Doorzoek volledige site
Dossier

Beton

The Waves: golven in architectonisch beton

The Waves: golven in architectonisch beton

24-09-2021 In Oostende, op een steenworp van de Wellingtonrenbaan, krijgt het residentiële project ‘The Waves’ gestaag vorm. Het uitzicht van de elegante gebouwen met golvende terrassen en gebogen kroonlijsten, lijkt schatplichtig aan de golven van de zee, even verderop. Nochtans wijkt de ruwbouw van deze appartementsgebouwen niet af van een omschreven vierhoek. Het is dankzij de complexe balkons en kroonlijsten dat het project zijn golvende uitzicht krijgt. Deze elementen komen recht uit de fabriek van FEBE-lid Decomo. The Waves is het levende bewijs, dat de strategie om een prefabrikant snel bij een project te betrekken, zijn vruchten afwerpt. Lees er meer over in dit artikel is verschenen in BETON Magazine. 

TECHNISCHE INFO. Hoe de druksterkte van een beton bij renovaties inschatten?

TECHNISCHE INFO. Hoe de druksterkte van een beton bij renovaties inschatten?

07-09-2021 De NBN EN 13791 bevat een aantal methoden voor het bepalen van de druksterkte van beton in bouwwerken ter plaatse. Om de druksterkte van een beton in oude bouwwerken te beoordelen, voorziet deze norm in de uitvoering van proeven op boorkernen, evenals in de mogelijkheid om drukproeven te combineren met sclerometerproeven. Deze oplossing heeft in de praktijk echter tal van beperkingen. Ontdek er alles over in dit artikel verschenen in WTCB-Contact n° 75. 

Internationale ‘Concrete Design Competition’ voor studenten:  de Belgische winnaars zijn gekend!

Internationale ‘Concrete Design Competition’ voor studenten: de Belgische winnaars zijn gekend!

12-07-2021 De ‘Concrete Design Competition’ is een tweejaarlijkse ideeën- en ontwerpwedstrijd georganiseerd en gefinancierd door een consortium van Europese cement- en/of betonfederaties. FEBELCEM is de organisator voor België. Deze negende editie leverde twaalf inzendingen op, afkomstig uit zes verschillende architectuurscholen. Een onafhankelijke jury onder de leiding van ingenieur-architect Guy Mouton kende drie prijzen en twee eervolle vermeldingen toe.

Terril herleeft als ‘avonturenberg’

Terril herleeft als ‘avonturenberg’

07-07-2021 In het herbestemmingsproject ‘be-MINE’ van de voormalige mijnsite van Beringen kreeg de kleine mijnterril een transformatie van steenafvalberg tot avontuurlijk klim- en leerparcours. Het land art-project uit hout en beton is een unieke toevoeging aan de toeristisch-recreatieve transitie van de grootste Vlaamse industriële erfgoedsite. Het tilt de terril op tot een culturele trekpleister waarin de geschiedenis van de site beleefbaar en voelbaar is gemaakt.

B House krijgt eigen karakter dankzij strakke terrassen

B House krijgt eigen karakter dankzij strakke terrassen

23-06-2021 B House is een ambitieus woonproject dat deel uitmaakt van de nieuwe Brusselse stadswijk ‘Mediapark’. Al in 2014 werd en masterplan voor deze creatieve wijk, gelegen op de voormalige site van de VRT en RTBF aan de Reyerslaan in Brussel, uitgetekend. Op termijn zullen er om en bij de 2.500 nieuwe woningen komen, voor 6.000 bewoners. De 200 woningen van B House, ontworpen door Axent Architects, krijgen dankzij de witte terrassen in architectonisch beton extra uitstraling.

Belgische bouw kan aan efficiëntie winnen door specificatie van beton te digitaliseren

Belgische bouw kan aan efficiëntie winnen door specificatie van beton te digitaliseren

18-06-2021 Voor heel wat mensen geldt: “beton is beton”. Maar wie actief is in de bouwwereld, weet wel beter. Het specificeren van beton voor een bepaalde toepassing op de werf, is delicaat werk. In België steunt de voorschrijver (architect of studiebureau) op de Europese norm NBN EN 206 en zijn Belgische aanvulling NBN B 15-001 voor de specificatie van beton. De voorschrijver geeft de specificaties via het bestek door aan de aannemer, die de bestelling plaatst bij de betoncentrale. De betoncentrale zorgt dan tijdens de uitvoeringsfase voor het aanleveren van het gevraagde beton, en de aannemer gaat er vervolgens mee aan de slag. De praktijk wijst evenwel uit dat in dit proces van alles fout kan lopen. Om dit proces te vereenvoudigen, heeft WTCB een app ontwikkeld die aan de hand van een beperkte reeks vragen alle variabelen voor de specificatie van beton vastlegt. De app, die simpelweg BETON heet, wordt gratis ter beschikking gesteld van de Belgische bouwprofessional en kan geraadpleegd worden op deze website. 

Het correct aanbrengen van voegvulling en druklaag op holle vloerelementen

Het correct aanbrengen van voegvulling en druklaag op holle vloerelementen

12-04-2021 De langse voegen tussen holle vloerelementen moeten op de werf gevuld worden met beton om een goede samenwerking te bekomen. Eventueel kan een constructieve betonnen druklaag aangebracht worden om de draagkracht van de vloer te verhogen of om horizontale krachten in de vloer via stabiliteitskernen of -wanden over te brengen naar de fundering. De vereiste dikte van de druklaag, de sterkteklasse van het beton en de wapening worden bepaald door de studiedienst van de fabrikant van de holle vloerelementen of het studiebureau belast met de stabiliteitsstudie. De dikte moet gewaarborgd worden op het hoogste punt van de vloerelementen. Bij voorgespannen elementen is dit in het midden van de overspanning. Dit geldt ook voor elementen in gewapend beton die tijdens de plaatsing voorzien worden van een tegenpeil om de totale doorbuiging te reduceren.

Wordt 3D-betonprinten de nieuwe norm?

Wordt 3D-betonprinten de nieuwe norm?

24-03-2021 Het raakte misschien wat ondergesneeuwd in een jaar dat gedomineerd werd door de coronacrisis en alle bijbehorende perikelen, maar 2020 was ook goed voor een Belgische wereldprimeur. Op de site van Kamp C in Westerlo realiseerde een vaststaande 3D-betonprinter in één beweging een woning van 90 m² met twee verdiepingen. Bouwkundige spielerei of een belangrijke mijlpaal die de toekomst van de sector ingrijpend zal veranderen? Wij vroegen het aan projectmanager Marijke Aerts.

Webinar Master Builders Solutions: 'Beperken van de milieu-impact van beton en het verlengen van de levenscyclus van bouwwerken'

Webinar Master Builders Solutions: 'Beperken van de milieu-impact van beton en het verlengen van de levenscyclus van bouwwerken'

24-02-2021 Het is bekend dat er elk jaar meer dan 4 miljard ton cement wordt geproduceerd, goed voor ongeveer 8% van de wereldwijde CO² uitstoot. Daarom zijn er al plannen om de CO²- voetafdruk van cement te verkleinen. Dat de levensduur van betonconstructies ook een impact heeft op de duurzaamheid, staat helaas nog niet centraal. Daarom nodigt Master Builders Solutions je graag uit voor een gratis Engelstalig webinar, gericht op de ecologische voetafdruk van complete bouwcycli op dinsdag 9 maart (10.00 - 11.00 uur)

263 resultaten gevonden