Doorzoek volledige site
Dossier

Kunstintegratie

Nieuw paviljoen Frans Masereel Centrum van Hideyuki Nakayama en LIST geopend

06-03-2019 Het Frans Masereel Centrum in Kasterlee opende in februari een nieuw paviljoen. Het is een ontwerp van de Japanse architect Hideyuki Nakayama en het Parijse bureau LIST, in nauwe samenwerking met Bollinger + Grohmann en het Belgische Bureau Bouwtechniek. Het nieuwe paviljoen gaat in dialoog met het bestaande gebouw ontworpen door de Belgische architect Lou Jansen. Opvallend is het kegelvormige dak opgebouwd uit 762 houten balken. In het dak is een kunstwerk, in de vorm van een witte pijl, geïntegreerd van Jean Gilbert. 

AZ Sint-Maarten: "In theorie geen bouwteam, in de praktijk wel"

23-11-2018 Weinig bouwprojecten die de voorbije jaren meer stof deden opwaaien dan het nieuwe AZ Sint-Maarten in Mechelen. In goede zin welteverstaan, want het omvangrijke ziekenhuis is in verschillende opzichten een absolute ‘voorbeeldrealisatie’. Wij brachten de voornaamste betrokkenen nog één keer rond de tafel voor een finale terugblik: “In sommige opzichten was het echt pionierswerk, maar dankzij onze uitzonderlijke teamspirit zijn we er toch in geslaagd om een vooruitstrevende, toekomstgerichte zorgomgeving te creëren. En dat perfect binnen de vooropgestelde termijn!”  

BBA Art Integration: eervolle vermelding voor landbouwschool De Wijnpers

06-03-2018 Het ontwerp voor de landbouwschool De Wijnpers van architectenbureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen kreeg op de Belgian Building Awards een eervolle vermelding in de categorie Art Integration. OFFICE heeft de gewoonte om voor projecten met een publiek karakter samen te werken met kunstenaars. Al vanaf hun eerste ontwerpbesprekingen worden kunstenaars betrokken en krijgen ze de kans om actief deel te nemen bij de conceptuele stappen richting een project.

Kunstenaarscollectief Recetas Urbanas realiseert groensculptuur in Antwerpen

13-02-2018 In het kader van Antwerpen Barok 2018 organiseert het Middelheimmuseum Experience Traps, een groepstentoonstelling met kunstwerken in het museum en in de stad. Samen met de Groendienst van de stad Antwerpen nodigde het Middelheimmuseum het Spaanse kunstenaarscollectief Recetas Urbanas uit om deze zomer een groensculptuur te realiseren op het De Coninckplein in Antwerpen. Voor dit participatief project gaan de kunstenaars/architecten de dialoog aan met de buurtbewoners.

Wanneer een bouwbedrijf en een kunstenaar samenwerken

25-05-2016 Vaak liggen de werelden van een bouwbedrijf en een kunstenaar ver uit mekaar.  Dit is misschien een spijtige zaak, want wanneer ze de handen in mekaar slaan kan dit tot mooie resultaten leiden. Dat wordt onder meer bewezen dankzij de samenwerking tussen keerwandenspecialist VB Beton en kunstenaar Tom Herck. Samen realiseerden ze het kunstwerk ‘Het Verval’, vanaf nu te bezichtigen is in Sint-Truiden. Voor VB Beton bood dergelijk project een kans om te tonen dat ze creatief willen meedenken. Een ware uitdaging voor de ingenieurs, maar het concept is met succes tot leven gebracht.

15 resultaten gevonden