Doorzoek volledige site
Dossier

Beton

Terril herleeft als ‘avonturenberg’

Terril herleeft als ‘avonturenberg’

07-07-2021 In het herbestemmingsproject ‘be-MINE’ van de voormalige mijnsite van Beringen kreeg de kleine mijnterril een transformatie van steenafvalberg tot avontuurlijk klim- en leerparcours. Het land art-project uit hout en beton is een unieke toevoeging aan de toeristisch-recreatieve transitie van de grootste Vlaamse industriële erfgoedsite. Het tilt de terril op tot een culturele trekpleister waarin de geschiedenis van de site beleefbaar en voelbaar is gemaakt.

B House krijgt eigen karakter dankzij strakke terrassen

B House krijgt eigen karakter dankzij strakke terrassen

23-06-2021 B House is een ambitieus woonproject dat deel uitmaakt van de nieuwe Brusselse stadswijk ‘Mediapark’. Al in 2014 werd en masterplan voor deze creatieve wijk, gelegen op de voormalige site van de VRT en RTBF aan de Reyerslaan in Brussel, uitgetekend. Op termijn zullen er om en bij de 2.500 nieuwe woningen komen, voor 6.000 bewoners. De 200 woningen van B House, ontworpen door Axent Architects, krijgen dankzij de witte terrassen in architectonisch beton extra uitstraling.

Belgische bouw kan aan efficiëntie winnen door specificatie van beton te digitaliseren

Belgische bouw kan aan efficiëntie winnen door specificatie van beton te digitaliseren

18-06-2021 Voor heel wat mensen geldt: “beton is beton”. Maar wie actief is in de bouwwereld, weet wel beter. Het specificeren van beton voor een bepaalde toepassing op de werf, is delicaat werk. In België steunt de voorschrijver (architect of studiebureau) op de Europese norm NBN EN 206 en zijn Belgische aanvulling NBN B 15-001 voor de specificatie van beton. De voorschrijver geeft de specificaties via het bestek door aan de aannemer, die de bestelling plaatst bij de betoncentrale. De betoncentrale zorgt dan tijdens de uitvoeringsfase voor het aanleveren van het gevraagde beton, en de aannemer gaat er vervolgens mee aan de slag. De praktijk wijst evenwel uit dat in dit proces van alles fout kan lopen. Om dit proces te vereenvoudigen, heeft WTCB een app ontwikkeld die aan de hand van een beperkte reeks vragen alle variabelen voor de specificatie van beton vastlegt. De app, die simpelweg BETON heet, wordt gratis ter beschikking gesteld van de Belgische bouwprofessional en kan geraadpleegd worden op deze website. 

Het correct aanbrengen van voegvulling en druklaag op holle vloerelementen

Het correct aanbrengen van voegvulling en druklaag op holle vloerelementen

12-04-2021 De langse voegen tussen holle vloerelementen moeten op de werf gevuld worden met beton om een goede samenwerking te bekomen. Eventueel kan een constructieve betonnen druklaag aangebracht worden om de draagkracht van de vloer te verhogen of om horizontale krachten in de vloer via stabiliteitskernen of -wanden over te brengen naar de fundering. De vereiste dikte van de druklaag, de sterkteklasse van het beton en de wapening worden bepaald door de studiedienst van de fabrikant van de holle vloerelementen of het studiebureau belast met de stabiliteitsstudie. De dikte moet gewaarborgd worden op het hoogste punt van de vloerelementen. Bij voorgespannen elementen is dit in het midden van de overspanning. Dit geldt ook voor elementen in gewapend beton die tijdens de plaatsing voorzien worden van een tegenpeil om de totale doorbuiging te reduceren.

Wordt 3D-betonprinten de nieuwe norm?

Wordt 3D-betonprinten de nieuwe norm?

24-03-2021 Het raakte misschien wat ondergesneeuwd in een jaar dat gedomineerd werd door de coronacrisis en alle bijbehorende perikelen, maar 2020 was ook goed voor een Belgische wereldprimeur. Op de site van Kamp C in Westerlo realiseerde een vaststaande 3D-betonprinter in één beweging een woning van 90 m² met twee verdiepingen. Bouwkundige spielerei of een belangrijke mijlpaal die de toekomst van de sector ingrijpend zal veranderen? Wij vroegen het aan projectmanager Marijke Aerts.

Webinar Master Builders Solutions: 'Beperken van de milieu-impact van beton en het verlengen van de levenscyclus van bouwwerken'

Webinar Master Builders Solutions: 'Beperken van de milieu-impact van beton en het verlengen van de levenscyclus van bouwwerken'

24-02-2021 Het is bekend dat er elk jaar meer dan 4 miljard ton cement wordt geproduceerd, goed voor ongeveer 8% van de wereldwijde CO² uitstoot. Daarom zijn er al plannen om de CO²- voetafdruk van cement te verkleinen. Dat de levensduur van betonconstructies ook een impact heeft op de duurzaamheid, staat helaas nog niet centraal. Daarom nodigt Master Builders Solutions je graag uit voor een gratis Engelstalig webinar, gericht op de ecologische voetafdruk van complete bouwcycli op dinsdag 9 maart (10.00 - 11.00 uur)

260 resultaten gevonden