Doorzoek volledige site
Dossier

Boeken

Recensie Canfyn 'Gaston Eysselinck (1907-1953)': 'Wat een schitterend boek!'

Recensie Canfyn 'Gaston Eysselinck (1907-1953)': 'Wat een schitterend boek!'

11-08-2020 Wat een schitterend boek! Ik heb het in één ruk uitgelezen op een zonnig terras. Ja, uitgelezen. Marc Dubois verwoordt leven en werk van architect Gaston Eysselinck tot een begeesterend leesboek. Neen, geen salontafelig kijkboek, ondanks de ruimdenkende documentatie met foto’s en tekeningen, en zeker geen klassiek architectuurboek, waarin het onderwerp hagiografisch bejubeld wordt tot meerdere eer en glorie van het intellect van de auteur. ‘Gaston Eysselinck (1907-1953)’, dat door coronabesognes wellicht heel wat ruchtbaarheid gemist heeft, moét gelezen worden.

Recensie Canfyn Architectuurboek Vlaanderen N°14: 'Waarom zou ik mijn mening veranderen als het Architectuurboek niet verandert?'

Recensie Canfyn Architectuurboek Vlaanderen N°14: 'Waarom zou ik mijn mening veranderen als het Architectuurboek niet verandert?'

11-08-2020 Het zal me ‘in het wereldje’ wellicht niet in dank afgenomen worden maar ik heb het niet zo voor de jaarboeken van het Vlaams Architectuurinstituut (VAI). Ja, ik zal wel weer de ondankbare hond genoemd worden want wie kan nu in godsnaam tegen een fiere vitrine van het Vlaamse architectuurkunnen zijn? Toch blijf ik in verwondering kijken naar een verre wereld, die zichzelf met veel aplomb bloot geeft in scherpe tekeningen, strakke foto’s en vooral enigmatische teksten. Wie aan de oppervlakte blijft kan zo’n boek prettig vinden, wie relevantie en maatschappelijkheid zoekt komt bedrogen uit. Het blijft een boek vol sermoenen, die preken voor de eigen kerk.  Ik heb het wat gehad met ‘officiële’ publicaties, die beweren dat architectuur wakker ligt van betaalbaar wonen, demografie, het zorgvraagstuk, de onderlagen in de samenleving, … (haha!) maar zich daar geen fluit van aantrekken in wat ze afdrukken (blabla!).

Recensie: 'Mijn grond is goud waard'

Recensie: 'Mijn grond is goud waard'

27-01-2020 Het is mij nog nooit gebeurd dat ik een boek recenseer vanuit een achterdochtige attitude (omdat ik bijvoorbeeld de auteur en zijn parcours ken), dat ik tijdens de eerste bladzijden denk “ziejewel” maar dat ik toch blijf doorlezen tot de laatste pagina omdat de inhoud al maar vollediger, interessanter en nuttiger wordt. De uitzondering is ‘Mijn grond is goud waard’ van Joris Ockier, ex-germanist, ex-CEO van Group Huyzentruyt, nu partner bij grondconsultant Between Brix. Het is zelfs een noodzakelijk boek voor alle grondeigenaars en vastgoedanalfabeten, die hun behoefte aan kennis onderkennen, en voor alle studenten en amateurs, die per se makelaar of ontwikkelaar willen worden.

Om te lezen: Bridging. By foot and bicycle.

Om te lezen: Bridging. By foot and bicycle.

23-01-2020 Ney & Partners werkt sinds 1996 aan een portfolio dat bestaat uit opmerkelijke ontwerpdesigns. Het Belgisch ontwerpbureau met kantoren in Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Japan is de afgelopen 20 jaar actief betrokken geweest bij het ontwerp en de bouw van meer dan 100 bruggen en loopbruggen over de hele wereld. Het boek 'Bridging. By foot and bicycle' is meer dan een simpele projectencatalogus. Volgens Laurent Ney is het zijn ambitie om deuren te openen naar de verbeelding.

Recensie (Filip Canfyn): Uit Genk. Gaan wonen bij de buren

Recensie (Filip Canfyn): Uit Genk. Gaan wonen bij de buren

15-01-2020 Wat ‘Uit Genk. Gaan wonen bij de buren’, een boek na een onderzoek, wil analyseren en verklaren staat zeer accuraat samengevat op de achterflap: “Genk is anders. Het is geen klassieke stad. De voormalige mijnstad heeft geen ‘historisch’ centrum. Genk is ook anders omdat de stad meer jonge twintigers ziet wegtrekken. Opvallend is dat weinig verhuizers zich afzetten ‘tegen’ de stad. Ze gaan op zoek naar de suburbane woondroom (vrijstaande woning met tuin) maar blijven afhankelijk van Genk. En omdat Genk zo goed bereikbaar is met de auto, mag het gerust iets verder zijn.”

116 resultaten gevonden