Projectinfo Meer Projectinfo

Britse AL_A gaat hoofdzetel D'Ieteren Group opwaarderen

De hoofdzetel van D'Ieteren Group in de Maliestraat in Sint-Gillis gaat er in de toekomst anders uitzien. De Belgische importeur en verkoper van merken als Volkswagen en Audi stelde AL_A aan voor het ontwerp van het transformatieproject.

WIT architecten steekt bibliotheek Warandesite opnieuw in modernistisch jasje

De bibliotheek van Turnhout is sinds kort terug op haar oude locatie: de Warandesite. Ook het stadsarchief – dat voorheen in de kelders van het stadhuis schuilde – kreeg hier een betere, meer zichtbare publieke plek. 

Opinie Meer Opinie

VRIJE TRIBUNE. Vincent Van Den Broecke: Function follows context

Willen we een eind maken aan de spiraal en het beroep van architect heruitvinden, minstens toekomstbestendig maken, loont het allicht de moeite om onze functie, taken en meerwaarde in huidig –en toekomstig- bouwproces te evalueren.

Steen & Been: Woonblablabla

Onze huiscolumnist Filip Canfyn gaat in een centrumstad luisteren naar de publieke voorstelling van een ambitieus woonplan, dat bijna twee jaar lang uitgedokterd werd door een ontwerpteam in opdracht van een ervaren schepen.

De praatstoel Meer De praatstoel

De Praatstoel: An Schoenmaekers (SBE)

An Schoenmaekers is sinds 2014 aan de slag bij SBE, het intussen internationaal gerenommeerd studiebureau gespecialiseerd in het ontwerp van (grote) infrastructuurprojecten, voornamelijk binnen burgerlijke bouwkunde en de waterbouwkunde.

De Praatstoel: Christophe Combes (B-architecten)

Qville in Essen, CC De Grote Post in Oostende, het nieuwe stadhuis van Roeselare,... het palmares van Christophe Combes bij B-architecten oogt indrukwekkend. Wij nodigden hem uit in onze Praatstoel. 

Productinfo Meer Productinfo

Vernieuwd parkeerdek voor Ledebergse eyecatcher

De residentie Praetoria in Ledeberg wordt omkaderd door een abstract kunstwerk met een Triflex-kleurenpallet: een halfondergrondse parkeergarage.

De ervaringen van vier architecten met StoSignature: 'Laat toe om architecturale elementen te benadrukken'

StoSignature biedt de architect heel wat mogelijkheden. Sto polste naar de ervaringen van vier architecten die een beroep gedaan hebben op StoSignature.

Awards Meer Awards

Batterij Aachen van aNNo architecten wint prestigieuze Europese erfgoedprijs

Batterij Aachen op de Atlantikwall Raversyde in Oostende is een van de laureaten van de Europese erfgoedprijs European Heritage Awards / Europa Nostra Awards. De prijs wordt uitgereikt aan uitmuntende initiatieven op het gebied van erfgoedbehoud.

Joseph Bracopsziekenhuis bekroond met European Healthcare Design Award (archipelago, NU architectuuratelier)

Het Joseph Bracops ziekenhuisproject heeft zojuist de Future Healthcare Design award gewonnen op het European Healthcare Design congres dat deze week in Londen werd gehouden.

Raar maar waar Meer Raar maar waar

Raar maar Waar: BIG ontwerpt hotelkamer voor zowel vogel als mens

De nieuwe hotelkamer, ontworpen in samenwerking met de Zweedse ornitholoog Ulf Ohman, brengt 350 vogelhuisjes naar het befaamde Treehotel in het Zweedse Lapland. Hangend in de Harads dennen, wil BIG met dit ontwerp de omringende biosfeer en natuur...

Raar maar waar: knalroze trap leidt naar platform bovenop Rotterdams museum

Voorbijgangers van Het Nieuwe Instituut, het Rotterdams museum voor architectuur, design en digitale cultuur, zullen deze zomer allicht even tot halt komen wanneer ze eenreusachtige, knalroze trapin het oog krijgen. Het Nederlandse architectenbure...

