Doorzoek volledige site
22-01-2021

Sanering van houten vloeren: geluidsisolatie, stabiliteit en brandveiligheid

Online
Logo Sanering van houten vloeren: geluidsisolatie, stabiliteit en brandveiligheid

In Brussel is er een groeiende behoefte aan wooneenheden, maar in deze continu verdichtende omgeving zijn er nog slechts weinig beschikbare percelen en staan er heel wat gebouwen leeg. De herbestemming van het bestaande gebouwenbestand in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt dan ook steeds dringender. Om dit aan te moedigen, organiseert het WTCB een informatiesessie waarbij de focus ligt op gebouwen met houten vloerconstructies, die opgedeeld worden in afzonderlijke wooneenheden. Wanneer deze vloeren omgevormd worden tot woningscheidende constructies, zijn ingrepen om de brandveiligheid en stabiliteit te verzekeren meestal vereist.

In vele gevallen is ook de geluidsisolatie van de houten vloer ontoereikend om het akoestische comfort van de toekomstige bewoners te waarborgen. De uitdaging bestaat er dan ook vaak in om de nodige akoestische saneringsmaatregelen in overeenstemming te brengen met de essentiële veiligheidsvereisten. In deze informatiesessie worden allereerst de noodzakelijke aandachtspunten op vlak van stabiliteit en brandveiligheid bij de renovatie van houten verdiepingsvloeren besproken. Vervolgens worden mogelijke renovatieconcepten toegelicht om de essentiële verbetering van de geluidsisolatie te realiseren. Om voldoende inzicht te verschaffen in deze akoestische concepten worden vooraf de belangrijkste basisprincipes en comforteisen verduidelijkt.

Programma

10u00 Inleiding
10u10 Renovatie van houten vloeren: stabiliteitstechnische aspecten – Jean-François Rondeaux, WTCB (FR)
10u40 Verzekeren van de brandveiligheid van woningscheidende houten vloerconstructies – Sven Eeckhout, WTCB (NL)
11u10 Akoestische sanering van houten vloeren: basisprincipes en comforteisen – Stéphane Lesoinne, WTCB (FR)
11u40 Renovatieconcepten voor een doeltreffende geluidsisolatie van woningscheidende houten vloeren – Lieven De Geetere, WTCB (NL)
12u15 Einde

 

De sprekers zijn Nederlandstalig of Franstalig.

Simultaanvertaling (FR-NL) wordt voorzien.
Na afloop worden de slides ter beschikking gesteld.

Na inschrijving ontvangen de deelnemers een uitnodiging per mail van de online sessie via ZOOM.
De deelname aan deze sessie is gratis.

Inschrijven

Periode

Dit event gaat op volgende data door:

  • 22-01-2021