Doorzoek volledige site
Dossier

Boeken

Filip Canfyn lanceert nieuw boek 'Eren & Citeren' op Architect@Work

11-04-2019 Filip Canfyn, ingenieur-architect en huiscolumnist van architectura.be, brengt een nieuw boek uit, in samenwerking met Redactiebureau Palindroom. In ‘Eren & Citeren’ bespreekt Canfyn in zijn typische stijl een twintigtal belangrijke Belgische architecten die niet alleen een mooi oeuvre nagelaten hebben, maar die ook iets te zeggen hadden (of nog steeds hebben). Kortom, architecten met een visie. Enkele illustere voorbeelden: Victor Horta, Henry van de Velde, Leon Stynen, Renaat Braem, Luc Deleu, Leo Van Broeck, Jo Crepain, Paul Robbrecht, Laurent Ney…  Een handig ‘vestzakboekje’ vol citaten om in te struinen. ‘Eren & Citeren’ wordt voorgesteld donderdag 9 mei om 18 uur op Architect@Work. Iedereen die zich inschrijft voor de beurs kan zich aanmelden voor een van de duizend gratis exemplaren die worden uitgedeeld in de standen van de sponsors: Delabie, Abet Laminati, Reynaers Aluminium, KUBUS en Renson.

Jouw project in Architectuurboek Vlaanderen N° 14

26-02-2019 In 2020 publiceert het Vlaams Architectuurinstituut de nieuwste editie van het tweejaarlijkse Architectuurboek Vlaanderen. Editie 2020 wordt de veertiende in deze reeks publicaties. Het Architectuurboek brengt de architectuurproductie in Vlaanderen en Brussel onder de aandacht, maar ook projecten van architecten uit Vlaanderen en Brussel in de wereld. Voor het Architectuurboek Vlaanderen N°14 nodigt het VAI architecten, stedenbouwkundige ontwerpers, landschapsarchitecten, opdrachtgevers en anderen uit om projecten van bijzondere architecturale kwaliteit in te zenden. De deadline is 7 maart. 

Recensie (Filip Canfyn): Het lelijkste land ter wereld

09-10-2018 "‘Het lelijkste land ter wereld’ van Renaat Braem is nogmaals uitgegeven, dit keer met een essay van de Vlaams Bouwmeester en foto’s van Filip Dujardin. Samen met het origineel uit 1968 (Davidsfonds) en een wat treurige editie uit 2010 (ASP-VAi) staan er nu al drie exemplaren in mijn bibliotheek, hoewel ik helemaal geen fan ben van dit vooral beruchte pamflet (zie mijn column ‘Braem revisited’ van 9 december 2015)", aldus Filip Canfyn in zijn recensie. 

Recensie (Filip Canfyn): De lelijke jaren zeventig

03-10-2018 "Wanneer een boek bewust begint met een citaat (1979) uit ‘Het Boze Oog’ van Gerrit Komrij (de notoire schrijver, die ook streed tegen alle lelijkheid, voortgebracht door kapitaal, ambtenarij en hun ‘marionetten’), dan kan zo’n boek bij mij niet veel meer verkeerd doen, zeker als bovendien een interessant architectuurprobleem aangesneden wordt." Lees hier de recensie door Filip Canfyn van het boek 'De lelijke jaren zeventig. Moderne architectuur, publieke perceptie en de vroegtijdige sloop van vier prestigieuze projecten' (Jeroen Van den Biggelaar). 

Win een boek: Jan Veelaert, architect

20-09-2018 "Als architect zelf investeren in een oeuvreboek naar aanleiding van je zestigste verjaardag, een boek voor eigen gebruik, dat bovendien gemaakt wordt door je vrouw, het houdt een sterk risico in op een kritiekloze hagiografie. Toch overheerst die indruk niet na het lezen van dit carrière-overzicht maar wel een blijheid dat iemand buiten het inteeltkringetje van incrowd en usual suspects ook eens om terechte aandacht vraagt", aldus Filip Canfyn over het boek 'Jan Veelaert, architect'. Lees hier zijn volledige recensie. 

96 resultaten gevonden