Doorzoek volledige site
Dossier

Zorginfrastructuur

WZC Booghuys van archipelago: warme thuis op maat van bewoners met dementie

WZC Booghuys van archipelago: warme thuis op maat van bewoners met dementie

02-06-2021 In hartje Leuven, op een steenworp van het stadspark en de gezellige winkel-wandelstraten in het centrum, verrees de voorbije jaren een heuse ‘zorgsite’. Enkele verouderde gebouwen maakten plaats voor een kersvers woonzorgcentrum en een kinderdagverblijf. Het sluitstuk van deze vernieuwingsoperatie is WZC Booghuys, een leefomgeving op maat van personen met dementie, ontworpen door archipelago. Een aantal indrukwekkende hoogtechnologische snufjes zorgen ervoor dat de bewoners zo zelfstandig mogelijk door het leven kunnen gaan. “We zijn bij de eersten in België – en misschien wel in de hele wereld – die kleinschalige ouderenzorg en spitstechnologie zo doorgedreven combineren”, stelt Zorg Leuven met gepaste trots. De studies stabiliteit, gebouwtechnieken en duurzaamheid waren in handen van MACOBO-STABO. 

“Ook in exploitatie werpt BIM elke dag zijn vruchten af”

“Ook in exploitatie werpt BIM elke dag zijn vruchten af”

31-05-2021 BIM is anno 2021 goed en wel ingeburgerd in het bouwwezen, maar tien à vijftien jaar geleden was dat nog een verre, irreële droom. Het project dat in België de weg bereidde, is AZ Sint-Maarten in Mechelen, dat op 15 oktober 2018 de deuren opende. Ruim tweeënhalf jaar na datum haalt technisch directeur Jan Claesen herinneringen op aan de pioniersjaren en legt hij ons uit hoe BIM ook bij de exploitatie van het nieuwe ziekenhuis zijn nut bewijst: “Het is nu al duidelijk dat we het leergeld van weleer ruimschoots zullen terugverdienen.”

Stijlvolle verrijzenis voor voormalig kloostercomplex (B2Ai)

Stijlvolle verrijzenis voor voormalig kloostercomplex (B2Ai)

24-03-2021 In heel België wachten tientallen leegstaande kloostergebouwen op afbraak of een tweede leven. In Bree voegden Triamant, B2Ai en MBG de daad bij het woord door domein Gerkenberg om te toveren tot een woon- en leefomgeving met 148 wooneenheden en tal van gemeenschappelijke voorzieningen. Nu fase 1 volledig is afgerond, zitten de werkzaamheden in de laatste rechte lijn. Hoog tijd om dit vooruitstrevende project grondig onder de loep te nemen!  

Bijzondere jeugdzorg in Kortrijk krijgt ruimte op maat (B2Ai)

Bijzondere jeugdzorg in Kortrijk krijgt ruimte op maat (B2Ai)

01-03-2021 Afgelopen zomer namen de kinderen en jongeren van vzw De Korf, een instelling voor bijzondere jeugdzorg, hun intrek in hun pas opgetrokken gebouw in Kortrijk. In deze eerste fase verhuisden drie leefgroepen naar hun gemeenschappelijke en privé-woonruimtes. In een tweede fase volgt een nieuwbouw voor de administratieve, logistieke en polyvalente functies. Het ontwerp van B2Ai stapt af van het traditionele institutionele karakter van een instelling en past zich mooi in het straatbeeld in. De vernieuwde aanpak in de bijzondere jeugdzorg stoelt op het principe van zorg op maat, wat meteen de aandacht van B2Ai verklaart voor de flexibiliteit, ruimte en openheid in haar ontwerpen.

