouwen van ETAP werd afgebroken en vervangen door een gelijkvloers gebouw dat lineair aansluit op het LIPA, het lichtpaviljoen gebouwd in 2000. Het gebouw biedt plaats aan een showroom, een demonstratieruimte, vergaderzalen, opleidingslokalen en een personeelsrefter. De personeelsinkom tussen de bestaande kantoren en de nieuwbouw werd vernieuwd. De nieuwbouw is geïntegreerd in het geheel, met de structurele voorzieningen om er later een verdieping op te bouwen .
Lichtspeling als uitgangspunt
De lijnen van de transparante gevel van het LIPA werden doorgetrokken en verbinden de ruimten die als glazen volumes in het gevelvlak zijn geschoven, wat aansluit bij het ontwerp van het lichtpaviljoen. Het spel tussen open en gesloten brengt licht binnen in de showroom en refter, en zorgt voor de groenbeleving van de tuin die het gebouw scheidt van de drukke weg. Een spectrum van kleurvlakken voegt een extra dimensie toe aan het lichtspel.
De uitdaging om een nieuw gebouw te ontwerpen ligt niet enkel in de overgang tussen oud en nieuw, maar ook in het geven van een identiteit aan dat nieuwe gebouw. In het gedeeltelijk openbare deel van de showroom en de vergader- en opleidingslokalen is lichtbeleving het sleutelwoord. De zwevende wand die de personeelsrefter en het terras omsluit, biedt privacy en rust tijdens de pauze maar laat beweging van de omgeving toe.
Bij de keuze van de materialen is aandacht gegeven aan kwaliteit en duurzaamheid, maar ook aan functionaliteit en neutraliteit. Het eindresultaat is een samenspel tussen open en gesloten en warm en koud, om het product verlichting in de kijker te plaatsen.
Voor de opleiding- en vergaderlokalen is aan de voorgevel een op maat gemaakte zonwering voorzien door middel van verticaal beweegbare lamellen die gestuurd worden door het daglicht, wat zorgt voor een optimale lichtregeling in de lokalen. De zwarte lamellen komen terug in het binnenschrijnwerk. Het onregelmatige ritme hier zorgt voor privacy bij het circuleren in de gang maar biedt transparantie vanuit de lokalen.
In het project zijn duurzame armaturen gebruikt met ledverlichting.
De koudwateropslag ( KWO) van het bestaande gebouw werd uitgebreid voor het nieuw deel. KWO is een installatie die koud of warm water oppompt naargelang de nood om het gebouw te koelen in de zomer of te verwarmen in de winter. Op deze manier gaat geen energie verloren.