PANAL: een duurzame en regeneratieve microwijk in Santiago, Chili
Het project PANAL, ontworpen door het bureau AYMA Arquitectura y Medio Ambiente LTDA, is een multifunctionele microwijk, die plaats biedt aan woningen, werkplaatsen, winkels en kantoorruimte. Het complex bestaat uit zeven units die allemaal verschillend zijn, en op een natuurlijke manier ingebed in een heuvel, met een uitzicht op de Andes in het oosten en op de stad Santiago in het westen.
Poreuze verhardingen, regeneratieve inheemse tuinen en groene daken zorgen ervoor dat het grondoppervlak van het project 100% absorberend is en al het regenwater op natuurlijke wijze kan worden opgevangen. Tegelijkertijd vormen de groene zones, die 90% van de oppervlakte van het project uitmaken, een ecologische corridor die continuïteit verleent aan het Arboretum Park, dat het Andesgebergte met de stad verbindt, en zo de biodiversiteit waarborgt die vóór de menselijke interventie bestond.
Bovendien is het complex intern verbonden door een centraal plein, waar zich een waterzuiveringsinstallatie bevindt die afvalwater zuivert en vervolgens gebruikt voor de irrigatie van gemeenschappelijke ruimten, groene daken en tuinen van elk huis, waardoor het waterverbruik met 80% wordt verminderd.
Om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden is in het hele complex ‘quincha’ gebruikt als bouwelement: aarde die is uitgegraven op de plek zelf en wordt gebruikt voor de isolatie en bepleistering van de woningen. Dit systeem, in combinatie met groendaken en een correcte zonneaanpak, garandeert een grote thermische efficiëntie en een energiebesparing van 80% wat airconditioning betreft.
Tijdens het bouwproces werden gratis workshops gehouden om kinderen in te lichten over het belang van bewust bouwen. Door het gebruik van natuurlijke materialen, groendaken, loofbomen en inheemse vegetatie harmonieert het complex met zijn omgeving, en krijgt de aarde terug wat er bij de bouw aan is onttrokken.