Veranderende energiemaatregelen brengen nieuwe uitdagingen met zich mee voor architecten. Vanaf 2025 zal er een algeheel verbod gelden op gasaansluitingen in woningen, die onderdeel uitmaken van een nieuwbouwproject. Dat verbod geldt momenteel al bij projecten van meer dan vijf woningen; het werd in 2021 ingevoerd. Dit jaar worden er verschillende aanvullende stappen gezet, om langzaamaan richting een groter aantal gasvrije woningen te werken. Zo zijn projectontwikkelaars verplicht om te werken aan een groter aandeel aan hernieuwbare energie bij nieuwbouw.
Niet alleen voor het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s) is het inzetten op gasvrije woningen interessant. De SDG’s moeten bijdragen aan een betere, duurzamere wereld in 2030. Ook de consument zelf kiest vaker voor een groene oplossing. Groene energie vergelijken bij Aanbieders.be is steeds populairder onder deze groep.
Voldoen aan het minimumaandeel hernieuwbare energie
Er zijn verschillende manieren waarop ontwikkelaars kunnen voldoen aan het minimumaandeel hernieuwbare energie wat geldt. Dit is vastgelegd op de website van Vlaanderen, in de EPB-PEDIA.
Minimale opbrengst van hernieuwbare energie
Voor woningen geldt dat per vierkante meter aan woonoppervlak een minimum van 25 kWh aan hernieuwbare energie moet worden geproduceerd. Er zijn verschillende manieren om hierin te voorzien. Denk aan de toepassing van zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, een WKK op biobrandstof en bijvoorbeeld een aansluiting op stadsverwarming.
Inzetten op hernieuwbare energie is niet alleen interessant vanuit het duurzaamheidsoogpunt. De energieprijzen vergelijken toont dat deze nog altijd sterk fluctueren; een nieuwe forse stijging in de wintermaanden valt niet uit te sluiten. Het maakt dat de consument zich steeds bewuster is van de voordelen van de toepassing van hernieuwbare energie binnen diens woning.
Dekken van de volledige energievraag voor het verwarmen van kamers
Een andere manier om te voldoen aan het minimumaandeel hernieuwbare energie is het dekken van de volledige energievraag voor het verwarmen van ruimtes in huis. Dit doet men bijvoorbeeld met een warmtepomp, een WKK op biobrandstof of het aansluiten op energie-efficiënte stadsverwarming. Let op, in dat laatste geval moet minimaal de helft van de warmte voortkomen uit een hernieuwbare bron of bijvoorbeeld restwarmte.
Overigens heeft bovenstaande niet alleen betrekking op het verwarmen van de ruimtes in huis. Het heeft ook impact op de levering van warm tapwater voor bijvoorbeeld de douche of het bad in de badkamer. Let hierbij op; uitgesloten is het warme water wat in de keuken van een woning gebruikt wordt. Dit water mag op andere manieren verwarmd worden.