Grootste triltafel ter wereld simuleert aardbeving in massief houten gebouw van tien verdiepingen
Houtmassiefbouw wordt steeds vaker gebruikt bij hoogbouw in steden over de hele wereld, omdat het wordt gezien als een ecologisch alternatief vanwege de lagere hoeveelheid opgeslagen energie. Maar hoe gedraagt een massief houten hoogbouw zich bij een aardbeving?
Als het gaat om seismische weerstand, zijn er een aantal mythen die het vermogen van hout om adequaat te presteren bij een aardbeving in twijfel trekken. Door zijn ductiliteit kan het echter plastisch vervormen zonder te breken, waardoor het de door beweging en trillingen gegenereerde energie absorbeert en afvoert.
Bovendien is hout, in tegenstelling tot staal of beton, een licht materiaal met een goede verhouding tussen sterkte en gewicht, waardoor het bestand is tegen seismische krachten zonder de constructie overmatig te belasten. Dit is uitgebreid geverifieerd in kleinere constructies over de hele wereld. Maar wat met massief houten hoogbouw?
Om twijfels weg te nemen heeft de Universiteit van Californië in San Diego (UCSD) onlangs een gebouw van 10 verdiepingen uit Cross Laminated Timber (CLT). De structuur werd getest op een triltafel die de Northridge aardbeving van 1994 in Los Angeles (kracht 6,7) en de Chi-Chi aardbeving van 1999 in Taiwan (kracht 7,7) simuleerde. Tijdens de tests verzamelden 800 sensoren cruciale gegevens die de ontwikkeling en kalibratie van computermodellen mogelijk maken om ingenieurs te helpen soortgelijke gebouwen in de echte wereld te ontwerpen.