Doorzoek volledige site
Dossier

Boeken

VUB-wetenschappers lanceren nieuwe inspiratiegids over klaslokaal van de toekomst

12-09-2019 Het klaslokaal en haar inrichting hebben een grote impact op leerprocessen. Het klassieke klaslokaal is evenwel niet meer aangepast aan de hedendaagse didactiek en leerdoelen. In aanloop naar het nieuwe schooljaar, stellen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en het Brusselse architectencollectief +reseARCH nu ‘+School’ voor: een gloednieuwe publicatie waarmee ze architecten, schooldirecties en leerkrachten wil inspireren en begeleiden naar innovatieve, stimulerende leeromgevingen die leerlingen helpen cruciale vaardigheden voor de 21ste eeuw te verwerven.

Boekentip: Marc Dubois over architectuur en telefonie

10-09-2019 De telefonie werd in 1876 uitgevonden door de Amerikaan Graham Bell. Het toestel met een draaischijf en cijfers verscheen in 1892. De telefonie kent een snelle ontwikkeling en verspreiding in Europa. De telefooncentrale, al dan niet samen met het postgebouw, wordt een symbool van de moderniteit en de vooruitgang. De Regie voor Telegraaf en Telefoon, opgericht in 1930, vertrouwde haar meest emblematische gebouwen toe aan architecten met faam.  In 'Architectuur en telefonie', geschreven door Marc Dubois, wordt aan de hand van archief- en historisch fotomateriaal de ontwikkeling geïllustreerd. Twee gerenommeerde fotografen, Karin Borghouts en Filip Dujardin, geven een hedendaagse kijk op dit patrimonium.

‘Eren & Citeren’ gelanceerd op Architect@Work

10-05-2019 Op Architect@Work werd donderdag 9 mei het boek ‘Eren & Citeren’, de nieuwste worp van Filip Canfyn (ingenieur-architect en huiscolumnist van architectura.be), gelanceerd. In combinatie met een online quiz wisselde Filip Canfyn tijdens de voorstelling van gedachten met een panel van architecten, bestaande uit Bart Cobaert (DENC!-STUDIO), Niklaas Deboutte (META architectuurbureau), Luc Vanhout (Architects in Motion) en Kaatje Spapen (DMOA).

1.000 gratis exemplaren Eren & Citeren van Filip Canfyn voor bezoekers A@W

11-04-2019 Filip Canfyn, ingenieur-architect en huiscolumnist van architectura.be, brengt een nieuw boek uit, in samenwerking met Redactiebureau Palindroom. In ‘Eren & Citeren’ bespreekt Canfyn in zijn typische stijl een twintigtal belangrijke Belgische architecten die niet alleen een mooi oeuvre nagelaten hebben, maar die ook iets te zeggen hadden (of nog steeds hebben). Kortom, architecten met een visie. Enkele illustere voorbeelden: Victor Horta, Henry van de Velde, Leon Stynen, Renaat Braem, Luc Deleu, Leo Van Broeck, Jo Crepain, Paul Robbrecht, Laurent Ney…  Een handig ‘vestzakboekje’ vol citaten om in te struinen. ‘Eren & Citeren’ wordt voorgesteld donderdag 9 mei om 18 uur op Architect@Work. Iedereen die zich inschrijft voor de beurs kan zich aanmelden voor een van de duizend gratis exemplaren die worden uitgedeeld in de standen van de sponsors: Delabie, Abet Laminati, Reynaers Aluminium, ARCHICAD by Focus-IT (KUBUS) en Renson.

Jouw project in Architectuurboek Vlaanderen N° 14

26-02-2019 In 2020 publiceert het Vlaams Architectuurinstituut de nieuwste editie van het tweejaarlijkse Architectuurboek Vlaanderen. Editie 2020 wordt de veertiende in deze reeks publicaties. Het Architectuurboek brengt de architectuurproductie in Vlaanderen en Brussel onder de aandacht, maar ook projecten van architecten uit Vlaanderen en Brussel in de wereld. Voor het Architectuurboek Vlaanderen N°14 nodigt het VAI architecten, stedenbouwkundige ontwerpers, landschapsarchitecten, opdrachtgevers en anderen uit om projecten van bijzondere architecturale kwaliteit in te zenden. De deadline is 7 maart. 

101 resultaten gevonden