Doorzoek volledige site
01-01-0001

AUDITORIUM 20/21 - OUTSIDE - lezing door Francesca Torzo - Delimiting the Outside

Online of in Auditorium / STUK | Naamsestraat 96 / 3000 Leuven stadenarchitectuur.be
Logo AUDITORIUM 20/21 - OUTSIDE - lezing door Francesca Torzo - Delimiting the Outside

De gesloten bakstenen muur van de uitbreiding van Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur in Hasselt is, op het eerste zicht, vrij duidelijk over zijn definitie van buiten -outside- en binnen. Z33 maakt deel uit van het begijnhof in Hasselt. Het begijnhof is binnen, de stad ligt daar buiten - outside. In haar tekst An Atelier (2012) legt Francesca Torzo uit hoe ruimte kan worden gedefinieerd “als een fysieke eenheid die genormeerd wordt door maat, breedte, diepte en hoogte, of kan worden geformuleerd als een referentiekader waar een subject en dingen de afstanden in kaart brengen.

Ruimte kan eveneens worden gedefinieerd als een scène voor onze ervaringen, waar fysieke factoren, proporties en menselijk gedrag samenwerken.” Haar ontwerp voor de uitbreiding van Z33 gaat helemaal over deze gelaagde zoektocht naar een architectuur die tussen buiten en binnen bemiddelt. Zij zal in deze lezing echter ook haar visie achter andere projecten uiteenzetten.

De muren van het Begijnhof scheidden het leven van de vrome vrouwen van het leven van de gewone burgers. Met slechts één opening naar de straat toe, een patio – is de nieuwe vleugel, ontworpen door Francesca Torzo, een hedendaagse interpretatie van zowel de typologie van een besloten, religieuze site met slechts één poortgebouw als van een typologische hoeksteen van die wereld binnenin: de ommuurde tuin die de overgang maakt van de gemeenschappelijke binnentuin naar de dorpels van de individuele huizen van de Begijnen. De historische en contextuele interpretatie van binnen en buiten beïnvloedt in grote mate de materialiteit. De façade van de vleugel is uitgevoerd in donkerrode, ruitvormige bakstenen die refereren naar de historische baksteenarchitectuur in Hasselt. Achter dit bakstenen oppervlak schuilt een innovatieve constructie van een dubbele massieve muur: een warme structuur aan de binnenzijde die gekoppeld is aan een koude structuur aan de buitenzijde. Er is veel aandacht besteed aan het onderzoek voor deze materialisatie, en er was een nauwe samenwerking met baksteen fabrikanten en ambachtslieden op de bouwwerf.

GO OUT OR STAY IN

Lezingen met een zitje in STUK of thuis met live webcast 

Koop je ticket vooraf! Alle lezingen worden coronaproof gehouden: fysiek live in STUK maar met beperkte plaatsen / thuis online met live-streaming, (een professionele live uitzending, verzorgd door Storycatchers).

WAAR: online of in Auditorium / STUK | Naamsestraat 96 / 3000 Leuven  
TICKETS: te koop via www.stuk.be | ticket@stuk.be | 016 320 320 | STUK onthaal
TARIEVEN [ in STUK & WEBCAST ] : € 9 | STUK lidmaatschapskaart € 7 | student € 5 | KU Leuven cultuurkaart  € 4 | S&A leden gratis > leden kunnen hun ticket bekomen aan het STUK onthaal of mail naar ticket@stuk.be.
KOOP JE TICKETS VOORAF: tickets voor de live webcast enkel in voorverkoop (tot de dag van de lezing, 17u). Na aankoop van je ticket krijg je op de dag van het event een link toegestuurd waarmee je de lezing online kan volgen | tickets voor de lezing live in STUK: beperkt aantal plaatsen.