Doorzoek volledige site
Dossier

Architectenenquête architectura.be

Bart Verheyen (Stramien): 'Ode aan het gezond verstand'

Bart Verheyen (Stramien): 'Ode aan het gezond verstand'

08-12-2020 In de enquête van architectura.be en Redactiebureau Palindroom over het communicatiegedrag van architecten polsten we ook naar in hoeverre ze vertrouwd zijn met en geïnteresseerd zijn in circulair bouwen. De enquête toont aan dat circulair bouwen steeds meer evolueert van de theorie naar de praktijk. En daar is Bart Verheyen (Stramien) blij toe: "Zoals de enquête weergeeft is CIRCULAIR bouwen niet meer weg te denken uit onze huidige architectuurpraktijk. Gelukkig groeit het brede besef dat ons huidig model van bouwen en slopen niet langer haalbaar is."

Architecten zien toekomst in circulair bouwen

Architecten zien toekomst in circulair bouwen

08-12-2020 Architectura.be en Redactiebureau Palindroom voerde een grootscheeps onderzoek uit naar het communicatiegedrag van architecten. Het thema circulair bouwen sluit niet meteen aan bij de scope van ons onderzoek, maar omdat het zo actueel is en omdat we met Circubuild ons eigen project opgestart hebben rond circulair bouwen, vonden we het zonde om niet bij de architecten te polsen in hoeverre ze vertrouwd zijn met en geïnteresseerd zijn in circulair bouwen. De enquête toont aan dat circulair bouwen steeds meer evolueert van de theorie naar de praktijk. Ongeveer een architect op drie beweert dat hij al minstens één keer de principes van circulair bouwen heeft toegepast. 18% heeft het zelfs al meerdere keren toegepast.

Welke magazines leest de architect?

Welke magazines leest de architect?

04-12-2020 Hoewel er een sterke verschuiving merkbaar is van print naar online, hebben de geprinte magazines voor de architect zeker niet afgedaan. De laatste tien jaar zijn er zelfs nog enkele titels bijgekomen (Architraaf, FocusArchi). Gevestigde waarden als A+ en Architectenkrant zijn ook nog altijd van de partij. Ze hebben ook wel geïnvesteerd in eigen online kanalen, maar de nadruk ligt toch nog steeds op de geprinte versie en daar worden ze ook nog het meest mee geassocieerd door de architecten. In de enquête die architectura.be en Redactiebureau Palindroom afnamen bij 174 Nederlandstalige architecten, hebben we niet alleen gepolst naar de architectuurvakbladen die de architecten kennen en al dan niet aandachtig lezen, maar ook naar de waardering voor deze titels.

Massimo Pignanelli (UAU collectiv): 'Zet in op beleving en houd het compact met uniforme standen'

Massimo Pignanelli (UAU collectiv): 'Zet in op beleving en houd het compact met uniforme standen'

01-12-2020 Uit de enquête die architectura.be en Redactiebureau Palindroom hebben afgenomen bij 174 Nederlandstalige architecten blijkt dat het niet meer zo evident is om architecten naar een beurs of event te lokken. De uitzondering die de regel bevestigt blijkt Architect@Work te zijn en ook de Interieurbiënnale doet het goed bij architecten. Dat bevestigt ook Massimo Pignanelli van UAU collectiv, die voor ons dit aspect van de enquête onder de loep nam. 

35 resultaten gevonden