Doorzoek volledige site
Dossier

Akoestiek

Aangenaam akoestisch klimaat in nieuwe stadhuis Hasselt

Aangenaam akoestisch klimaat in nieuwe stadhuis Hasselt

17-09-2020 Het stadhuis in Hasselt biedt ruimte aan ruim 500 medewerkers en alle Hasselaars die gemeentezaken willen regelen. Het indrukwekkende bouwwerk, met een volledig spiegelende gevel, reflecteert de openheid van de stad. Deze openheid vormde een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp en is ook terug te zien in de indeling van de grote open ontvangstruimte. Omdat het balieplein gecentreerd is in de open ontvangstruimte, vormde het creëren van een aangenaam akoestisch klimaat een serieuze uitdaging. Voor het plafond boven het balieplein werd daarom gekozen voor het naadloze designplafond OWAplan.

Print Acoustics stelt nieuwe reeks panelen voor

Print Acoustics stelt nieuwe reeks panelen voor

26-08-2020 Print Acoustics presenteert een gloednieuwe reeks akoestisch decoratieve panelen. De nieuwe panelen kregen – na tests in een onafhankelijk laboratorium - een certificaat van absorptie toegekend. De willekeurige patronen ervan zijn leverbaar met doorboringen, doorsleuvingen of arbitraire frontgroevingen en kunnen een toplaag in HPL van Abet Laminati of hoogwaardig houtfineer van Decospan bevatten. Ook willekeurige patronen met massieve latten zijn leverbaar.

Geluidsoverlast in klaslokalen: wat is het effect op leerkracht en leerlingen?

Geluidsoverlast in klaslokalen: wat is het effect op leerkracht en leerlingen?

18-08-2020 Als er één ding is dat als een paal boven water staat, dan is het dat schoolomgevingen niet altijd de stilste omgevingen zijn. De school is namelijk een plek waar mondelinge communicatie een essentieel onderdeel is van het leerproces. Een goede akoestiek is dan ook belangrijk om geluidsoverlast in klaslokalen en gangpaden te voorkomen. Enkel zo krijgen kinderen volop de kans om zich maximaal in een rustige omgeving te ontwikkelen. Daarnaast hebben ook leerkrachten alle belang bij een rustige omgeving. Geluidsoverlast heeft namelijk niet alleen een invloed op de concentratie van kinderen, maar ook op de manier van lesgeven en het welzijn van de leerkracht.

Renovatie van sociale woningen in Peterbos: vergunning op zak

Renovatie van sociale woningen in Peterbos: vergunning op zak

17-08-2020 De Peterboswijk in Anderlecht is een van de grootste sociale wooncomplexen van het Brusselse Gewest. Blok 9 van deze wijk zal een grondige renovatie krijgen van Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel. De stedenbouwkundige vergunning werd verkregen op 4 augustus. Het ontwerp is van de hand van 51N4E en Lacaton & Vassal. Dit Franse bureau werd vorig jaar nog bekroond met de prestigieuze Mies van der Rohe Award voor Grand Parc Bordeaux, i.s.m.  Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture. 51N4E was datzelfde jaar finalist met het Skanderbegplein in Tirana. 

Technische info - Akoestische prestaties van lichte woningscheidende constructies

Technische info - Akoestische prestaties van lichte woningscheidende constructies

24-06-2020 Houtbouw en andere lichte constructies vertonen bij lage frequenties vaak een minder goede geluidsisolatie. De huidige norm NBN S 01-400-1 over de akoestische criteria voor woongebouwen houdt hier evenwel geen rekening mee. Daarom zullen er hiervoor in de herziening van de norm bijkomende eisen opgelegd worden. In dit artikel bespreekt A. Dijckmans, dr. ir, projectleider, laboratorium Akoestiek, WTCB een aantal oplossingen voor lichte wand- en vloerconstructies waarmee het mogelijk is om aan deze eisen te voldoen.

Een aangename werkomgeving, ook voor thuiswerkers

Een aangename werkomgeving, ook voor thuiswerkers

06-05-2020 Met de aangepaste maatregelen naar aanleiding van het coronavirus (COVID-19) is telewerken op dit moment de norm. Over heel het land sporen werkgevers hun medewerkers aan om van thuis uit te werken, indien de functiebeschrijving dat toelaat. En dat vraagt om heel wat flexibiliteit, zowel van de werkgever als van de werknemer. Want niet alleen de werkende mensen vertoeven thuis, ook de kinderen, partners en huisdieren zijn voortdurend van de partij. Om toch zo efficiënt mogelijk van thuis uit te kunnen werken, is een goede akoestiek dan ook onmisbaar. 

Akoestische panelen van Print Acoustics in chocoladefabriek Baronie in Brugge

Akoestische panelen van Print Acoustics in chocoladefabriek Baronie in Brugge

27-04-2020 Akoestisch absorberende panelen van Print Acoustics type Db sieren de buitenwanden van de extra volumes in de shop en eetruimte van chocoladefabriek Baronie in Brugge. Om het akoestische comfort van het personeel en de bezoekers van de twee grote en weinig geluidsabsorberende ruimtes te verhogen, achtte architectenbureau VK Architects & Engineers het gebruik van dit hoogwaardige akoestische materiaal hoognodig.

Een multidisciplinair gebouwencomplex, beschermd tegen ongewenst lawaai

Een multidisciplinair gebouwencomplex, beschermd tegen ongewenst lawaai

11-03-2020 Met de bouw van Centr'Al, een nieuw cultuur- en sportcentrum, is de herwaardering van het Albertplein, net op de grens tussen Vorst en Sint-Gillis, in volle gang. Het door B-architecten ontworpen gebouwencomplex bestaat uit twee units die door een druk kruispunt van elkaar gescheiden zijn. De akoestisch adviseurs van Bureau Defonseca werden ingeroepen om het gebouw en diens gebruikers te beschermen tegen het ongewenst lawaai van het voorbijrazende verkeer.

288 resultaten gevonden