Stap met Gijs Van Vaerenbergh in de onmogelijke wereld van Escher

Stap in de wereld van Escher met Gijs van Vaerenburgh from Kunstmuseum Den Haag on Vimeo.

Stap in de onmogelijke wereld van Maurits Cornelis Escher (1898-1972). Dat kan letterlijk in Escher – Andere wereld in Kunstmuseum Den Haag. In deze tentoonstelling beleef je het werk van Escher als nooit tevoren. Zijn beroemde prenten, waarin optische illusies, onmogelijke architectuur, reflectie en natuur centraal staan, worden gecombineerd met spectaculaire installaties van het Belgische architecten- en kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. Niet eerder paste het Kunstmuseum zo’n interventie toe in een tentoonstelling.

Deze unieke combinatie schijnt een nieuw licht op de geliefde en veelzijdige kunstenaar Maurits Cornelis Escher, die 125 jaar na zijn geboorte wereldwijd nog steeds een bron van inspiratie is voor mensen van alle leeftijden, waaronder wiskundigen, architecten, kunstenaars en kunstliefhebbers.

 

Andere wereld

Eschers prenten zijn het resultaat van een ongekend talent, maar ook van een haast obsessieve toewijding aan het grafische vak. Zijn oeuvre is, net als dat van Gijs Van Vaerenbergh, een verkenning van de grenzen van ruimte, landschap, perspectief en illusie. Waar Escher dit doet op papier, doet Gijs Van Vaerenbergh dit aan de hand van ruimtelijke installaties. Voor deze tentoonstelling, waarin een doorsnede van het oeuvre van M.C. Escher centraal staat, bedacht Gijs Van Vaerenbergh ruimtevullende interventies. Deze ingrepen bestaan uit sculpturen gebaseerd op onder meer lichtheid en zwaarte, tijdelijkheid en eeuwigheid, onmogelijke architectuur en oneindigheid; thema’s die ook centraal staan in het werk van Escher.

 

Dag en nacht

Voor de indeling van deze dubbeltentoonstelling koos Gijs Van Vaerenbergh voor de door Escher geliefde tegenstelling van dag en nacht. Het eerste deel van de tentoonstelling, getiteld ‘DAG’, vindt plaats in grote lichte zalen die thematisch zijn ingedeeld en waarin het werk van Escher en de ruimtelijke installaties van Gijs Van Vaerenbergh elkaar uitdagen en versterken. In het tweede deel van de tentoonstelling, genaamd ‘NACHT’, krijgt Gijs Van Vaerenbergh de ruimte om hun modellen van droomarchitectuur te combineren met meer intuïtieve en eigenzinnige elementen uit het werk van Escher.

 

Over Gijs Van Vaerenbergh

Het opvallende werk van het duo Gijs Van Vaerenbergh ligt op het snijvlak van kunst en architectuur. Arnout Van Vaerenbergh en Pieterjan Gijs (beiden Leuven, 1983) vonden elkaar tijdens hun studie Architectuur in hun zoektocht naar een nieuwe ruimtebeleving. Hun eigenzinnige kunstwerken hebben vaak een verrassende, veranderlijke verschijning. Wat bijvoorbeeld van veraf een herkenbare constructie lijkt, zoals een kerk, molen of doolhof, ervaar je van dichtbij eerder als een abstracte compositie van simpele elementen, waardoor het zich ontdoet van een permanente vorm. Zo speelt Gijs Van Vaerenbergh met het oog van de toeschouwer en diens ervaring van de omgeving. Escher – Andere wereld is hun eerste grote museale tentoonstelling.