Fraai assistentiewoningencomplex maakt plaatje compleet (Gortemaker Algra Feenstra i.s.m. Licence to Build)

Fraai assistentiewoningencomplex maakt plaatje compleet (Gortemaker Algra Feenstra i.s.m. Licence to Build)

20-01-2021 Halle zorgt goed voor zijn senioren. Exact 25 jaar nadat de eerste ‘serviceflats’ van Centrum Van Koekenbeek in gebruik genomen werden, klonk enkele meters verderop het startschot voor de realisatie van Residentie Huiskensveld (Gortemaker Algra Feenstra i.s.m. Licence to Build). Intussen herbergt dit langgerekte nieuwbouwcomplex veertig gloednieuwe assistentiewoningen van 45 m², die ingeplant zijn boven op een ruime ondergrondse parking. Dankzij verbindingen in de vorm van beglaasde passerelles vormen beide gebouwen een drie-eenheid met het aanpalende woonzorgcentrum Zonnig Huis, dat zich op zijn beurt mag verheugen op een nieuw dementieterras.

Ursulinenhof geeft Hasseltse binnenstad extra ademruimte

Ursulinenhof geeft Hasseltse binnenstad extra ademruimte

13-01-2021 Het gaat hard voor Hasselt. Na recente toprealisaties als het nieuwe stadhuis, Campus Hast en Quartier Bleu mocht de Limburgse hoofdstad onlangs ook het Ursulinenhof (a2o-architecten) verwelkomen, een residentieel complex met 104 assistentiewoningen, een ‘grand café’, een ruime ondergrondse parking en tal van ondersteunende diensten. Twee gescheiden volumes met een markante volumetrie en een dito dak- en gevelafwerking – enerzijds karakteristieke baksteenarchitectuur, anderzijds koperen shingles – vormen samen één iconisch geheel en geven de binnenstad een nieuw elan.

Fraaie gevelbekleding voor een aantrekkelijk en duurzaam staaltje architectuur

Fraaie gevelbekleding voor een aantrekkelijk en duurzaam staaltje architectuur

13-01-2021 Na een geslaagde publiek-private samenwerking opende Residentie ‘La Vallée du Hoyoux’ in Hoei (BE) in november 2019 haar deuren. Op een verlaten industrieel terrein verrees een veelzijdig complex met een woonzorgcentrum, assistentiewoningen, een afdeling gespecialiseerde zorg, winkels en parkeerplek. Het geheel kreeg een verfijnde, aantrekkelijke en duurzame architectuur. Vanuit die optiek opteerden de ontwerpers haast vanzelfsprekend voor Rockpanel gevelpanelen.  

BOGDAN & VAN BROECK en Shift architecture urbanism winnen ontwerpwedstrijd voor Veld 15a van Rozemaai in Antwerpen

BOGDAN & VAN BROECK en Shift architecture urbanism winnen ontwerpwedstrijd voor Veld 15a van Rozemaai in Antwerpen

17-12-2020 Het team BOGDAN & VAN BROECK en Shift A+U samen met Studie 10 is door een jury onder voorzitterschap van stadsbouwmeester Christiaan Rapp uitgeroepen tot winnaar van de ontwerpwedstrijd voor Veld 15a van Rozemaai. De opgave - in opdracht van Woonhaven Antwerpen - behelst het ontwerp van ca. 140 sociale woningen, 30 bescheiden woningen, een kinderdagverblijf, commerciële voorzieningen alsmede een scala aan openbare ruimtes. Het plangebied is gelegen in Rozemaai, een op modernistische leest geschoeide naoorlogse uitbreidingswijk van Antwerpen die een grootschalige transformatie ondergaat op basis van een door Buro Lubbers gemaakt masterplan. Kenmerkend onderdeel van dit masterplan is een reeds aangelegd natuurlijk beekdalpark dat gevormd wordt door het openmaken van de Donkse Beek. De jury prijst onder meer de manier waarop het winnende plan - Rozemaai thuis - een relatie aangaat met de gefragmenteerde stedelijke context en in het bijzonder met het landschap van dit nieuwe beekdal.

510 resultaten gevonden