Doorzoek volledige site
28 juni 2021

Uitstekende akoestiek in concertzaal dankzij geprefabriceerde modulaire zwevende vloeroplossing van CDM Strativec

Illustratie | © Wouter Rawoens
Illustratie | © CDM Strativec
Illustratie | © CDM Strativec

De voormalige Mahy-garage, ook bekend als het Wintercircus, is gelegen in het centrum van Gent. Ondanks de toplocatie stond het gebouw lange tijd leeg en is het jarenlang verwaarloosd. Nu, 15 jaar nadat ‘Sogent’, het stadsontwikkelingsbedrijf Gent, het iconische gebouw kocht, is de renovatie in volle gang. In 2022 moet het laatste overblijvende stenen circusgebouw zijn deuren opnieuw openen.

Rond de 1200 m² grote overdekte binnenkoer komen verschillende kantoorruimtes voor startende ondernemingen. Een nieuw auditorium, restaurant, bar en meerdere vergaderzalen maken ook deel uit van de herontwikkeling. Onder de centrale circuspiste wordt een concertzaal voor ongeveer 500 personen gebouwd.

 

Concertzaal ontkoppelen

Meer dan 464 m² Stravifloor Prefab, een geprefabriceerde modulaire zwevende vloeroplossing, wordt geïnstalleerd om de concertzaal te ontkoppelen van de rest van het gebouw. De CDM Stravitec elastomeerlagers zorgen ervoor dat dit zwevende vloersysteem een uitstekende geluidsisolatie biedt.

Voor het koepeldak schreef de akoestisch adviseur een Stravifloor Batten massa-veer-massasysteem voor om de grote zaal te isoleren en te voorkomen dat luchtgeluid de omwonenden zou storen.

196 houten latten, 2,44 m lang en 50 mm breed, werden op het koepeldak aangebracht en ondersteunen dikke houten kepers waaraan de buitenste dakmantel is bevestigd. Tussen deze balken werd thermisch isolatiemateriaal geplaatst, dat ook helpt om de overdracht van luchtgeluid te verminderen.
Elke Stravifloor Batten bestaat uit afzonderlijke elastomeer isolatoren geklemd tussen twee houten strips.

Er werden drie verschillende types Stravifloor Batten-isolatoren geïnstalleerd, ontworpen om de versmallende vorm van de koepel te volgen (kleinere pads bovenaan, grotere onderaan). Om de helling op te vangen en de constructie structureel stabiel te maken, worden de isolatoren op hun plaats gehouden door Rothoblaas LBB80 geperforeerde koolstofstalen banden.

Bovendien wordt elke Stravifloor Batten ondersteund door L-vormige beugels of voeten met een rubberen plaat op de opstand gelijmd om de neerwaartse krachten op te vangen.

GERELATEERDE DOSSIERS