Als architect, bouwbedrijf of projectontwikkelaar sta je in de startblokken voor je nieuwe project. Maar er zijn geen plannen. Of ze zijn niet volledig, onvoldoende gedetailleerd of niet accuraat. Herkenbaar? Met een 3D scan maak je sites aanbestedingsrijp en realiseer je een hogere ROI van je project. Hoe? 3ES legt het uit.
Werk je in een groter team of bij een groter architectenbureau? Dan herken je vast dat dit behoorlijk uitdagend kan zijn. Archicad biedt verschillende voordelen die het ontwerpen in grotere teams vergemakkelijken. Zo kun je onder andere rekenen op een naadloze samenwerking met collega's en externe disciplines, soepel projectbeheer, maximale interoperabiliteit, één oplossing voor volledige projectdocumentatie en een vlotte onboarding. Wat dit allemaal precies inhoudt legt KUBUS je uit
LEVS heeft sinds zijn oprichting in 1989 al zijn projecten digitaal ontworpen. “We waren inderdaad vroeg bij,” zegt partner en architect Surya Steijlen met een lach. “3D-modelling zit in ons DNA.” Archicad past perfect bij deze werkmethodiek. LEVS biedt een full-service aanpak, van schetsontwerp tot gedetailleerde uitwerking, en met Archicad’s alles-in-één-oplossing komt geen andere software aan te pas. Dit zorgt voor maximale efficiëntie en betrouwbare data, aangezien alles uit hetzelfde, accurate BIM-model komt, wat de kans op fouten aanzienlijk verkleint.
SILT in Middelkerke was op meerdere fronten een bijzonder project om te realiseren. De geometrie van de hoteltoren vormde een grote uitdaging, aangezien rechte elementen nauwelijks voorkomen in het ontwerp. Bovendien vereiste de unieke locatie tussen dijk en duin een doordachte interpretatie van het bestaande normatieve kader om tot een uitvoerbaar en duurzaam resultaat te komen. Als uitvoerend architect ondersteunde Bureau Bouwtechniek de Nederlandse ontwerpende architect ZJA, zodat zij zich volledig op het ontwerp konden richten. Bureau Bouwtechniek hield ook controle op de uitvoering en zorgde ervoor dat de doelstellingen en het plan voor alle partners steeds duidelijk waren.
Met in de cockpit Guy De Meyer, projectverantwoordelijke van gedelegeerd bouwheer Debuild en commercieel directeur bouwbedrijf Democo, heeft het project SILT in Middelkerke de lat voor architecturale en constructieve prestaties aan de Belgische kust beduidend hoger gelegd. De bouw van SILT kenmerkte zich bovendien door een verbazingwekkend snelle realisatie. Gestart in februari 2022 met het uitgraven van een immense bouwput, stond twee jaar later een volledig functioneel complex. “Deze prestatie was enkel mogelijk dankzij de intensieve samenwerking binnen het uitgebreide bouwteam en de strategische beslissing om de gemeente nauw bij het proces te betrekken”, vertelt De Meyer.
Bent u actief in de bouwsector en wilt u uw BIM-samenwerking optimaliseren? Schrijf u dan in voor de workshop georganiseerd door c3a op vrijdag 7 of 14 juni 2024 in Lokeren. Tijdens deze workshop leert u hoe u classificatie en coderingen effectief kunt gebruiken om de digitale samenwerking tussen bouwpartners te verbeteren en fouten te minimaliseren. U krijgt inzicht in zowel de theoretische als praktische aspecten van het integreren van BIM-modellen met Revit.
Op 6 mei 2024 vond een inspirerende sessie plaats over digitaal bouwen met BIM als bindmiddel. Deze sessie benadrukte hoe Building Information Modeling (BIM) meer is dan slechts een 3D-model: het is een essentieel onderdeel van een succesvol digitaal bouwproces. Onder meer Renovatieproject ‘The Grand’ aan de Belgische kust werd ontwikkeld met BIM. De volledige video-opname van deze informatieve sessie is beschikbaar voor verdere verdieping.
Elke architect streeft naar een soepele en efficiënte workflow om tijd en kosten te besparen. Archicad, een toonaangevend BIM-softwarepakket, helpt architecten om hun ontwerpprocessen aanzienlijk te verbeteren. Ontdek de zeven redenen, volgens KUBUS, waarom Archicad een gamechanger is in de architectuur.
Building Information Modeling (BIM) wint snel aan populariteit onder bouwprofessionals dankzij de efficiënte en nauwkeurigheid die het biedt in ontwerp-, installatie- en kostenplanning. Dit is evident in het verhaal van de samenwerking tussen C3A, Deschacht en Woema, waarbij BIM centraal staat in het streven naar optimale projectuitvoering.
Het braakliggende terrein "Petroleum Zuid" in Antwerpen wordt ontwikkeld tot een duurzaam bedrijventerrein onder de naam Blue Gate. Naast de commerciële component voorzien de plannen in een groene corridor en openbare voorzieningen. Als onderdeel van dit laatste programma ontwierp POLO een nieuw gebouw in een uithoek van het terrein dat twee beroepsscholen huisvest: WLAZ, die praktijkgericht secundair onderwijs aanbiedt, en ENCORA, die beroepsvaardigheden onderwijst aan volwassenen. Het opvallende vrijstaande gebouw is een helder antwoord van de architect op een uitdagende driedimensionale puzzel, gedicteerd door strenge technische eisen en de beperkingen van een klein perceel.