Doorzoek volledige site
Dossier

Belgian Building Awards 2021

Gare Maritime (Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en JDMA) wint Belgian Building Award 2021 in categorie Utility Building, eervolle vermelding voor circuskerk van Plano Architecten

Gare Maritime (Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en JDMA) wint Belgian Building Award 2021 in categorie Utility Building, eervolle vermelding voor circuskerk van Plano Architecten

23-06-2021 Gare Maritime, de ‘stad waar het nooit regent’ op de Brusselse site van Tour & Taxis van Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en ALTSTADT office for architecture (voorheen JDMA), is zopas bekroond met een Belgian Building Award 2021 in de categorie Utility Building. De eervolle vermelding is voor de circuskerk in Gent van Plano Architecten. Na de bekendmaking van de 3-2-1 Façadeaward op 25 mei en de Circular Building en Pioneer Award op 31 mei zijn nu alle winnaars van de Belgian Building Awards 2021 gekend. Tijdens de fysieke uitreiking van de volgende editie in 2022 op BATIBOUW zullen ook de winnaars van deze editie in de bloemetjes gezet worden.

BBA 2021 Utility Building: eervolle vermelding voor circuskerk van Plano Architecten

BBA 2021 Utility Building: eervolle vermelding voor circuskerk van Plano Architecten

22-06-2021 De eerste circuskerk van België van Plano Architecten krijgt een eervolle vermelding in de categorie Utility Building van de Belgian Building Awards 2021. Deze transformatie van parochiekerk tot hedendaagse circusschool is een atypisch maar zeer geslaagd voorbeeld van een herbestemming. Het ontwerp kwam tot stand vanuit een groot respect voor de architectuur van het gebouw, en na een intensief participatief onderzoek. Ingenieursbureau Fraeye werkte de stabiliteitsstudie uit. 

Gare Maritime van Neutelings Riedijk, Bureau Bouwtechniek en JDMA wint Belgian Building Award 2021

Gare Maritime van Neutelings Riedijk, Bureau Bouwtechniek en JDMA wint Belgian Building Award 2021

22-06-2021 Het historische Gare Maritime op de site van Tour & Taxis in Brussel is in opdracht van Extensa door Neutelings Riedijk Architecten i.s.m. Bureau Bouwtechniek omgevormd tot een nieuw stuk stad. Ooit was Gare Maritime het grootste goederenstation van Europa, nu is hier een inspirerende plek ontstaan waar jonge en gevestigde bedrijven hun intrek kunnen nemen met een aangename publieke ruimte voor grote en kleinere evenementen. Neutelings Riedijk Architects ontwierp deze overdekte ‘stad waar het nooit regent’ volledig in hout. Daarmee is Gare Maritime een mooi voorbeeld van een duurzame ontwikkeling én momenteel het grootste CLT-project in Europa. De jury van de Belgian Building Awards 2021 kon dan ook niet om dit unieke project heen. Na een eervolle vermelding in de categorie Circular Building schiet Gare Maritime nu de hoofdvogel af in de categorie Utility Building. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met Ney & partners, boydens engineering en OMGEVING. Het stationsgebouw is in de eerste fase zorgvuldig gerestaureerd door ALTSTADT ⤳ office for architecture (voorheen Jan de Moffarts Architecten), Bureau Bouwtechniek, Ney & Partners en boydens engineering.

De Praatstoel revisited: Michiel Riedijk (Neutelings Riedijk Architects)

De Praatstoel revisited: Michiel Riedijk (Neutelings Riedijk Architects)

22-06-2021 Architectura.be bestaat intussen al meer dan 10 jaar en in die periode namen al heel wat prominente architecten plaats in onze Praatstoel. Wij haalden enkele Praatstoelen van onder het stof en vroegen aan de architect in kwestie of hij/zij op dit moment nog altijd hetzelfde zou antwoorden als toen. Hoofdarchitect van Neutelings Riedijk Architects Michiel Riedijk kwam ondertussen 11 jaar geleden aan bod in de Praatstoel. Vandaag wint zijn bureau samen met Bureau Bouwtechniek de Utility Building Award van de Belgian Building Awards 2021 met Gare Maritime. Het ideale moment om hem opnieuw aan het woord te laten.

De Praatstoel: Jan-Hendrik Beckx (Bureau Bouwtechniek)

De Praatstoel: Jan-Hendrik Beckx (Bureau Bouwtechniek)

21-06-2021 Bureau Bouwtechniek bouwde in het verleden, met onder andere Casino Middelkerke, Kunstcampus deSingel en Mediagebouw VRT, al een sterk portfolio op als studie- en adviesbureau. Grote, ambitieuze projecten zijn het team van experten dus niet onbekend, maar ook projecten met een kleinere schaal zoals een watersilo gaan ze niet uit de weg. Dat ze niet bang zijn voor een uitdaging en telkens weer pionieren bewijzen ze met Gare Maritime. Nu ze voor dat project vandaag, samen met Neutelings Riedijk Architects, de award in de categorie Utility Building van de Belgian Building Awards 2021 in ontvangst mogen nemen, staat Jan-Hendrik Beckx, ingenieur-architect bij Bureau Bouwtechniek, ons te woord in onze Praatstoel.

De Praatstoel: Jos De Wolf en Pierre Holvoet (net architectuur)

De Praatstoel: Jos De Wolf en Pierre Holvoet (net architectuur)

09-06-2021 Vrienden en ingenieur-architecten Jos De Wolf, Pierre Holvoet, Bert Goetvinck en Jeroen Jonckheere richtten in 2014 na drie jaar eerdere samenwerking in Gent de bvba net architectuur op. Particuliere huizen, collectieve woningen, (semi-)openbare gebouwen tot niet te categoriseren programma’s: het valt allemaal binnen de brede actieradius van net architectuur. net is ongeacht programma, schaal of regio steeds zeer gedreven in de zoektocht naar intelligente oplossingen en resultaten. Met de sportinfrastructuur voor de Brugsche Rugby Club is net architectuur genomineerd voor een Belgian Building Award 2021 in de categorie Utility Building. Ook de voorbije jaren liet het jonge bureau zich al opmerken met een nominatie voor de Jo Crepain Prijzen in 2019 en een nominatie in de categorie Rookie of the Year van de Belgian Building Awards 2018.  

BBA 2021 Utility Building: Jeugdcentrum Kiel van awg architecten

BBA 2021 Utility Building: Jeugdcentrum Kiel van awg architecten

08-06-2021 Het Jeugdcentrum Kiel ontworpen door awg architecten is gebouwd als een inspirerende ontmoetingsplek voor, door en met kinderen en en jongeren. Dankzij het diverse aanbod aan vrijetijdsactiviteiten, krijgen zij kansen om zich te ontwikkelen in een positieve en stimulerende omgeving. Het ontdekken en interpreteren van ‘de geest van de plek’ was fundamenteel bij deze ontwerpopgave. De plek, een voormalige orangerie en naastgelegen terrein, werd met minimale en ingetogen ingrepen opnieuw opgeladen, zonder haar karakter te verliezen. Door heden en verleden met elkaar te verbinden ontstaan kansen voor de toekomst. Jeugdcentrum Kiel is genomineerd voor een Belgian Building Award 2021 in de categorie Utility Building. Het project kwam tot stand in samenwerking met Vanhout.pro, Jacques Spaas, De Clercq Serrebouw en OOO. 

40 resultaten gevonden