Doorzoek volledige site
Dossier

Zorginfrastructuur

In de medische wereld is hygiëne van het grootste belang

20-03-2020 Het nieuwe ziekenhuis Clinique du MontLégia, gevestigd in Luik, brengt de activiteiten en het personeel van de drie ziekenhuizen en klinieken van de groep CHC (Centre Hospitalier Chrétien) samen. Deze instelling telt meer dan 800 bedden en werd ontworpen door Assar Architecten in samenwerking met Artau Architecturen. De studie van speciale technieken werd uitgevoerd door het adviesbureau Tractebel Engineering, terwijl de bedrijven Cegelec en Danneels de sanitaire installatie verzekerden. Op advies van ziekenhuisarchitect Alwin Fable vertrouwden de opdrachtgever, het ontwerpbureau en de installateurs op Delabie voor de kranen, de roestvrijstalen sanitaire toestellen en de grepen en steunen.

B2Ai ontwerpt nieuw logistiek en administratief centrum Sint Oda

12-03-2020 B2Ai kwam als winnaar uit de bus in de wedstrijd die Sint Oda, een dienstencentrum dat een ruim zorgaanbod biedt voor mensen met een matig tot diep verstandelijke beperking, uitschreef voor het ontwerp van zijn nieuwe campus in Pelt. Het gaat om een nieuw logistiek en administratief centrum dat de oude gebouwen vervangt. Het voorstel van B2Ai kon vooral op waardering rekenen omwille van de sterke interactie tussen de verschillende functies en de integratie van het campusplein centraal op de site. Ook het feit dat het bureau de logistieke functies efficiënt stapelde en ontsloot via een logistieke koer, droeg bij tot de wedstrijdwinst.

Kersvers onderkomen voor Lommelse senioren (M4 architecten & ingenieurs)

24-02-2020 Achter het voormalige woonzorgcentrum De Bekelaar, dat zijn beste tijd achter de rug heeft, verrees een nieuwbouw die sinds dit jaar alle functies van het bestaande volume overneemt. In eerste instantie biedt De Bekelaar 2.0 plaats aan negentig bewoners, maar in een tweede fase zal de capaciteit zelfs oplopen tot honderdtwintig bewoners. Bovendien bevinden zich op het gelijkvloers een kapsalon, een cafetaria, een grootkeuken, kineruimtes, polyvalente zalen en enkele logistieke functies en kantoren. Het ontwerp is van de hand van M4 architecten & ingenieurs.

Slingerbeweging kenmerkt nieuw WZC van de hand van POLO Architects

27-11-2019 Over een klein jaar opent in de Boomgaardstraat 29 in Antwerpen het nieuwe woonzorgcentrum Ten Berch. Het complex, dat momenteel wordt gebouwd door Ibens, werd uitgetekend door POLO Architects. “Een slingerbeweging fragmenteert het gebouw. Daardoor oogt het niet als één monolithisch geheel en leunt het dichter aan bij de schaal van de voormalige woonst van de bewoners”, vertelt architect Peter Baeck. Het project is het resultaat van een intensief BIM-proces, en werd dan ook genomineerd voor de BIM Awards op 5 december.

Het krachtig partnerschap van Houben en Orelia bij WZC Sterrenhof

31-10-2019 Begin volgend jaar zal bouwheer en uitbater Orelia de bewoners van de Truiense woonzorgcentra La Madrugada en Laurentius naar de nieuwe woonzorgcampus Serrenhof in Sint-Truiden verhuizen, naar een ontwerp van Rimanque NV. Naast de 76 woonzorgkamers worden op deze campus ook 33 assistentiewoningen verhuurd. Om geïnteresseerde huurders te bereiken kon Orelia op zondag 19 mei tijdens de Open Wervendag rekenen op de ondersteuning van Houben. Het vertrouwde partnerschap tussen bouwheer en aannemer lag aan de basis van een geslaagde editie die ruim 230 geïnteresseerde bezoekers trok.

Zorgappartementen krijgen vorm op voormalige kloostersite in Lanaken

11-10-2019 In Lanaken bouwt Maaslands Huis 22 sociale huurappartementen voor ouderen op een voormalige kloostersite. Het ontwerp is van de hand van Dirk Jacobs Architect & Partners i.s.m. Willen Kimberly Architect. Het uitgangspunt in dit project is dat ouderen zo lang mogelijk in de eigen vertrouwde woning en woonomgeving  kunnen blijven wonen. De woningen zijn daaraan aangepast en gebouwd volgens de principes van ‘meegroeiwonen’. De mogelijkheden van thuiszorg en mantelzorg kunnen zo tot hun uiterste grens worden uitgeput. Bovendien zijn de woningen gelegen in het centrum van Lanaken, wat heel belangrijk is in het sociale netwerkweefsel van de senioren.

477 resultaten gevonden