Projectinfo

Nieuwe duurzame gevangenis in Dendermonde ingehuldigd (BEEL, Jaspers-Eyers, Archivolt)

De nieuwe gevangenis in Dendermonde is zopas officieel ingehuldigd. Het nieuwe complex biedt plaats aan 444 gedetineerden en voorziet in een duurzame, moderne en humane detentie.

Cohousing Hoedhaar op voormalige industriële site in Lokeren (YATTA architectuur)

Op een boogscheut van het Lokerse stadscentrum komt het stadsvernieuwingsproject Hoedhaar op de gelijknamige voormalige industriële site. Het wordt een groene, autoluwe buurt waar ook een cohousingproject zal verrijzen.

Opinie

OPINIE Marc Dubois: Skyline van Antwerpen is geen privébezit

Architectuurcriticus Marc Dubois laat zijn licht schijnen over de Boerentoren-saga. Hij omschrijft Huts’ keuze voor Libeskind als bedenkelijk, waarmee hij de Antwerpenaren voor schut zet.

Open brief NAV, Boerenbond, BBL, Natuurpunt, VRP: Sluipmoord op open ruimte gaat gewoon door

NAV, Boerenbond, BBL, Natuurpunt, VRP voelen zich opnieuw verplicht om gezamenlijk te reageren omdat de Vlaamse regering niet op koers zit om de bouwshift te realiseren.

De praatstoel

De Praatstoel: Bert Gellynck & Nadia Casabella (1010 architecture urbanism)

1010 architecture urbanism gaat er prat op om een allesomvattende stedelijke ervaring te produceren en kijkt daarbij voorbij de hedendaagse grenzen van architectuur en stedenbouw.

De Praatstoel: Stijn Elsen & Simone Valerio (KADERSTUDIO)

KADERSTUDIO is een internationaal architectenbureau gevestigd in Brussel. Oprichters Stijn Elsen en Simone Valerio zien architectuur als een strategie met een open einde, die in staat is de noties van transformatie en aanpassing te integreren.

Productinfo

Beter leren dankzij akoestische oplossingen op scholen

Akoestische wandpanelen, akoestische plafondpanelen of geluidsabsorberende elementen verbeteren de akoestiek in scholen enorm.

Zo geef je een plat dak een energetische update, zonder aan de structuur te raken

Solidaris (vroeger Bond Moyson West-Vlaanderen) besloot hun platdakconstructie van 1.600 m2 een energetische update te geven en schakelde daarvoor SIX uit Izegem in.

Awards

Modulair daklicht wint Archiproducts Design Award 2022

VELUX Commercial kondigt aan dat Monolight de Archiproducts Design Award 2022 heeft gewonnen in de categorie Building Shell.

Belgisch architectenbureau Van Staeyen Interieur Architecten wint Dezeen-award ‘Small interior of the year 2022’

Het Belgisch architectenbureau Van Staeyen Interieur Architecten laat alle grote internationale namen achter zich en haalt interieurprijs binnen.

Raar maar waar

Raar maar Waar: slim raam kan zonnewarmte doorlaten en blokkeren

Nederlandse en Belgische onderzoekers hebben een slim raam ontwikkeld dat automatisch kan schakelen tussen zonnewarmte blokkeren en doorlaten. Geen overbodige luxe tijdens een hittegolf zoals we die vandaag meemaken.

Raar maar Waar: BIG ontwerpt hotelkamer voor zowel vogel als mens

De nieuwe hotelkamer, ontworpen in samenwerking met de Zweedse ornitholoog Ulf Ohman, brengt 350 vogelhuisjes naar het befaamde Treehotel in het Zweedse Lapland. Hangend in de Harads dennen, wil BIG met dit ontwerp de omringende biosfeer en natuur...

Gewikt en gewogen

Gewikt en gewogen: A3 ontwerpburo over ongeschaafde lariks gevelbekleding van Outdoor Wood Concepts

Voor de renovatie en optopping van een particuliere woning te midden van een groene omgeving was A3 ontwerpburo op zoek naar een gevelbekleding die bij deze natuurlijke omgeving aansluit. De keuze viel op een houten gevelbeplanking van Outdoor Woo...

