Doorzoek volledige site
07 januari 2013 | STÉPHANIE ROMANS

Kinderdromen worden werkelijkheid in boomhuis met Prefa-gevel

Niet alleen kinderen dromen ervan om in een boomhut te wonen. Ook volwassenen zien steeds meer heil in een leven dat in harmonie is met de natuur. Het gebruik van organische bouwmaterialen speelt in deze zoektocht naar verbeterd welzijn een belangrijke rol. Dat geldt overigens niet enkel voor nieuwe gebouwen, ook voor reeds bestaande panden. Deze ecologische overwegingen indachtig, werd een boomhuis in Salzburg gerenoveerd en getransformeerd tot showhome, onder andere door gebruik van aluminium gevelpanelen van Prefa. Het ontwerp was in handen van Petz.
Niet alleen kinderen dromen ervan om in een boomhut te wonen. Ook volwassenen zien steeds meer heil in een leven dat in harmonie is met de natuur. Het gebruik van organische bouwmaterialen speelt in deze zoektocht naar verbeterd welzijn een belangrijke rol. Dat geldt overigens niet enkel voor nieuwe gebouwen, ook voor reeds bestaande panden. Deze ecologische overwegingen indachtig, werd een boomhuis in Salzburg gerenoveerd en getransformeerd tot showhome, onder andere door gebruik van aluminium gevelpanelen van Prefa. Het ontwerp was in handen van Petz.


Grootse bouwplannen

Het oorspronkelijke plan was echter niet de renovatie, maar de afbraak van het oude gebouw en de bouw van drie huizen op het perceel van 800 m2. Het bedrijf Fussbodenbau Ing. Mailk GmbH hoorde ervan en kocht het huis en de grond onmiddelijk over van de projectontwikkelaar. Managing Director Wolfgang Wagner had meteen specifieke ideeën voor de integratie van het gebouw met zijn omgeving. Het Salzburgse architectenbureau Petz tekende Wagners plannen vervolgens uit.

Uit ecologische overwegingen werden de grote tuin en bomen behouden. Het woonoppervlak moest evenwel ongeveer even groot zijn als in de orginele plannen. Hieruit kwamen tal van uitdagingen voort. De beneden- en bovenverdieping moesten worden vergroot. Op die laatste verdieping bevinden zich inmiddels twee ruime appartementen. De kubus is geïntegreerd in de bomen, zonder deze te beschadigen en op zo'n manier dat ze een significant deel van de gevel innemen. Dankzij de producten van Prefa gaat de gevel naadloos over in de natuurlijke omgeving. Het dak onderging ook een aanpassing, om plaats te maken voor de reeds aanwezige boom.




Gevel van gouden zonnestralen


Voor het ontwerp van de gevel was een oplossing nodig die zowel van hoge kwaliteit was, als low-maintenance. “Een veeleisend project als dit vraagt de expertise van alle betrokken partijen en producten van hoge kwaliteit zijn cruciaal”, aldus Wagner. “De gevel stelde hier zware eisen. Prefa heeft zich op dat vlak bewezen als betrouwbare partner.”

Kleur was ook een belangrijk element voor een gebouw dat zo dicht bij de natuur moest staan. Zowel zomer- als herfsttonen speelden een beslissende rol in de uiteindelijke keus voor het Prefa PREFALZ design in de speciale kleur 'Goldmetallic'. Peter Kopp, architect officer bij Prefa is alvast tevreden met het resultaat: “Ondanks de moderne aluminium gevel met een gouden oppervlak, vloeit het gebouw naadloos over in zijn omgeving. Het groen van de bomen harmonieert met het goud.”

PREFALZ biedt een ruim aanbod aan creatieve gebruiksopties voor gevelbekleding en daken – van koepeldaken, dakuitbreidinge tot gebogen daken. Met het lichtgewichte materiaal valt gemakkelijk te werken, zelfs bij koude buitentemperatuur. Het materiaal is volledig recyclebaar en zeer onderhoudsvriendelijk.