PROJECT. Biotope Circulair | Deel 1: Hergebruik van materialen, muren en grond

Vlakbij de Dampoort in Gent, naast het Bijgaardenpark, lag jarenlang een verloederd fabrieksgebouw, afgesloten voor het publiek. In 2015 sloegen drie cohousinggroepen (De Spore, Wijgaard en Biotope), een wijkgezondheidscentrum, en het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf SOGent de handen in elkaar. Ze smeden de plannen voor het Bijgaardehof – het grootste cohousingproject in Vlaanderen. Architectenbureau &bogdan werd aangesteld voor het ontwerp.

De cohousinggroep Biotope bestaat uit 19 gezinnen. Samen met drie andere partijen bouwden ze aan het Bijgaardehof, een groots collectief woonproject op een brownfield aan het Bijgaardepark in Gent. De vervallen Malmarfabriek is omgevormd  tot 59 woonunits en een wijkgezondheidscentrum.

Vanuit hun visie op duurzaamheid, was het voor de cohousing Biotope (19 woonunits) een evidente keuze om te bouwen volgens de principes van de circulariteit. Om dat te realiseren, waren ze als bouwheer intens betrokken bij het ontwerp- en bouwproces. Daardoor hebben ze een schat aan ervaring opgebouwd die ze willen delen. In deze video ontdek je de lessen die BioTope Cohousing en Cohousing Bijgaardehof hebben geleerd rond het toepassen van de circulaire principes voor het hergebruik van materialen, muren en grond.