Gewikt en Gewogen: de top 3

In de rubriek Gewikt en Gewogen laten we architecten aan het woord die recent een nieuw product of een nieuwe techniek toegepast hebben. Een informatief artikel om collega's te informeren over de voordelen en minpunten van een product. Deze drie p...

Internationaal

Biofiele wolkenkrabber van BIG en Carlo Ratti voltooid in Singapore

Singapore heeft een nieuw landmark toegevoegd aan haar skyline: CapitaSpring - een 280 meter hoge hoogbouwoase die het baanbrekende verticale urbanisme van de stad voortzet.

Henning Larsen ontwerpt houten kerk voor Kopenhagen in harmonie met de omgeving

De Ørestadkerk, een modern monument voor de hoofdstad van Denemarken, is door Henning Larsen ontworpen als een ontmoetingsplaats op een open plek in de bomen. Gebouwd in hout weerspiegelt de kerk de aard van het open landschap van Ørestad.

Sectornieuws

Architecten dreigen slachtoffer te worden van hervorming fiscaal regime auteursrechten

Deze week bespreekt de Kamercommissie voor de Financiën en de Begroting het ontwerp van programmawet waarin onder meer een grondige hervorming van het fiscale stelstel dat van toepassing is op de auteursrechten is opgenomen.

Buildwise, de nieuwe naam van Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB)

Het Wetenschappelijk en Technisch centrum voor het Bouwbedrijf gaat, na meer dan 50 jaar, als Buildwise door het leven.

Duurzaamheid

Offsite constructie als antwoord op dringende behoefte naar energetische renovatie in de sociale woningbouw

De klimaatproblematiek en de energiecrisis maken een snelle energetische renovatie van ons gebouwenpark absoluut noodzakelijk. Met een traditionele aanpak is dat niet mogelijk volgens Hélène de Troostembergh, CEO BuildUp.

TECHNISCHE INFO | Groendaken: wat is hun reële impact?

In bepaalde configuraties kunnen groendaken in zekere mate bijdragen tot het zomercomfort in gebouwen en dienstdoen als buffer bij zware regenval.

Evenementen

Super Skin: nieuw thema ARCHITECT@WORK

Op donderdag 11 en vrijdag 12 mei 2023 vindt de nieuwe editie van ARCHITECT@WORK opnieuw door in Kortrijk Xpo.

Shift 5001 – Inspiratiedag over groenblauw bouwen

Shift 5001, het kennisplatform voor bouwers van de toekomst, organiseert op dinsdag 6 december om 10u00 een inspiratiedag over groenblauw bouwen.

Varia

Open brief Vlaams Bouwmeester: Welke toekomst voor de Boerentoren?

Bij de herbestemming van een beschermd monument als de Antwerpse Boerentoren dient met de grootst mogelijke omzichtigheid te worden gehandeld.

TECHNISCHE INFO | Akoestische renovatie: van voorzetconstructies tot volledige doos-in-doosoplossingen

Bij het horen van de term ‘akoestische renovatie’ denkt men vaak aan voorzetconstructies. En terecht, want de geluidsisolatie kan inderdaad op efficiënte wijze geoptimaliseerd worden door een weldoordachte combinatie van meerdere voorzetconstructies.

Video's

In memoriam: Dolf Nivelle

Architect Dolf Nivelle is op 92-jarige leeftijd overleden. Tien jaar geleden werkte hij op initiatief van Architectuurwijzer mee aan de documentaire ‘De meester en het vak - architect Dolf Nivelle'.

Verminder energieverspilling met Cam-Motion deurdrangers

Ga voor meer informatie over de voordelen op het gebied van deurbeveiliging, toegankelijkheid en energie-efficiëntie van ASSA ABLOY Cam-Motion®-deurdrangers naar https://www.assaabloy.com/be/nl/solut...

Onze partners

GAimage