Doorzoek volledige site
Dossier

Beton

De Belgische cementindustrie, tussen bezorgdheid over de coronacrisis en vertrouwen in de toekomst ...

De Belgische cementindustrie, tussen bezorgdheid over de coronacrisis en vertrouwen in de toekomst ...

08-06-2020 Op 3 juni 2020 hield FEBELCEM, de Federatie van de Belgische Cementnijverheid, haar Algemene Vergadering. Bij deze gelegenheid wordt het jaarverslag van de Federatie gepubliceerd. In overeenstemming met de Europese ‘compliance’-regels waaraan de cementindustrie onderworpen is, worden de cijfers voor het cementverbruik op Belgisch grondgebied met een jaar vertraging bekendgemaakt. Dit betekent dat dit jaar, in het jaarverslag 2019, de industrie de cijfers voor het jaar 2018 publiceert.

De Individuele Behandeling van Afvalwater onder de loep

De Individuele Behandeling van Afvalwater onder de loep

26-05-2020 Woningen die niet op het rioleringsnet kunnen worden aangesloten, voorzien in hun eigen waterzuivering. Dat gebeurt via een IBA of een systeem voor Individuele Behandeling van Afvalwater. Dat systeem zorgt ervoor dat het huishoudelijk afvalwater wordt gezuiverd zodat het voldoet aan de geldende normen voor lozing in het oppervlaktewater, en wordt sinds 15 jaar toegepast. Tijd om een stand van zaken op te maken. Dat deed het magazine BETON met Jan Lauwers en Marino Moons. Jan Lauwers is werkzaam bij O Beton en tevens voorzitter van FEBEO, de vereniging binnen FEBE die de fabrikanten van producten voor waterzuivering vertegenwoordigt. Marino Moons is senior expert netbeheer riolering bij FLUVIUS en in die hoedanigheid ook voorzitter van werkgroep 4 van VLARIO, een groep die zich specifiek toespitst op IBA’s. 

Beton in volle bloei: de voorjaarstrends in buitenaanleg

Beton in volle bloei: de voorjaarstrends in buitenaanleg

23-04-2020 Een ruimte waar kinderen hun energie kwijt kunnen en hun ouders krachten opdoen. Een verstilde omgeving om de zon op te zoeken of te ontvluchten. Een prettig verlengstuk van de woning. Hoe mensen hun tuin ook willen beleven, ze willen er meer dan ooit hun persoonlijke idee van duurzame schoonheid in weerspiegeld zien. Beton past daarbij als gegoten. Het is vervaardigd met lokale materialen, vorstbestendig, onderhoudsvriendelijk en duurzaam. En het vormt een onuitputtelijke bron van inspiratie voor een buitenomgeving op maat. Op de volgende pagina’s vindt u welke trends u uw klanten dit voorjaar kan voorstellen.

Renovatie en uitbreiding Kunstencentrum nOna (dmvA architecten)

Renovatie en uitbreiding Kunstencentrum nOna (dmvA architecten)

05-02-2020 Circa twintig jaar geleden kampte het kunstencentrum nOna met plaatsgebrek. De bestaande Art-Deco theaterzaal had haar beperkingen en voldeed qua flexibiliteit niet meer aan de huidige eisen. In 1999 ontstond het idee om op de aanliggende site van Mechelse drukkerijen een tweede theaterzaal te bouwen. In afwachting daarvan werd de drukkerij tijdelijk omgevormd tot drie oefenzalen voor artiesten in nood, genaamd nOva. In 2017 begon de effectieve renovatie en bouw van de uitbreiding van kunstencentrum nOna naar een ontwerp van dmvA architecten. 

Interview Constantin Brodzki: 'We vergeten maar al te vaak dat beton geen hard materiaal is'

Interview Constantin Brodzki: 'We vergeten maar al te vaak dat beton geen hard materiaal is'

30-01-2020 Architect Constantin Brodzki (1924) bracht in de jaren 70 een verschuiving teweeg in het denken over beton. Dankzij een doorgedreven methodologie en een fascinatie voor industrialisering, realiseerde hij voor cementproducent CBR een iconische hoofdzetel. In 1980 werd het zogenaamde CBR-gebouw door het Museum of Modern Art (MoMa) in New York opgenomen als referentiewerk in de tentoonstelling ‘Transformation in Modern Architecture’ (Transformaties in de Moderne Architectuur). De catalogus noemde het gebouw “een betekenisvolle stap in de ontwikkeling van het modernisme in de wereld.” Naar aanleiding van 50 jaar tijdschrift BETON vertelt Brodzki hoe één van zijn belangrijke realisaties tot stand kwam.

Brusselse bel-etage revisited

Brusselse bel-etage revisited

30-01-2020 Een perceel tussen twee rijwoningen in een Brusselse woonwijk. Een opdrachtgever wou precies daar een thuis voor zowel zijn gezin als zijn kunstcollectie. Urban Platform formuleerde een origineel en doeltreffend antwoord op dit programma met twee totaal verschillende architecturale logica’s. Met een cruciale rol voor beton waarvan de eigenschappen ten volle benut worden om de ruimte te vergroten en daglicht binnen te trekken zodat het geheel tot leven komt.

Xella, niet alleen producent maar steeds meer een servicepartner

Xella, niet alleen producent maar steeds meer een servicepartner

22-01-2020 "Geen producten maar oplossingen" Veel producenten in de bouwsector claimen het maar Xella doet het! Als organisatie is Xella immers al jaren meer dan een producent van bouwmaterialen. Heel wat Xella adviseurs analyseren dagelijks de ontwerpen en de technische vragen van ontwerpers, bouwheren en uitvoerders om hen vervolgens de beste oplossingen tot in detail voor te stellen. Dit kan gaan van algemeen advies op vlak van E-peil, gedetailleerde montagetekeningen tot praktische oplossingen op de werf. De projecten van Gerard De Graef in de omgeving van Haacht zijn hier een mooi voorbeeld van.

238 resultaten gevonden