Gewikt en gewogen Meer Gewikt en gewogen

Gewikt en gewogen: A3 ontwerpburo over ongeschaafde lariks gevelbekleding van Outdoor Wood Concepts

Voor de renovatie en optopping van een particuliere woning te midden van een groene omgeving was A3 ontwerpburo op zoek naar een gevelbekleding die bij deze natuurlijke omgeving aansluit. De keuze viel op een houten gevelbeplanking van Outdoor Woo...

Gewikt en Gewogen: de top 3

In de rubriek Gewikt en Gewogen laten we architecten aan het woord die recent een nieuw product of een nieuwe techniek toegepast hebben. Een informatief artikel om collega's te informeren over de voordelen en minpunten van een product. Deze drie p...

Internationaal Meer Internationaal

Bas Smets mag omgeving Notre-Dame in Parijs hertekenen

Het Belgische Bureau Bas Smets is samen met de Parijse bureaus Grau en Neufville-Gayet aangesteld voor de herinrichting van de omgeving van de Notre-Dame in Parijs. Dat is zonet bekendgemaakt door burgemeester Anne Hidalgo.

BIG en HOK winnen internationale wedstrijd luchthaven Zürich met ontwerp in hout

Het winnende voorstel voor het grootste dok van de luchthaven van Zürich bestaat voornamelijk uit massief lokaal hout. Het nieuwe Dock A en de aangrenzende gebouwen, moeten de status van de luchthaven als toegangspoort van Zwitserland versterken.  

Duurzaamheid Meer Duurzaamheid

Ontdek de twee luiken van de RENOLAB projectoproep

Leefmilieu Brussel nodigt u uit om de projectoproepen van RENOLAB en zijn twee luiken ervan nader te ontdekken.

Met RENOLUTION genieten ook uw professionele klanten van renovatiepremies

Terwijl het bestaan van renovatiepremies welbekend is bij particulieren, is dat wellicht minder het geval voor professionals en rechtspersonen. Als architect kunt u uw klanten hierover informeren, wat hen kan helpen om de stap te zetten.

Evenementen Meer Evenementen

Eerste editie van ARCHITECT@WORK Brussels is eclatant succes

Na een parcours dat moeizaam liep door de pandemie kon de eerste editie van ARCHITECT@WORK Brussels eindelijk plaatsvinden op 1 en 2 juni. Over de beide dagen kwamen welgeteld 2.775 professionele bezoekers langs.

WEBINAR: actieve daken kwalitatief ontwerpen voor een duurzaam project: do's-and-don'ts voor ontwerpers, opdrachtgevers en uitvoerders – Schrijf je in!

Hoe voer je een actief dak correct uit? Kom er alles over te weten tijdens het gratis interactief webinar dat FOAMGLAS en Palindroom organiseren op 30 augustus. Inschrijven kan op deze website.

Varia Meer Varia

TECHNISCHE INFO. Een vernieuwde akoestische norm voor woongebouwen

Dit jaar zal er een nieuwe uitgave van de Belgische norm met akoestische criteria voor woongebouwen verschijnen. Wat zijn de belangrijkste nieuwigheden en hoe helpt het WTCB de sector om aan deze nieuwe eisen te voldoen?

“Een burger heeft veel meer kennis over de plek waar hij woont of werkt dan de architect die daar toevallig een ontwerpwedstrijd heeft gewonnen”

“We moeten afstappen van het idee dat de architect een alleswetend expert is, en dankbaar zijn voor alle kennis die ons wordt aangereikt”, aldus Maarten Desmet.

Video's Meer video's

Glazen huis Heatherwick Studio ontvouwt zich als een bloem

In deze video krijg je te zien hoe het ‘glazen huis’ van Heatherwick Studio zicht ontvouwt te midden van de tuinen van Woolbeding Gardens in Engeland.

Sociaal woonproject MAD architects vormgegeven rond zwevend park

MAD architects heeft onlangs zijn eerste sociale woonproject voltooid. Het bestaat uit twaalf residentiële gebouwen die met elkaar verbonden zijn door verhoogde wandelpaden en een ‘zwevend park.’

Onze partners

GAimage